Kun je in de sneeuw rijden zonder winterbanden in het buitenland?

Laurens Francot
16 mrt 2023

Binnen Nederland is het niet verplicht om in de winter met winterbanden te rijden. Vanwege de veiligheid wordt het wel aangeraden, maar er is geen aansprakelijkheid bij een ongeval voor de bestuurder vanwege de afwezigheid van winterbanden. De normale dekking van de autoverzekering is van kracht. De redenen waarom je zomerbanden inwisselen voor winterbanden in Nederland toch raadzaam is, lees je in dit artikel. Hoe is het met je aansprakelijkheid echter gesteld in het buitenland? Is daar rijden in sneeuw zonder winterbanden ook toegestaan? Deze blog zal op deze vragen antwoord geven.

Waar is in de sneeuw rijden zonder winterbanden niet toegestaan?

In sommige Europese landen is het verplicht om gedurende een bepaalde periode of gedurende bepaalde weersomstandigheden met winterbanden te rijden. Bovendien zijn in sommige landen extra sneeuwkettingen eveneens een verplichting. Kijk dus voor je op reis gaat altijd goed na of je auto winterklaar is. Dit houdt bijvoorbeeld ook in om ruitensproeiervloeistof en vloeistof voor de ruitenwissers tijdig bij te vullen. Bovendien moet de ruitensproeiervloeistof in sommige landen verplicht antivries bevatten. Wil je meer tips hebben over hoe je veilig kunt rijden bij sneeuwval? Lees onze tips voor rijden in de sneeuw hier. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat winterse weersomstandigheden je onderweg verrassen. Lees hier een aantal nuttige tips die je kunnen helpen om je auto uit de sneeuw te bevrijden.

Rijden zonder winterbanden in sneeuw

Duitsland

Als er winterse omstandigheden heersen in Duitsland, zoals sneeuw, ijzel en vorst, is het verplicht om winterbanden te gebruiken en antivries in de vloeistoffen te hebben. Niet-naleving van deze regels kan resulteren in een boete en in geval van een ongeval kan de bestuurder aansprakelijk worden gesteld voor schade.

Oostenrijk

Er geldt in Oostenrijk een vaste periode waarin het verplicht is om met winterbanden te rijden. Tussen 1 november en 15 april is het niet toegestaan om in de sneeuw te rijden zonder winterbanden. Als je geen winterbanden hebt of je banden hebben te weinig profiel, riskeer je een boete. Als je daarbij een ongeluk veroorzaakt, kan de boete oplopen tot €5000.

Rijden zonder winterbanden wintersport

België

Net als in Nederland zijn winterbanden in België niet verplicht. Wel is het aan te raden om gedurende winterse omstandigheden en bij bergachtig gebied, zoals de Ardennen, niet in de sneeuw te rijden zonder winterbanden.

Frankrijk

Hoewel winterbanden in de winter in Frankrijk worden aanbevolen, zijn ze niet verplicht. Als je besluit om ze te gebruiken, moeten de winterbanden echter wel een profiel hebben van minstens 3.5 millimeter diepte. Op bepaalde wegen in Frankrijk kan het wel verplicht zijn om sneeuwkettingen te gebruiken, wat wordt aangegeven met speciale verkeersborden langs de desbetreffende wegen.

Italië

In sommige delen van Italië is het niet toegestaan om in de sneeuw te rijden zonder winterbanden. Bijvoorbeeld in de Aosta-vallei zijn winterbanden verplicht van 15 oktober tot en met 15 april. In het bergachtige noorden worden winterbanden gedurende de wintermaanden sterk aanbevolen.

Zwitserland

In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht, maar het wordt wel sterk aanbevolen. Bij een ongeval kun je namelijk gedeeltelijk aansprakelijk worden gesteld als je geen winterbanden hebt. Bovendien kan je aansprakelijk worden gesteld als jouw voertuig het andere verkeer hindert, omdat het niet winterklaar is.

Luxemburg

In Luxemburg is rijden in sneeuw zonder winterbanden niet toegestaan gedurende winterse omstandigheden. Hierin volgt het groothertogdom de regels van buurland Duitsland.

Aansprakelijkheid en boetes bij rijden zonder winterbanden

Wanneer je toch in een land met zomerbanden rijdt, waar winterbanden verplicht zijn, loop je het risico om bij een ongeval aansprakelijk te worden gesteld. Dit geldt ook, wanneer je niet het ongeval veroorzaakt hebt. Men is dan van mening dat schade voorkomen had kunnen worden, als je auto winterklaar was geweest. De autoverzekering dekt je wel, maar slechts gedeeltelijk. Bovendien kun je ook nog van het land een boete krijgen wegens overtreding van de lokale verkeersregels. Maar hoe ben je gedekt in een huurauto? Hoe is de verzekering in een gehuurde auto geregeld? Lees het antwoord op deze vragen in deze blog. Een vakantieauto huren biedt meerdere voordelen. Lees in deze blog meer over een vakantieauto huren.

Sneeuwkettingen verplicht?

Sneeuwkettingen worden alleen ingezet, wanneer er extreme winterse omstandigheden van kracht zijn. Bijvoorbeeld wanneer je je op bergwegen bevindt, waar veel sneeuw ligt. Je mag er maar vijftig kilometer per uur mee rijden en je gebruikt de sneeuwkettingen slechts voor korte stukken. Op sommige wegen in Europa zijn sneeuwkettingen verplicht. Hiervoor zijn speciale ronde verkeersborden met een autoband en sneeuwketting erop langs de weg geplaatst. Deze wegen vind je in landen zoals Duitsland, Frankrijk, Kroatië, Noorwegen, Italië en Oostenrijk. In Zwitserland en Zweden word je niet verplicht sneeuwkettingen te gebruiken, maar is het op bepaalde bergachtige wegen wel aan te raden.

Kunnen vier seizoenen banden ook?

Veel mensen kiezen ervoor om met all season of vier seizoenen banden te rijden. Deze banden mogen ook in veel wintersportgebieden gebruikt worden, mits ze het sneeuwvloksymbool bevatten. Dit alpine symbool is verplicht sinds januari 2018 in onder andere Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Het symbool vind je terug op de autoband. Tegenwoordig rijden ook veel mensen een automaat, waarin je minder grip hebt op de sneeuw en waarin het belang van winterbanden of 4-seizoensbanden nog eens extra aanwezig is. Lees in dit artikel meer over rijden met een automaat in de sneeuw.

Laat een reactie achter

Related Posts

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »