Chat with us, powered by LiveChat
kies beste auto

Hoe kies ik de beste huurauto?

Volg deze zes stappen bij het huren van een auto

Voor veel mensen is het keuzeaanbod van auto’s overweldigend wanneer ze bij de autoverhuurder staan om een auto te huren. Je hebt een auto nodig, maar geen idee welke je moet kiezen. Dit is ook lastig, want de verschillen bij personenauto’s zijn klein en hebben vaak ook met smaak te maken. Toch zijn er wel degelijk een aantal aspecten waar je goed op kunt selecteren bij het huren van een auto.

Hieronder een stappenplan voor het huren van een auto om uit te komen bij de beste keus.

1. Handgeschakeld of automaat

In Nederland wordt nog altijd meer met handgeschakelde auto’s gereden dan in bijvoorbeeld Japan en Amerika. In het verleden waren duidelijke redenen aan te wijzen waarom wij hier de voorkeur hadden voor handgeschakelde auto’s. De auto’s waren vaak zuiniger in gebruik en het motorvermogen werd optimaal gebruikt.

Door de technologische ontwikkelingen in de autobranche zijn de verschillen tussen automaten en handgeschakelde auto’s steeds kleiner geworden en is er een stijging van het aantal automaten waarneembaar in Nederland.

Tegenwoordig is de keuze bij het huren van een auto dus meer gericht op ervaring en comfort. Ben jij altijd gewend om te schakelen tijdens het rijden? Of vind je dit gewoon sportiever? Kies dan voor voor een handgeschakelde auto.

Toch is het niet moeilijk om in een automaat te rijden, het went snel en is vaak comfortabeler. Heb je vaak moeite om de eerste keer wanneer je in een nieuwe auto rijdt de koppeling goed onder controle te houden? Dan kun je het beste kiezen voor een automaat. Lees hier nog meer voor- en nadelen van een automaat en handgeschakelde auto.

Schakel auto

Bekijk hier een overzicht van alle huurauto’s die handgeschakeld of automaat zijn.

2. Bagageruimte

Er wordt bij autoverhuurders vaak ook onderscheid gemaakt in de hoeveelheid bagageruimte. De verschillen kunnen variëren van 100 t/m 1500 liter. Bepaal daarom voor jezelf van tevoren hoeveel bagageruimte je nodig hebt en neem dit mee in je keuze welke auto je het beste kunt huren.

Ga je bijvoorbeeld op vakantie met 4 personen? Dan kun je het beste een stationcar huren die voldoende ruimte biedt zodat je ook nog comfortabel op reis kunt. Hoef je alleen een auto te huren voor een zakelijke afspraak, of ga je met z’n tweetjes naar het strand? Kies dan een kleiner model met minder bagageruimte en let meer op de extra services zoals airco.

Ga je verhuizen, maar is een busje veel te groot? Of ben je niet gewend om in een bus te rijden? Dan kun je altijd nog de kleine verhuisvariant kiezen: de stationcar. Je kunt de achterste stoelen omklappen waardoor  de bagageruimte wordt verdrievoudigd naar maar liefst 1500 liter. Dit is ideaal om losse en kleine meubels te verhuizen.

3. Benzine of Diesel bij auto huren?

Maakt het uit of je benzine of diesel kiest bij het huren van een auto? Dat hangt er vanaf. De huurprijzen verschillen niet heel veel bij de meeste autoverhuurders. Diesel is vaak voordeliger wanneer je de auto voor een langere periode huurt waarbij je lange afstanden aflegt. Dit kan zijn wanneer je op vakantie gaat of wanneer je een aantal dagen op rij meerdere zakelijke afspraken hebt die ver van elkaar af liggen. Houd er ook rekening mee dat je de huurauto moet aftanken, lees hier waarom verhuurbedrijven willen dat je de auto aftankt.

Tanken Tankstation

4. Onbeperkte kilometers

Je staat bij de autoverhuur voor het huren van een auto. Je hebt de optie om een vast bedrag te betalen voor onbeperkte kilometers of per kilometer af te rekenen, wat doe je?

Een belangrijke keuze die afhankelijk is van het doel en het uiteindelijke gebruik van de auto. Wat is nou daadwerkelijk het verschil tussen deze twee mogelijkheden en wanneer kies je voor de onbeperkte kilometers?

5. Auto huren voor op vakantie

In Nederland is er een duidelijk verschil in prijs tussen benzine en diesel. Gemiddeld is diesel 30 cent goedkoper per liter. Ga je op vakantie en sta je op het punt om een auto te huren? Check dan eerst de brandstofprijzen voor benzine en diesel in jouw vakantieland. Er zijn namelijk grote verschillen per land.

Let bijvoorbeeld extra goed op wanneer je naar Groot-Brittannië of Spanje afreist. Diesel is hier vaak bijna net zo duur, of soms nog wel duurder dan benzine. Ook in landen zoals bijvoorbeeld Hongarije en Tsjechië betaal je meer voor diesel dan benzine. Informeer dus goed naar de huidige prijzen wanneer je met een huurauto op vakantie gaat.

6. De service van het verhuurbedrijf

Huurauto verzekering

Per bedrijf kan de service anders zijn. Informeer daarom hoe de autoverzekering is geregeld, hoe ze omgaan met persoonlijke gegevens zoals je rijbewijs en of het mogelijk is dat de bestuurder niet de huurder is. Maar daarnaast is het ook handig om te informeren over het eigen risico van de huurauto.

Beschadiging huurauto

Informeer vooraf goed wat de regels zijn wanneer de auto beschadigd is.

Betaling

Bij de meeste autoverhuurders kun je op meerdere manieren betalen. Zo is het bijvoorbeeld bij enkele bedrijven mogelijk om te betalen met een creditcard of kun je achteraf betalen. Let  verder altijd op bij het delen van een identiteitsbewijs, lees daarom onze tips om identiteitsfraude te voorkomen.

4 Reacties

  1. Roel
  2. g
    • Frits Pieper

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.