Een autoband verwisselen in 10 stappen

Nina Geuskens
07 feb 2024

Het kan iedereen overkomen na een onschuldige botsing met een stoeprand, versleten schokdempers of simpelweg oud materiaal; een lekke autoband. Voor onervaren bestuurders, of mensen die nog nooit eerder een autoband hebben verwisseld kan dit een stressvol moment zijn. Ongeacht welk type bestuurder je bent, met de juiste voorbereiding, kennis en hulpmiddelen, kun je snel en veilig je band verwisselen. Deze gids biedt een gedetailleerd stappenplan om dit proces zo makkelijk mogelijk te maken.

Benodigdheden voor het verwisselen van een band

Voordat je begint zijn er een aantal voorwerpen nodig. Zorg dat je deze te allen tijde in je auto hebt liggen zodat je goed bent voorbereid wanneer je onverhoopt een autoband moet vervangen.

  • Reservewiel
  • Krik
  • Wielmoersleutel
  • Veiligheidsdriehoek
  • Werkhandschoenen (optioneel)
  • Reflecterende kleding (optioneel)
  • Zaklamp (indien nodig, met name in het donker)

Stappenplan voor het verwisselen van een band

Gevarendriehoek

Stap 1: Veiligheid voorop

De gevarendriehoek is een rode reflector die in de meeste landen verplicht aanwezig moet zijn in je auto. Normaal gesproken ligt de driehoek in de bak van je reservewiel aan de binnenzijde van het kofferdeksel in de kofferbak. Plaats de veiligheidsdriehoek op ongeveer 30 meter van je auto, goed zichtbaar en in de richting van het verkeer. Zorg dat je auto op een veilige, vlakke ondergrond staat, zo ver mogelijk  van passerend verkeer. Vervolgens zet je je auto in de parkeerstand en activeer je de waarschuwingslichten. De waarschuwingslichten kun je aanzetten door op de knop met het rode driehoekje in het midden van je dashboard te drukken.

Stap 2: Wielen blokkeren

Om te voorkomen dat de auto gaat rollen, plaatst je een stevig object zoals een steen of houtblok achter de wielen die niet worden verwisseld. Zorg ervoor dat het object stevig genoeg is om het gewicht van de auto te dragen en dat het goed op zijn plaats blijft liggen. Controleer ook of de wielen goed zijn geblokkeerd voordat je de auto banden gaat verwisselen. Uitermate belangrijke voor je eigen veiligheid, maar ook van andere weggebruikers.

Stap 3: Wielmoeren losdraaien

Zodra je de voorbereidende stappen hebt uitgevoerd begint het verwisselen van de band. Gebruik de wielmoersleutel om de wielmoeren een kwartslag tegen de klok in los te draaien. Doe dit voordat je de auto omhoog krikt.

Stap 4: Auto omhoog krikken

Plaats de krik onder het daarvoor bestemde krikpunt van je auto. Dit punt is meestal aan de onderkant van de auto, onder de deuren. Raadpleeg de handleiding om de exacte locatie te vinden. Krik vervolgens de auto op tot het lekke wiel volledig van de grond is.

Stap 5: Wielmoeren en wiel verwijderen

Verwijder de losgedraaide wielmoeren volledig en plaats deze op een veilige plek. Verwijder vervolgens het lekke wiel en leg dit op een veilig plek zodat het verkeer hier geen hinder van ondervind. Het kan voorkomen dat het wiel niet los gaat. Dit kun je proberen; bevestig enkele moeren of bouten en draai ze dan een slag los. Laat de krik zakken zodat het gewicht van de auto op het wiel rust. Beweeg het stuur een paar keer heen en weer en/of rijd een kort stukje vooruit om vervolgens te remmen. Krik de auto opnieuw omhoog en controleer of het wiel losgekomen is. Wanneer dit niet lukt is het raadzaam om pechhulp in te inschakelen.

Stap 6: Reservewiel plaatsen

Plaats het reservewiel op de as. Zorg ervoor dat het wiel gelijkmatig op de bouten wordt geplaatst.

Stap 7: Wielmoeren bevestigen

Draai de wielmoeren handvast op het reservewiel. Zorg ervoor dat het wiel recht zit voordat je de moeren met de wielmoersleutel stevig aandraait.

Stap 8: Auto laten zakken

Laat de auto voorzichtig zakken door de krik langzaam te laten zakken. Verwijder de krik zodra de auto volledig op de grond staat.

Stap 9: Wielmoeren nalopen

Draai na het laten zakken van de auto de wielmoeren kruislings aan met de wielmoersleutel om ervoor te zorgen dat het wiel goed vastzit.

Stap 10: Opruimen

Plaats het lekke wiel, de krik en het gereedschap terug in je auto. Vergeet niet de veiligheidsdriehoek op te ruimen.

Terug de weg op

Zodra je de band hebt verwisseld en alles netjes hebt opgeruimd is het tijd om je reis te hervatten. Wees extra alert en probeer niet te lang door te rijden met de reserveband. Uit voorzorg kan het verstandig zijn om foto’s te maken als bewijs voor je autoverzekering. Het is wettelijk verplicht om niet harder dan 80 km/h te rijden met een reserveband, die in dit geval ook wel een thuiskomer heet. Zoals de naam al doet vermoeden, is het aan te raden om direct terug naar huis te rijden en een afspraak te maken bij een autogarage zodat je weer snel met een complete set, goed werkende banden de weg op kunt.

Related Posts

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »