Slim een auto huren met deze 8 tips

Frits Pieper
16 sep 2022

Een auto huren geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt als je een weekendje of weekje weg bent. Ook in vele andere situaties kan het handig zijn om een auto te huren. Maar het regelen van een huurauto kan nog wel eens stress en onzekerheid met zich mee brengen. Deze willen we jou graag zoveel mogelijk ontnemen. Hoe kun je nu met een gerust hart een auto huren? De tips in deze blog geven je een goed overzicht van de dingen waar je op moet letten bij het huren van een auto.

Tips bij auto huren

Houd de volgende tips in gedachten als je een auto gaat huren:

1. Let op of je goed verzekerd bent

Let bij het huren van een auto altijd goed op hoe de verzekering van de auto is geregeld. We raden je aan een goed dekkende of all-risk verzekering af te sluiten, zodat je niet voor onbetaalbare, onvoorziene kosten komt te staan als je per ongeluk tegen een muurtje aanrijdt of een ongeluk krijgt. Bij veel autoverhuurders wordt er gewerkt met een eigen risico, maar je kunt ervoor kiezen om dit bedrag af te kopen met een extra verzekering. Op deze manier kun jij met een gerust hart de weg op. Je hoeft immers aan niemand iets te betalen als je een ongeluk met de auto zou maken.

2. Controleer de auto vooraf op schade

Een van de autoverhuur tips die je goed in je oren moet knopen, is dat je de auto die je gaat huren altijd even moet controleren op eventuele beschadigingen voordat je ermee weg rijdt. Je hebt immers vast wel eens de spookverhalen voorbij horen komen van mensen die moeten opdraaien voor kosten die ze helemaal niet hebben gemaakt.

Stel je voor: je huurt een auto voor een dagje, rijdt hier uiterst veilig en rustig mee en brengt hem vervolgens weer netjes terug bij de autoverhuurder. Daar aangekomen wordt er gewezen op een flinke kras op de achterkant van de auto. Deze had je nog niet eens opgemerkt, maar is zeker niet door jou veroorzaakt! Je weet zeker dat deze kras er al op zat. Toch word je verantwoordelijk gehouden voor deze schade en moet je de schade vergoeden. Op zo’n moment heb je eigenlijk geen poot om op te staan als je niet kunt bewijzen dat jij deze schade niet hebt veroorzaakt.

Het is daarom belangrijk om de auto altijd even op krassen, deuken enzovoorts te controleren voordat je ermee vertrekt. Mocht je schade ontdekken, maak hier dan een foto van met je mobiele telefoon. Zo kun je later altijd nog laten zien dat bepaalde zaken reeds wel of niet aanwezig waren.

auto huren tips

3. Kies de juiste auto

Voordat je een huurauto gaat uitkiezen, is het natuurlijk wel belangrijk om te bepalen wat je ermee gaat doen, hoeveel bagage je hebt en hoeveel mensen erin moeten passen. Als je met zijn vieren of vijven bent en ook nog eens een hele lading bagage hebt, ga dan voor een iets ruimere, luxere versie. Het kan aantrekkelijk lijken om voor de goedkoopste en dus kleinste optie te gaan, maar niemand wordt er vrolijk van om op elkaar te zitten en de spullen er met moeite in te moeten proppen.

Let bij het kiezen van een huurauto ook op andere belangrijke zaken zoals het type brandstof, het type rijbewijs dat je nodig hebt en het bestuurstype (handgeschakeld of automaat). Neem al deze zaken mee bij het kiezen van de juiste auto om onnodige kosten en problemen te voorkomen.

4. Boek op tijd

Het lijkt misschien logisch, maar onze volgende tip voor een auto huren is dat je op tijd moet boeken! Veel mensen stellen deze taak tot het laatste moment uit, wat een aantal onvoorziene risico’s met zich meebrengt. Zo kan het voorkomen dat je auto naar keuze niet meer beschikbaar is of dat de prijzen ineens een stuk hoger zijn. Om dit soort situaties te voorkomen, raden we je dan ook aan om een huurauto ruim op tijd te boeken.

5. Vergelijk prijzen

Voordat je gelijk akkoord gaat met de eerste beste huurauto, is het slim om verschillende aanbieders en hun prijzen met elkaar te vergelijken. Hier hoef je geen internetexpert voor te zijn. Zet de verschillende autoverhuurders en hun prijzen op een rijtje en kies voor de aanbieder met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Zo kun je al binnen een klein half uurtje tientallen euro’s besparen.

6. Lees online recensies

Om zeker te weten dat je te maken hebt met een betrouwbare autoverhuurder, kun je het beste even online kijken wat andere klanten over dit bedrijf te zeggen hebben. Want een website van de aanbieder laat je vaak door een roze bril kijken. De recensies van een autoverhuurder geven je veel meer waardevolle informatie.

auto huren tips

7. Neem wegenkaarten mee

We zouden er in deze moderne tijd bijna niet meer aan denken, maar wegenkaarten kunnen soms heel handig zijn. Zeker als je navigatiesysteem (en je smartphone) leeg is of het laat afweten, ben je blij als je een wegenkaart hebt meegenomen als back-up.

8. Overweeg een ANWB-lidmaatschap

Ook is het slim om een lidmaatschap van de ANWB af te sluiten. Mocht er onderweg iets mis gaan, dan wordt je snel geholpen als je een lidmaatschap van de ANWB hebt. Hier worden geen extra kosten voor in rekening gebracht. Wanneer je de hulp inschakelt van de huurmaatschappij, dan is het altijd nog maar de vraag of er extra kosten in rekening worden gebracht.

Dit waren onze auto huren tips

We hopen je letterlijk en figuurlijk goed op weg geholpen te hebben met onze autoverhuur tips. Heb jij nog andere goede tips over een auto huren? Of heb je nog vragen? Plaats dan hieronder een reactie en help zo ook anderen bij het kiezen van de beste huurauto.

Als je eenmaal een auto hebt gehuurd om het prachtige Heuvelland te ontdekken, dan wil je wellicht ook weten waar je in het kloppende hart van Zuid-Limburg, Valkenburg, gratis kunt parkeren. Daarover lees je meer in onze blog gratis parkeren in Valkenburg.

2 reacties

 1. tanvir op 27 maart 2015 om 12:25

  Ik heb goede ervaringen met auto huur maar heb toch een vraag. Moet ikzelf ook altijd papieren meenemen zoals kentekenbewijs of kan ik dit in de auto laten liggen? Ik bedoel als ik de auto ergens parkeer en er ingebroken wordt, is dit dan niet erg als de papieren weg zijn? En zit wegenwacht er standaard bij bij jullie of moet ik dit zelf regelen? Ik ben namelijk niet lid van wegenwacht en wil dit ook niet.

  • Frits Pieper op 27 maart 2015 om 13:00

   Beste Tanvir,

   Bedankt voor je reactie, goede vragen!
   Bij onze huurauto’s krijg je een kopie van het kenteken mee. Dat kan prima in de auto blijven liggen. Ook krijg je een kopie van de huurovereenkomst mee, waarmee je altijd kunt laten zien dat je de auto gehuurd hebt.
   Voor binnen Nederland zit pechhhulp standaard bij onze huurauto’s. Als je naar het buitenland reist kun je gebruik maken van je eigen wegenwachtlidmaatschap, of bij het ophalen een pechhulp buitenland verzekering bij ons afsluiten. Je hoeft dus geen wegenwacht lid te worden.
   Hartelijke groet,
   Adrem Autoverhuur
   Frits Pieper

Laat een reactie achter





Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »