Huurauto verzekering: wat zijn de voorwaarden?

Frits Pieper
19 jan 2015

Hoe is een huurauto verzekerd?

Bij het huren van een auto kun je kiezen uit een scala aan autoverhuurders, maar wat zijn nou de belangrijkste punten waar je op moet vergelijken? Op websites van veel autoverhuurders is het vaak wel direct duidelijk welke auto je kunt huren. Naast het stappenplan voor het kiezen van de beste auto, is het belangrijk om ook op andere minder opvallende zaken te letten voordat je een auto huurt.

Hieronder een aantal tips waar je op moet letten bij een huurauto verzekering.

Huurauto verzekering

Hoe ben je verzekerd als in je in een huurauto rijdt? Het is zeer belangrijk om goed na te gaan waar je voor bent verzekerd als je een auto huurt. De huurprijzen zijn bijna altijd exclusief verzekering, toch ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten bij het rijden op de weg.

WA-verzekering

De wettelijk verplichte verzekering is de WA-verzekering. Hierbij wordt de schade vergoed die door jou is veroorzaakt aan personen of eigendommen. De verzekering is alleen van toepassing op andermans zaken en biedt geen dekking voor schade aan jouw auto.

Casco verzekering

Bij een casco verzekering wordt wel de schade aan je eigen auto vergoed. Er bestaan meerdere soorten verzekeringen waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen beperkt Casco en volledig Casco.

Bij Adrem Limburg zijn alle auto’s WA- en casco verzekerd voor alle landen die behoren tot het dekkingsgebied van de groene kaart. De maximale WA-dekking is € 2,5 miljoen per gebeurtenis. Het overzicht van alle landen staat op de groene kaart die je in de huurauto vindt. Weet je niet zeker of jouw land van bestemming op de lijst staat? Neem contact met ons op!

Eigen risico

Meestal kennen autoverhuurders een eigen risico bij het huurcontract. Dit eigen risico wordt in rekening gebracht wanneer tijdens de huur schade ontstaat die niet verhaald kan worden op een tegenpartij. Je kunt bij schade aan 3 gevallen denken:

 1. Je stopt voor een stoplicht, en iemand botst achterop jouw huurauto. In dit geval wordt de schade verhaald op jouw achterligger, en hoef je niets extra aan de autoverhuurder te betalen.
 2. Je raakt tijdens de huur een paaltje, een boom of een ander voertuig. In dit geval wordt het eigen risico berekend.
 3. Je parkeert de auto, om ergens een kop koffie te gaan drinken. Bij terugkomst blijkt er iemand tegen je huurauto te hebben gereden, maar de schuldige heeft geen briefje onder de ruitenwisser achtergelaten. In dat geval is de verhuurder genoodzaakt om het eigen risico in rekening te brengen; de schade kan niet worden verhaald op een tegenpartij.

Bij Adrem Limburg kennen we behoorlijk hoge eigen risico’s. Onze ervaring is dat huurders voorzichtiger worden bij een hoog eigen risico. Dit risico kan wel tegen een extra premie worden afgekocht naar een lager bedrag. De hoogte van het eigen risico en de premie voor het afkopen zijn afhankelijk van de huurcategorie. Informeer bij het reserveren gerust naar de goede bedragen.

Wanneer ben je verzekerd?

De huurauto is alleen verzekerd wanneer de verhuurder in het bezit is van alle legitimaties van personen die de auto zullen besturen. Dit betekent dat wanneer een persoon met rijbewijs de auto bestuurd, maar niet bekend is bij de autoverhuurder, de auto dus niet is verzekerd.

Zorg er dus voor dat de autoverhuurder van elk persoon die de auto zal besturen in het bezit is van een kopie van legitimatie en rijbewijs.

Bij Adrem Limburg is het mogelijk dat meerdere personen de auto besturen, hier worden geen extra kosten voor gerekend. Uiteraard dienen wij wel een kopie legitimatie en rijbewijs van elke bestuurder te ontvangen voordat de auto wordt verhuurd.

Hoofdhuurder

Let op dat er een hoofdhuurder is. Bij eventuele boetes voor verkeersovertredingen kijken autoverhuurders niet naar wie op dat moment de auto bestuurde. Deze boetes komen dus op naam van de hoofdhuurder.

Heb je nog aanvullende vragen over de verzekering bij het huren van een auto? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag!

Op onze website vind je een compleet overzicht van de beschikbare huurauto’s.

3 reacties

 1. Alwie Weerink op 8 april 2018 om 18:09

  Ik wil een bestelbus af en toe huren. Ga hiermee een keuken wegbrengen.Hoe zit het met de aansprakelijkheid wanneer er bij het vervoer schade ontstaat.

  Alvast bedankt
  Alwie Weerink

  • Frits Pieper op 8 april 2018 om 21:07

   Beste Alwie,
   Bedankt voor je reactie. De spullen die je met een bus vervoert kun je het beste zelf verzekeren. Dat wordt niet door de verhuurverzekering gedekt, maar kun je makkelijk via een eigen aansprakelijheidsverzekering afsluiten.

  • Walid Saafi op 7 december 2018 om 13:12

   Beste Alwie,

   Als het je eigen spullen zijn, dan kun je het verzekeren onder enigenvervoersverzekering. Zo niet, dan kun je een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Laat een reactie achter

Related Posts

Versnellingspook

Auto schakelt niet meer – wat nu?

Het kan voorkomen dat je tijdens het rijden moeite krijgt met schakelen. Opeens schakelt de auto niet meer. Je wilt…

Lees meer »

parkeren in geleen

Goedkoop en gratis parkeren in Geleen

Ben jij regelmatig te vinden in Geleen? Bijvoorbeeld omdat je er werkt of omdat je het leuk vindt om naar…

Lees meer »

gratis parkeren valkenburg

Waar kun je (gratis) parkeren in Valkenburg?

Als je een auto komt huren bij ons in Sittard om het prachtige Limburg te ontdekken, dan staat er vast…

Lees meer »