Goede autorijschool kiezen

Frits Pieper
23 feb 2017

Je wilt je autorijbewijs halen. Dan ga je natuurlijk allereerst op zoek naar een autorijschool voor het volgen van rijlessen. Wij helpen je bij het kiezen van een goede rijschool. Waar moet je allemaal op letten? En in welke valkuilen moet je vooral niet trappen?

Proefles

Vraag altijd een proefles aan bij een rijschool. Een proefles is vaak gratis of er geldt een gereduceerd tarief. Voel je daardoor niet verplicht voor de betreffende rijschool te kiezen. Een proefles is bedoeld om je voertuigcontrole en verkeersinzicht te testen, in te schatten hoeveel rijlessen je nodig hebt en welk lespakket het beste bij jou past – óók qua budget. Een vlotte leerling heeft 30 lessen of minder nodig, maar de gemiddelde leerling heeft al snel rond de 40 lessen nodig. Ga na of je een vaste instructeur en vast lesvoertuig krijgt. Het zo nu en dan lessen bij een andere instructeur kan voordelig zijn.

Lessen en lespakketten

Verschillende rijscholen hanteren zeer uiteenlopende tarieven. Staar je niet blind op de prijs voor één les. 45 of 60 euro per les is natuurlijk veel verschil, maar het gaat er uiteindelijk om wat je onder de streep kwijt bent.

Let er ook op hoe lang een rijles duurt. Bij sommige scholen duurt een les 50 minuten en bij andere 60. Dus de school met de laagste lesprijs is niet automatisch degene met het laagste uurtarief.

De meeste rijscholen bieden je aantrekkelijk geprijsde all-in pakketten aan, inclusief een bepaald aantal lessen en ‘gratis’ theorie- en praktijkexamen. Let op dat theorie- en praktijkexamen nooit gratis zijn, maar gewoon bij de all-in prijs zijn inbegrepen.

Diverse rijscholen bieden je ook examengarantie. Bij de meeste rijscholen houdt dat in dat de rijschool je tweede examen betaalt als je de eerste keer niet slaagt. Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat je 100 procent zeker je rijbewijs haalt.

Spoedcursus

Veel rijscholen bieden je de mogelijkheid je rijbewijs binnen één of een aantal weken te halen, door zéér intensief te lessen. Minstens twee, maar vaak wel drie of vier vier rijlessen achter elkaar c.q. op een dag. Deze intensieve lesstijl is niet voor iedereen geschikt. Sommigen leren zo inderdaad sneller, terwijl anderen meer baat hebben bij één of twee individuele rijlessen van één of twee uur per week.

Slagingspercentage

Het is goed om te letten om het slagingspercentage van een rijschool. Maar dit percentage zegt niet alles. Het gemiddelde aantal lessen dat nodig is om te slagen zegt minstens evenveel. Een slagingspercentage van 91-95 procent voor het eerste examen lijkt misschien mooi, maar zegt niets over het aantal lessen dat de geslaagde leerlingen hebben gevolgd. Sommige rijscholen zijn namelijk nogal conservatief in het aantal rijlessen dat ze adviseren. Kijk ook naar het slagingspercentage voor het herexamen.

Net je rijbewijs en auto huren?

Tot slot een vraag die wij vaak krijgen. “Ik heb net mijn rijbewijs. Kan ik dan een auto bij jullie huren?” In het kort: ja, dat kan. Alleen voor auto’s uit het middensegment of hoger moet je 21 jaar zijn en minstens één jaar in het bezit van een (relevant) rijbewijs.


Wist je dat wij een heuse autorijschoolhouder en rij-instructeur in dienst hebben? Ersan van Autorijschool Fangio combineert al meer dan tien jaar zijn rijschool met zijn werkzaamheden bij Adrem Autoverhuur Limburg. Autorijschool Fangio biedt als enige autorijschool in Limburg een lespakket met Onbeperkt lessen aan. Rijbewijs gehaald en wil je een auto huren in de regio Heerlen? Dat kan bij Adrem! 

Laat een reactie achter

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »