Wat is een hatchback?

Nina Geuskens
27 mrt 2024

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele gezien zonder te weten dat deze auto’s onder deze populaire categorie vielen. Wat is een hatchback echter precies? Waarom is het voor veel mensen een aantrekkelijk voertuig? Op deze vragen en meer zal dit artikel ingaan.

Wat is hatchback?

Een hatchback valt onder de carrosserieën. Bij de hatchback kun je het voorste gedeelte van de wagen in principe bereiken via je kofferbak. Daarom is een hatchback 3- of 5-deurs. Dit houdt dus ook in dat er extra ruimte gecreëerd kan worden door de achterbanken af te laten. De achterklep vormt een eigen deur. Zo kun je de hatchback dus ook herkennen: aan een oneven aantal deuren. De hatchback auto’s zijn populair vanwege hun praktische bruikbaarheid, brandstofefficiëntie en vaak betaalbare prijs. Ze zijn geschikt voor verschillende doeleinden, van stadsritten tot lange reizen.

Blauwe auto

De geschiedenis van de hatchback auto’s

De hatchback bestaat al sinds 1938. Het Franse merk Citroën had de primeur met zijn 11CV Commerciale. De achterklep had echter twee delen. Het Franse automerk Renault was de eerste die de hatchback in massaproductie produceerde van 1961 tot 1986. De auto’s werden vooral gebruikt als stadswagen of gezinsauto, maar in latere stadia kwamen de luxe en duurdere automerken ook met een hatchback uit, zoals BMW en Porsche.

Wat zijn de voordelen van een hatchback?

Wat is nu voordelig aan een hatchback auto? Een groot voordeel is dat je de achterbanken kunt neerleggen, waardoor je extra ruimte creëert voor bagageruimte. Door hun compactheid zijn hatchbacks echter licht van gewicht. Dit heeft zijn eigen voordelen. Dit scheelt namelijk in wegenbelasting. Bovendien slijten onderdelen minder snel en verbruiken deze auto’s veel minder brandstof. Als laatste zijn hatchback auto’s in de regel goedkoper dan grotere auto’s.

Auto met open deuren

Wat is beter: een sedan of hatchback?

Er is een belangrijk verschil tussen de sedan en de hatchback wagen. De sedan heeft een grotere bagageruimte dan de hatchback, waarbij de kofferbak ook nog eens duidelijk gescheiden is van de rest van de auto. Voordelig hieraan is dat er geen warmte of koelte verloren gaat iedere keer dat de kofferbak open gaat. Bovendien hebben sedans meer beenruimte voor de achterbanken. De sedan is daardoor wel ook langer en zwaarder in gewicht.

Verschil hatchback en station

Een hatchback heeft wel wat gelijkenissen met een stationwagen. Het grote verschil is echter dat een stationcar langer is en dus meer ruimte biedt. Omdat de hatchback kleiner van stuk is, is deze wel ook van een lichtere gewichtsklasse.

Bekende hatchback modellen

Er zijn veel bekende hatchback modellen in omloop, zowel nieuw als tweedehands. Dit zijn op dit moment de populairste hatchbacks:

  • Renault Clio
  • Volkswagen Golf
  • Ford Fiësta
  • Volvo V40
  • Audi A3
  • Fiat500
  • MINI Cooper

Is een liftback hetzelfde als hatchback?

Een liftback combineert het gemak van de hatchback met de lijnen van een sedan. De liftback is ook een compact voertuig, waarbij het dak niet zo scherp afloopt als andere modellen. Het heeft wel de achterklep als derde of vijfde deur, waardoor je extra bagageruimte kunt creëren. Bekende liftbacks zijn de Audi S5 Sportback of Tesla S P85D.

Related Posts

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »

gratis parkeren roermond

Goedkoop en gratis parkeren in Roermond

Roermond is een ontzettend leuke stad om te shoppen in de bekende Designer Outlet of het Retailpark. Ook de historische…

Lees meer »

gratis parkeren geleen

Waar kun je gratis parkeren in Geleen?

Ben jij regelmatig te vinden in de gemeente Sittard-Geleen? Bijvoorbeeld omdat je in Sittard werkt of omdat je het leuk…

Lees meer »