Wat gebeurt er bij schade huurauto?

Frits Pieper
20 apr 2023

Schade huurauto, het zal je maar gebeuren. Het is waarschijnlijk het ergste wat je kan overkomen bij het huren van een auto naast autodiefstal. Wil je meer weten over wat je moet doen, wanneer je huurauto gestolen wordt? Lees het in deze blog. Je hebt een aanrijding gehad of bij het inparkeren een paaltje geraakt? Wat gebeurt er nu? Schade aan je huurauto kan echter ook buiten je eigen toedoen plaatsvinden natuurlijk. Wat gebeurt er in die gevallen? Deze blog zal dieper op deze kwesties in gaan.

Aansprakelijkheid schade huurauto

Wanneer je schade met de huurauto hebt gemaakt, hoeft dat niet automatisch te betekenen dat jij als bestuurder aansprakelijk wordt gesteld. De huurautoverzekering onderscheidt meerdere soorten schade. Als schade door iemand anders veroorzaakt wordt, dan is diegene aansprakelijk en moet hij of zij voor de kosten opdraaien. Veroorzaak je de schade zelf door een ongeluk te veroorzaken of bij kleine schade aan huurauto zoals krassen tijdens inparkeren, dan ben jij aansprakelijk. Daarnaast kan schade veroorzaakt worden door een onbekende. Je hebt niet gezien wie het veroorzaakt heeft en de dader heeft geen gegevens achtergelaten. In dit geval word jij als bestuurder ook aansprakelijk gesteld, omdat de autoverhuurder de dader niet meer kan achterhalen. Wat voor verzekering er bij de huurauto is afgesloten, bepaalt ook wie er voor de kosten moet opdraaien. Lees in dit artikel meer over de verzekering bij een huurauto.

Schade huurauto

Eigen risico bij schade met huurauto

Bij welke verhuurder je ook een auto huurt, je mag ervan uit gaan dat er een eigen risico in de voorwaarden staat vernoemd. Hoe hoog die is, dat verschilt dan wel weer per verhuurder. Bij Adrem Limburg hebben we gezien dat een hoog eigen risico zorgt voor extra voorzichtigheid bij de huurder. Daarom heb je bij ons € 1.000,- eigen risico, wanneer je schade gereden hebt met de huurauto. Dit eigen risico kun je dan wel verlagen tot € 250,-. Lees hier meer over de mogelijkheden van de afkoop eigen risico huurauto.

Hoe te werk gaan bij huurauto schade?

Als er schade optreedt aan een huurauto, kun je de volgende stappen ondernemen:

  • Bekijk de schade en beoordeel de omvang ervan. Maak foto’s en noteer eventuele relevante details zoals tijd, plaats, oorzaak, enzovoort. Als er getuigen zijn, noteer dan hun contactgegevens.
  • Meld de schade onmiddellijk bij de verhuurder van de auto. Dit kan meestal telefonisch of via het noodnummer dat wordt vermeld in het huurcontract. Volg de instructies van de verhuurder op en vul eventuele schadeformulieren in die nodig zijn.
  • Verzamel alle relevante informatie die nodig is voor het afhandelen van de schade, zoals de naam en contactgegevens van de verhuurder, het polisnummer van de verzekering, het kentekennummer van de auto en het huurcontract.
  • Bespreek de kosten van de schade met de verhuurder en vraag om een schatting van de kosten voor reparatie of vervanging van de huurauto. Als u verzekerd bent, bespreek dan ook de dekking en het eigen risico van uw verzekering.
  • Documenteer alle communicatie met de verhuurder en bewaar alle papieren en bonnetjes met betrekking tot de huur van de auto en de schade.

Schade huurauto na inleveren

Het kan wel eens voorkomen dat een autoverhuurbedrijf, nadat je de auto hebt ingeleverd, schade ontdekt aan de huurauto. Die reparatiekosten zullen ze in rekening brengen via de creditcardgegevens, die je hebt achtergelaten om de borg te betalen. Deze reparatiekosten worden normalerwijze meteen bij het inleveren in rekening gebracht. Hierbij is het wel van belang dat deze schade reeds is opgenomen in het check-in formulier. Hierop staat de staat van de auto beschreven, toen je de auto hebt ingeleverd. Maak voor de zekerheid ook altijd foto’s, toen je de auto meenam en als je hem inlevert. Zo kunnen er geen onterechte reparatiekosten in rekening gebracht worden, wanneer de auto ingeleverd wordt. Wanneer je de auto voor het eerst ophaalt, is het daarbij altijd raadzaam om op het check-out formulier te controleren of alle aanwezige schade aangegeven is. Zo niet, geef dit dan meteen aan de autoverhuurder aan. Lees ook bij het inleveren van de auto het check-in formulier nauwkeurig door en vraag om een kopie van dit formulier.

Laat een reactie achter





Related Posts

kosten auto huren vakantie

Wat kost een auto huren voor je vakantie?

Een auto huren voor je vakantie kan veel voordelen bieden: je hebt de vrijheid om op je eigen tempo te…

Lees meer »

auto valt uit tijdens rijden

Je auto valt uit tijdens rijden: wat moet je doen?

Het is een van de engste situaties waar een bestuurder mee te maken kan krijgen: je rijdt op de weg…

Lees meer »

Rijden zonder kentekenbewijs: mag dat?

Het kentekenbewijs is een cruciaal document dat aantoont dat een voertuig officieel geregistreerd is en voldoet aan de wettelijke eisen….

Lees meer »