Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Nina Geuskens
14 jun 2024

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een caravan, camper of aanhanger wilt rijden, het is van cruciaal belang om te weten wat de maximale trekkracht van je voertuig is. Dit hangt af van diverse factoren zoals het type auto, het motorvermogen en de specifieke richtlijnen van de fabrikant. In deze blog gaan we dieper in op hoeveel kilogram een auto mag trekken en hoe dit bepaald wordt.

Waar vind je hoeveel gewicht je auto mag trekken?

Je vraagt je misschien af: hoeveel gewicht mag mijn auto trekken en waar vind ik deze gegevens terug? Dit vind je meestal terug op je kentekenbewijs. Bij een bedrijfsauto kun je het trekgewicht vinden in het conformiteitsbewijs. Ook vind je op je kentekenbewijs terug met welk rijbewijs je mag rijden bij welk trekgewicht. Op een rijbewijs B mag je normaal een aanhangergewicht van 750 kilogram trekken. Heb je een caravan bijvoorbeeld met een hoger gewicht, dan is een aanvullend rijbewijs (BE) nodig.

Wat bepaalt het maximaal trekgewicht?

Hoeveel je auto mag trekken, wordt ten eerste bepaald door de fabrikant. Je auto wordt eerst aan een aantal testen onderworpen op basis waarvan het maximaal trekgewicht bepaald wordt. Wat een auto voor gewicht mag trekken, is afhankelijk van de volgende factoren:

 • Gewicht van de auto
 • Afmetingen van de wagen
 • De aandrijflijn
 • Trekkracht van de motor

Pas op met hybride en elektrische auto’s

Bij all electric of hybride auto’s ligt het trekgewicht vaak lager dan bij dezelfde auto’s in een dieseluitvoering. Volledig elektrische auto’s kunnen op een paar uitzonderingen na geen aanhangers trekken. De enige elektrische wagens die dit wel mogen, zijn:

 • Audi e-tron
 • Mercedes-Benz EQC
 • Tesla Model X
 • Tesla Model 3
 • Tesla Model Y
 • Kia e-Niro
 • Volkswagen ID.4
 • Mercedes-Benz EQC
 • Polestar 2
 • Volvo XC40 P8 Recharge
 • Skoda Enyaq iV RS
 • Ford Mustang Mach-E

Let wel op dat ook bij deze elektrische auto’s beperkingen zijn wat betreft het trekgewicht, veel elektrische wagens mogen niet meer dan 1000 kilogram trekken. Bovendien neemt de actieradius van je auto drastisch af.

auto met aanhanger

Hoeveel mag mijn auto trekken op rijbewijs B?

Het is hierboven al eventjes genoemd, maar wanneer je een standaard rijbewijs hebt (rijbewijs B), dan mag je een caravan, aanhanger of camper trekken van maximaal 750 kilogram. Je mag echter ook een gewicht van meer dan 750 kilogram trekken, mits het totaalgewicht van de auto in combinatie met de aanhanger de 3500 kilogram niet overschrijdt. Kijk dit daarom goed na voor je die aanhanger aankoppelt en je ermee op pad gaat.

Hoeveel kg mag mijn auto trekken bij een BE-rijbewijs of B+-rijbewijs?

Is de combinatie van de auto met aanhanger groter dan 3500 kilogram, maar kleiner dan 4250 kilogram, dan kun je deze combinatie besturen met een B+-rijbewijs. Met een BE-rijbewijs mag je een aanhanger van 3500 kilogram trekken en in sommige gevallen zelfs een die zwaarder is dan 3500 kilogram.

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken als treingewicht?

In het instructieboekje van je auto staat het zogenaamde treingewicht vermeld. Dit gewicht wordt door de autofabrikant bepaald en bestaat uit het maximale gewicht van de aanhanger inclusief bagage en van uw auto. Dit maximale gewicht bestaat voor de auto uit het lege gewicht van je auto en eventuele inzittenden met bagage.

Gevolgen rijden met een te zwaar belaste auto

Het is gevaarlijk voor jezelf en anderen om met een te zware trekcombinatie op pad te gaan, omdat je kunt slingeren in de bochten en kronkelige wegen. Bovendien kan een te zwaar gewicht schade veroorzaken aan het chassis van je auto, de vering of de motor. De politie controleert daarom regelmatig op overbelasting en de boetes zijn aanzienlijk, wanneer je met een te zware combinatie rijdt. Daarnaast besluit de politie bij controle ook of je wel je reis mag vervolgen.

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »