Aanhanger aankoppelen, hoe doe je dat?

Nina Geuskens
25 jan 2023

Of je nu wilt gaan verhuizen of op vakantie gaat, een aanhanger komt regelmatig goed van pas om alle bagage van A naar B te vervoeren. Eerder las je ook een aantal tips voor het rijden met een aanhanger. Het lijkt altijd een heel gedoe om deze te bevestigen, maar eigenlijk is het zo gepiept. Het aankoppelen van je aanhanger kun je binnen een paar stappen zelf doen. Je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat dit veilig gebeurt en dat je niet onderweg hoeft te keren omdat de aanhanger niet juist aangekoppeld is. Lees hier het stappenplan!

De volgorde van het koppelen van je aanhanger

Het stappenplan voor een ongeremde aanhanger aankoppelen in het kort:

 1. Verwijder de wielstoppers
 2. Plaats het trekkende voertuig zo recht mogelijk voor de aanhanger
 3. Trek de handrem omhoog
 4. Zet de kogelkoppeling op de trekhaak en bevestig de vangkabel aan de hulpkoppeling
 5. Zorg voor voldoende druk zodat de kogelkoppeling vastklikt
 6. Check of de veiligheidsindicatie groen/positief is. Controleer het met een los-trektest
 7. Sluit de stekker aan op het trekkende voertuig. Controleer de verlichting
 8. Inladen, instapen, en go!

Meestal weet je vooraf hoe je ongeveer te werk gaat. Wanneer het erop aankomt, vraag je je toch af waarmee je moet beginnen. Bekijk eerst of het een ongeremde of geremde aanhangwagen betreft. Een geremde aanhangwagen (van 750kg tot 350kg) is voorzien van een losbreekkabel, wat betekent dat zodra deze loskomt van de aanhangwagen direct op de rem gaat. Verder blijft het stappenplan identiek met dat van een ongeremde aanhanger (tot 750kg). Zoals je ziet, de volgorde om een aanhanger aan te koppel is niet lastig en spreekt redelijk voor zich. Daarom is het juist zo belangrijk om iedere stap te controleren of het correct werkt.

Bovendien, nu je met extra lading rijdt, is het nog belangrijker om de banden controleren op slijtage en bandendruk. Voorkom hiermee gevaarlijke situaties of een klapband. Vergeet ook niet de verlichting van zowel het trekkende voertuig als de aanhanger te controleren én het kentekenplaat te plaatsen op de aanhanger (indien nodig).

aanhangwagen

Aanhanger afkoppelen volgorde

Na gebruik is het tijd om de aanhanger af te koppelen van het trekkende voertuig. Nu denk je ‘ik weet hoe ik een aanhanger moet aankoppelen, dus dan is dit ook een makkie’. Dat klopt, maar neem toch voor de zekerheid het korte stappenplan door:

 1. Haal de stekker uit het trekkende voertuig (bind die gelijk om de overeenkomstige houder van de aanhangwagen)
 2. Trek de handgreep van de trekkogelkopping omhoog en verwijder de vangkabel
 3. Haal de kogelkoppeling van de trekhaak
 4. Plaats de wielstoppers

Ook hierbij; het is niet lastig, maar wel een kwestie van controleren. In dit geval is het goed om te checken dat je alles op de juiste plek en veilig terugzet en niet de volgende keer bij het aankoppelen verrast wordt door ontbrekende of gesleten spullen.

Je hebt nu alle kennis beschikbaar om een aanhanger aan te koppelen. Ben je echter nog op zoek naar de juiste auto met trekhaak? Bij Adrem Autoverhuur Limburg zijn er tal aan mogelijkheden van kleine tot compacte auto’s en handgeschakeld tot automaat. Of je nu op zoek bent naar een auto, bestelbus en personenbus, het staat voor je klaar! Neem contact op en vraag gerust naar de mogelijkheden.

Related Posts

Met een automaat rijden in de sneeuw

Onze tips voor met een automaat rijden in de sneeuw

Met een automaat rijden in de sneeuw gaat net wat anders dan met een schakelwagen. Lees in deze blog hoe…

Lees meer »

Schade huurauto

Wat gebeurt er bij schade huurauto?

Schade huurauto, het zal je maar gebeuren. Het is waarschijnlijk het ergste wat je kan overkomen bij het huren van…

Lees meer »

Auto uit sneeuw krijgen

Met onze handige tips jouw auto uit sneeuw krijgen

Het winterseizoen kan prachtig zijn, met zijn sneeuw bedekte landschappen en het wintersport gevoel. Rijden in de sneeuw kan echter…

Lees meer »