Trends en ontwikkelingen in de autobranche

Frits Pieper
26 apr 2016

De techniek staat niet stil. We blijven nieuwe concepten, technieken en theorieën ontwikkelen. Hierdoor is ons leven veel veranderd, maar zal het in de toekomst ook drastisch veranderen. Om je alvast een beeld te geven van de toekomst hebben we hier de laatste ontwikkelingen op het gebied van auto rijden voor je verzameld.

1. De mogelijkheden van de zelfrijdende auto

De technologische vooruitgang opent wegen en nieuwe deuren, zo is het al mogelijk om auto te rijden zonder dat je je handen aan het stuur hebt. Maar deze vorm van auto rijden is nu nog niet in ons leven geïntegreerd. Dit komt omdat het voor ons nieuw is om de controle van auto rijden uit onze handen te geven en volledig te vertrouwen op de auto zelf.

Er zijn ook een paar nadelen verbonden aan het rijden in een zelfrijdende auto. Zo kunnen er problemen ontstaan wanneer digitale gegevens in de cloud veranderen worden. Ook heeft het gevolgen op onze samenleving, zo hebben rijscholen geen werk en de overheid minder inkomsten uit boetes. Maar ondanks deze nadelen heeft de zelfrijdende auto ook veel voordelen, lees hierover in onze blog over de voor- en nadelen van zelfrijdende auto’s.

2. Je auto delen of meerijden met iemand anders?

Er zijn de laatste jaren verschillende initiatieven gestart waarbij mensen kosten kunnen besparen door hun auto te delen. Zo kun je bijvoorbeeld lege plekken aanbieden aan onbekende mensen die ook dezelfde eindbestemming hebben. Lijkt het je iets om op deze manier te reizen? Bekijk hier dan alle voor- en nadelen van een auto delen.

SnappCar

Wil je liever zelf geld verdienen met het verhuren van je eigen auto? SnappCar is een online platform waar eigenaren van auto’s en mensen zonder auto elkaar kunnen vinden. Je kunt dan een auto van elkaar huren. Het idee is ontstaan omdat een auto in Nederland gemiddeld 23 uur per dag stil staat!

Uber

Uber is een taxiservice waarbij mensen een auto kunnen huren door middel van een app. Wat Uber uniek maakt is dat het alleen samenwerkt met particuliere bestuurders. Er zijn wel een paar regels voor de bestuurders, zo moet de bestuurder ouder zijn dan 21 jaar, de auto 4 deuren hebben en mag de auto niet ouder zijn dan 10 jaar. Klanten kunnen de chauffeur een beoordeling geven over de service. Het bedrijf is vaak in het nieuws geweest en is hierdoor ook snel gegroeid. Er is veel veranderd in de taxibranche door de grote impact van Uber.

3. Shortlease: Wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer je een auto voor een korte tijd nodig hebt is het erg duur om deze te huren. Daarnaast is de periode net te kort voor een volwaardig leasecontract. Hiervoor is een shortlease de perfecte oplossing, je leaset namelijk een auto voor een korte periode tegen een afgesproken maximaal aantal kilometers en maandbedrag.

4. Elektrisch auto rijden

Vanaf de ontwikkeling van de hybride auto is elektrisch rijden ontstaan. Hierbij is een benzine- of dieselmotor gecombineerd werd met een elektromotor. Tijdens het auto rijden laadt de elektromotor zichzelf op. Steeds meer mensen rijden nu in een semi-elektrische auto. Het imago van een energiezuinige elektrische auto is steeds meer veranderd naar hip, happening en zelfs sexy.

Het verschilt per automerk hoe energiezuinig deze is. Er zijn verschillende levels in het energiezuinig auto rijden, label A is het energie zuinigst en label G is het minst energiezuinig. Dit label wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder het brandstofverbruik van de auto. Door op kleine aspecten te letten heb je zelf ook invloed op het energie verbruik van de auto.

5. Doe het zelf

Naast het feit dat de benzine, de verzekeringen en de wegenbelasting geld kosten moet je ook rekening houden met onderhoudskosten. Deze kosten kunnen erg oplopen, daarom proberen steeds meer mensen zelfstandig problemen te voorkomen door gebruik te maken van de informatie en tips om onderhoudskosten te beperken. Natuurlijk kun je niet alles zelf doen, omdat niet iedereen dezelfde kennis heeft als de automonteur. Door gebruik te maken van een afdekhoes, te luisteren naar je auto en de olie te verversen kun je al enkele kosten besparen.

auto repareren6. Een auto die past bij je lifestyle

Vroeger werden en veel dezelfde soorten auto’s ontwikkeld, omdat dit snel, goedkoop en gemakkelijk was. De consument van nu wil juist een auto die perfect past in zijn of haar leven en niet te algemeen is. Er zijn verschillende autosegmenten ontstaan zodat de auto’s beter aansluiten op de manier van leven van de bestuurder.

Zo is het A-segment klein en goedkoop, vaak zijn dit de perfecte auto’s voor in de stad. Tegenovergesteld van het A-segment is het E-klasse, deze is bedoeld voor zakenmensen die veel aan het reizen zijn. Deze auto bied veel comfort, zodat ze na de reis scherp en fit zijn voor hun werk. Er zijn ook verschillende tussensegmenten, die inspelen op andere behoeftes. Het is daarom belangrijk dat je je goed verdiept in de autosegmenten, zodat je de juiste auto kiest.

7. Zakelijk auto rijden

Veel mensen hebben een auto gekocht om zakelijk mee te gaan rijden. Hiervoor is het handig om de cataloguswaarde van je auto te weten zodat je de bpm kunt berekenen. Daarnaast zal de Belastingdienst en de verzekeringsmaatschappij hier ook navragen. Ontdek daarom de cataloguswaarde van je auto.

Naast deze ontwikkelingen zal er in de toekomst nog veel veranderen rondom autorijden. We houden deze blog up-to-date, zodat je alle ontwikkelingen hier in een handig overzicht hebt.

Heb je nog aanvullende ontwikkelingen of trends? Laat het ons dan weten door hier een reactie achter te laten. Auto huren in Heerlen en omgeving? Dat doe je bij Adrem!

Laat een reactie achter

Related Posts

Afkoop eigen risico huurauto

Is de afkoop eigen risico huurauto mogelijk?

Een auto huren is vandaag de dag snel en eenvoudig te realiseren. Je huurt bijvoorbeeld een auto voor je vakantie…

Lees meer »

Kun je in de sneeuw rijden zonder winterbanden in het buitenland?

Binnen Nederland is het niet verplicht om in de winter met winterbanden te rijden. Vanwege de veiligheid wordt het wel…

Lees meer »

Burenruzie

Burenruzie

Ik ben fan van de rijdende rechter. En dan vooral van burenruzies.   Daarom vandaag een lijst met 15 tips…

Lees meer »