Trends en ontwikkelingen autobranche

Frits Pieper
26 apr 2016

De techniek staat niet stil. We blijven nieuwe concepten, technieken en theorieën ontwikkelen. Hierdoor is ons leven veel veranderd, maar zal het in de toekomst ook drastisch veranderen. Om je alvast een beeld te geven van de toekomst op het gebied van auto’s, hebben we hier de laatste trends en ontwikkelingen in de autobranche voor je op een rijtje gezet.

Trends autobranche: Het principe EACSY

In een studie naar de trends en ontwikkelingen in de autobranche kwam naar voren dat rond 2030 vijf trends de autobranche zullen kleuren. Deze studie nam als basis de input van autogebruikers en de mobiliteitspatronen van deze gebruikers. De vijf trends in de autobranche staan bekend onder het acroniem: EACSY, wat staat voor elektrisch rijden, autonomie, sharing economie, connectiviteit en yearly updated.

Elektrische auto’s

Een van de grootste trends in de autobranche is de opkomst van elektrische auto’s. Deze auto’s worden aangedreven door een elektrische motor in plaats van een verbrandingsmotor en zijn daardoor veel efficiënter en milieuvriendelijker. Elektrische auto’s hebben de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt, mede dankzij verbeterde technologie en dalende prijzen.

Trends en ontwikkelingen autobranche

Autonome auto’s

Zelfrijdende auto’s is een trend in de autobranche, die steeds realistischer wordt en de technologie achter deze auto’s blijft zich snel ontwikkelen. Verschillende grote fabrikanten werken aan zelfrijdende auto’s en het lijkt slechts een kwestie van tijd, voordat deze auto’s op de weg verschijnen. Het voordeel van autonome auto’s is dat deze voertuigen kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals pakketbezorging en transport van personen en goederen over lange afstanden. Autonome voertuigen hebben het potentieel om de efficiëntie van de transportsector te verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Er zijn ook een paar nadelen verbonden aan het rijden in een zelfrijdende auto. Zo kunnen er problemen ontstaan wanneer digitale gegevens in de cloud veranderd worden. Ook heeft het gevolgen op onze samenleving, zo hebben rijscholen geen werk en de overheid minder inkomsten uit boetes. Lees meer over de voor- en nadelen van autonome auto’s in deze blog.

Sharing economie

Er zijn de laatste jaren verschillende initiatieven gestart, waarbij mensen kosten kunnen besparen door hun auto te delen. Zo kun je bijvoorbeeld lege plekken aanbieden aan onbekende mensen, die ook dezelfde eindbestemming hebben. Lijkt het je iets om op deze manier te reizen? Bekijk in deze blog de voor- en nadelen van een auto delen. Steeds meer mensen delen hun auto met anderen via platforms zoals Uber en SnappCar. Dit kan leiden tot een verminderde vraag naar eigen auto’s en een toename van het gebruik van openbaar vervoer en andere deelmobiliteitsopties.

Shortlease

Wanneer je een auto voor een korte tijd nodig hebt, is het erg duur om deze te huren. Daarnaast is de periode net te kort voor een volwaardig leasecontract. Hiervoor is een shortlease de perfecte oplossing, je leaset namelijk een auto voor een korte periode tegen een afgesproken maximaal aantal kilometers en maandbedrag. Lees in dit artikel meer over wat een shortlease inhoudt.

Trends en ontwikkelingen autobranche

Connectiviteit

Connectiviteit is ook een van de belangrijkste trends in de autobranche. Auto’s worden steeds meer verbonden met het internet en met andere apparaten, waardoor ze in staat zijn om informatie te delen en te communiceren met andere auto’s. Dit kan leiden tot verbeterde veiligheid, efficiëntie en comfort voor de bestuurder en passagiers.

Jaarlijks up to date blijven

Jaarlijks zullen auto’s worden voorzien van updates, waarbij de nieuwste hardware- en softwareontwikkelingen worden geïntegreerd. Het doel van deze updates is om te kunnen inspelen op de voortdurend veranderende behoeften van autogebruikers en potentiële kopers.

Trends en ontwikkelingen autobranche

Als gevolg van de hierboven genoemde vijf trends en ontwikkelingen in de autobranche ontstaan er ook andere mobiliteitsgewoonten. Er zullen meer kilometers per voertuig gereden worden, maar dan in elektrische of zelfrijdende auto’s of middels het concept van car sharing. Vooral de gedeelde mobiliteit zal flink stijgen. Dit heeft weer een effect op de autoleveranciers. De autobranche verandert snel en het aantal kilometers per voertuig stijgt, waardoor fabrikanten en leveranciers op deze ontwikkelingen moeten inspelen. Zo worden gerichte innovaties aan autogebruikers aangeboden. Deze op de klant gerichte innovaties zullen de komende jaren steeds belangrijker worden. Bovendien zullen auto’s en losse auto-onderdelen door hun intensieve gebruik sneller vervangen moeten worden. Dit houdt in dat er meer auto’s verkocht zullen worden en fabrikanten meer en sneller auto’s zullen moeten produceren om aan de toenemende vraag te voldoen.

Laat een reactie achter

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »