Chiptekort auto industrie raakt ook autoverhuur

Nina Geuskens
21 jul 2022

We leven in een tijd waarin er binnen allerlei branches schrijnende tekorten zijn. De woningmarkt staat onder spanning omdat er simpelweg een tekort aan woningen is, maar ook in verschillende andere industrieën kampen ze met zwarte tekorten. Zo hebben we tegenwoordig ook last van een chiptekort in de auto industrie. In deze blog vertellen we wat meer over het chiptekort in de auto industrie, de ontwikkelingen van 2022 en welke gevolgen dit heeft voor de autoverhuur.

Hoe is het chiptekort ontstaan?

De coronacrisis heeft veel invloed gehad op verschillende branches, zo ook op de auto industrie. Er was fors minder vraag naar auto’s en daardoor daalden de bestellingen voor auto’s. Door de crisis hebben autofabrikanten de productie dus flink terug moeten schroeven. Dit was natuurlijk een flinke klap voor de industrie. Waar wél meer vraag naar kwam, was computers en mobiele telefoons. Thuiswerken werd tijdens de coronapandemie het nieuwe normaal en daarom steeg de vraag naar deze apparaten. Maar ook de vraag naar spelcomputers nam steeds verder toe, mensen wilden natuurlijk wel iets te doen hebben tijdens de lockdown. Dit zorgde ervoor dat autobedrijven achteraan kwamen te staan. De computers, telefoons en spelcomputers kregen voorrang op de microchips die werden geproduceerd. Uiteindelijk zwakte de pandemie af en nam de vraag naar auto’s weer toe, waardoor er meer auto’s geproduceerd werden. Maar door de toename in productie, ontstond er wel een chiptekort in de auto industrie gedurende 2022. De chips waren namelijk in grote getalen gebruikt voor andere apparaten.

Chiptekort auto industrie en de autoverhuur

Heeft het chiptekort in de auto industrie nu echt zo’n grote invloed op de autoverhuur? In principe valt dit wel mee. Wat wél veel invloed heeft gehad, is de coronacrisis. Door de lockdowns ging niemand meer op pad en was er weinig tot geen vraag meer naar huurauto’s. De pandemie heeft dus grote invloed gehad op ons autoverhuurbedrijf, maar gelukkig krabbelen we weer steeds verder omhoog en zien we de vraag weer stijgen.

Positieve berichtgeving

Ongeveer anderhalf jaar heeft de autowereld te maken gehad met schrijdende chiptekorten voor auto’s. Volgens de laatste berichtgeving ziet de toekomst er echter weer rooskleurig uit. Waar het chiptekort het moeilijk maakte om voldoende auto’s te bouwen, hebben autofabrikanten nu steeds meer ademruimte op dit gebied. Er zijn meer microchips beschikbaar en hier profiteert de auto industrie van. Het chiptekort van auto’s lijkt hiermee verleden tijd te zijn. Maar we zijn er nog niet en ook de tekorten in andere industrieën zijn nog niet voorbij. Eén ding is zeker: de nasleep van corona is nog niet voorbij.

Wil je meer weten over auto’s? Lees dan ook eens onze blog over zithouding auto instellen, verschillende banden voor en achter, tips voor het rijden met een aanhanger, een versleten of kapotte distributieriem herkennen of een van onze andere blogs op de website. Een auto huren? Of een bestelbus of personenbus? Dat kan snel en eenvoudig via Adrem. We helpen je graag!

Related Posts

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »