Wat is een hybride auto?

Nina Geuskens
26 jan 2024

De term “hybride auto” is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de autowereld. In deze blog zullen we dieper ingaan op de vraag: wat is een hybride auto? Hierbij zullen we ook aandacht besteden aan de voor- en nadelen van hybride auto’s en de werking van deze speciale soort auto’s.

Wat is een hybride auto?

Wat is de hybride auto nou? De term hybride wil zeggen dat het voertuig wordt aangedreven door zowel een verbrandingsmotor als een elektrische motor. Bij de verbrandingsmotor wordt brandstof uit de tank gehaald en hierop gereden. De elektromotor gebruikt stroom uit de accu die ook in de auto zit. Hybride auto’s staan erom bekend dat ze zichzelf tijdens het rijden opladen. Dat gebeurt, wanneer je vaart mindert. De remmen produceren dan energie, die in de accu opgeslagen wordt.

Verschillende hybride auto’s

Er is een verschil tussen een elektrische en hybride auto. Lees hier meer over het verschil tussen een elektrische auto en een hybride. Binnen de hybride voertuigen vind je echter ook verschillende types:

  • Volledig hybride (HEV): dit voertuig kan volledig op beide motoren rijden.
  • Half hybride of mild hybride (MHEV): deze wagens rijden ook op beide motoren, maar hierbij werken de elektrische motor en de verbrandingsmotor met elkaar samen. Ze werken niet los van elkaar.
  • Plug-in hybride(PHEV): deze auto’s moet je wel met een stekker aan laadpalen opladen.

Hybride auto's opladen

 

Wat is het voordeel van een hybride auto?

Het meest gehoorde voordeel van een hybride auto is toch wel de energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid. Lees hier meer over milieubewust rijden. Of je nu een volledige of half hybride wagen rijdt, je rijdt minstens tien procent zuiniger met een hybride. Andere voordelen van een hybride voertuig zijn:

  • Hybride auto’s zorgen voor beter imago, dus hybride bedrijfsauto’s zijn perfect voor een duurzaam bedrijf.
  • Fiscale voordelen, want er geldt bijvoorbeeld een half tarief voor de wegenbelasting
  • Een accu opladen via laadpalen is goedkoper dan benzine of diesel tanken.
  • Hybride auto’s hebben stille motoren.

Zijn er ook nadelen?

Er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan het rijden met een hybride auto. Ten eerste zijn hybride auto’s duurder in aanschaf, want ze worden nog niet zoveel gemaakt en zijn moeilijker te maken. Ten tweede moet er ruimte in de auto vrijgehouden worden voor zowel de verbrandingsmotor als de accu, wat ten koste gaat van de zitruimte. Een laatste nadeel is dat de actieradius kleiner is van plug-in hybride auto’s. Je moet dus om de zoveel tijd je auto opladen.

Hoe werkt een hybride auto?

Een hybride auto heeft nog steeds een traditionele verbrandingsmotor, meestal op benzine. Deze motor drijft de auto aan en laadt ook de batterijen op door middel van een generator. Naast de verbrandingsmotor heeft deze auto een elektrische motor die wordt gevoed door batterijen. Lees in deze blog of het verstandig is om een tweedehands elektrische motor te nemen. Deze batterijen slaan energie op die wordt gegenereerd tijdens het remmen (regeneratief remmen) en wanneer de verbrandingsmotor draait. Wanneer de bestuurder remt, fungeert de elektrische motor als een generator. In plaats van alleen te vertragen door wrijvingsremmen, wordt kinetische energie omgezet in elektriciteit en teruggevoerd naar de batterijen. De elektrische motor kan de auto zelfstandig aandrijven bij lage snelheden of onder lichte belasting en het wordt ook gebruikt om te assisteren bij het accelereren.

 

 

Laat een reactie achter

Related Posts

gratis parkeren geleen

Waar kun je gratis parkeren in Geleen?

Ben jij regelmatig te vinden in de gemeente Sittard-Geleen? Bijvoorbeeld omdat je in Sittard werkt of omdat je het leuk…

Lees meer »

Auto Wrappen

Auto wrappen: de voor- en nadelen

Auto wrappen is een proces waarbij een speciale vinylfolie wordt gebruikt om de buitenkant van een auto te bedekken. Deze…

Lees meer »

Auto band

Een autoband verwisselen in 10 stappen

Het kan iedereen overkomen na een onschuldige botsing met een stoeprand, versleten schokdempers of simpelweg oud materiaal; een lekke autoband….

Lees meer »