Hoe moet je de autostoel instellen voor de juiste zithouding?

Nina Geuskens
27 jul 2022

De juiste zithouding in de auto is zeer belangrijk voor jouw gezondheid en veiligheid. Wanneer je namelijk geen goede zithouding aanneemt, kun je rug- en nekklachten krijgen en kunnen airbags niet optimaal werken in het geval van een verkeersongeval. In deze blog vertellen we jou daarom wat de juiste zithouding in een auto is en hoe je je autostoel moet instellen om deze houding te krijgen.

Wat is de juiste zithouding in een auto?

Iedereen zit anders in de auto. De een zit helemaal rechtop en dicht op het stuur, de ander een beetje scheef en weer een ander een beetje onderuitgezakt. Zeker wanneer je in de file staat en om je heen kijkt, zie je de meest rare zitposities voorbijkomen. Het komt waarschijnlijk ook vaak genoeg voor dat jij lekker onderuit hangt of misschien wel met een been gebogen zit. Toch is de juiste zithouding in een auto zeer belangrijk. Maar wat is de juiste zithouding dan precies?

Om een goede zithouding te krijgen, ga je rechtop in de auto zitten, met je bekken zover mogelijk naar achteren in de stoel. Mocht jouw stoel voorzien zijn van een lendensteun, probeer dan om zoveel mogelijk steun te creëren voor je onderrug. Plaats je hoofd tegen de hoofdsteun en kijk recht vooruit.

Autostoel goed instellen

Om de juiste zithouding te krijgen, is het belangrijk dat je autostoel goed is ingesteld. De rugleuning moet jouw rug en schouders namelijk zoveel mogelijk ondersteunen en je moet de pedalen goed kunnen bedienen. Hoe zorg je hiervoor?

Als eerste ga je kijken of de stoel ver genoeg naar achteren of voren staat. Schuif hiervoor de stoel naar voren totdat je met het rechterbeen het gas- en rempedaal helemaal kunt intrappen of totdat je linkerbeen de koppeling aanraakt. Bij het intrappen van de pedalen moet je bovenbeen altijd op de zitting rusten aangezien je de pedalen vanuit je enkels moet bedienen. Wanneer je benen licht gebogen zijn, heb je de juiste positie bereikt.

Vervolgens moet je ook de hoofsteun op de juiste manier instellen. Deze mag niet te laag zijn ingesteld, maar hij mag ook niet boven het hoofd uitsteken.

Tot slot moet je nog de rugleuning van je autostoel juist instellen. De meeste mensen zitten iets te ver naar achteren geleund tijdens het rijden. Om de ideale zithouding te krijgen, moet de zithoek tussen je bovenbenen en de romp ongeveer 90 graden zijn. Dit is dus een rechte lijn.

Nu je je autostoel goed hebt ingesteld, kun je eventueel nog het stuurwiel goed afstellen. Wanneer je het stuur vasthoudt, moeten jouw ellebogen licht gebogen zijn. Stel het stuurwiel daarom zo af dat je met je polsen kunt leunen op de bovenrand van het stuur.

Veilig rijden met een auto van Adrem

Nu je alles weet over de juiste zithouding in de auto en de juiste positie van je stoel, kun je veilig de weg op met een auto van Adrem. Meer weten over auto’s? Lees ook eens onze blogs over bijvoorbeeld het chiptekort in de auto industrie of tips voor het rijden met een aanhanger.

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »