Kun je de private lease van een auto overnemen?

Nina Geuskens
19 apr 2024

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten. In plaats van een auto te kopen, huur je deze voor een bepaalde periode tegen een vast maandelijks bedrag. Dit bedrag dekt vaak de kosten van de auto, verzekering, onderhoud en pechhulp. Kun je echter na je lease contract een private lease van een auto laten overnemen of overkopen zonder boete? Op deze vraag zal deze blog dieper ingaan.

Kun je een auto overnemen na je private lease?

Wanneer er een einde komt aan het contract van je private lease, kun je twee dingen doen: of je verlengt de private lease of je neemt de auto over na de private lease. Er zitten echter wat nadelen aan een private lease contract, waardoor het kopen van de auto een slimmere keuze voor je kan zijn. Kan je echter na een private lease de auto zo overnemen? In de meeste gevallen staat een leasemaatschappij toe dat je de leaseauto overneemt. Het is wel raadzaam dit tijdig in gang te zetten, aangezien je de leaseauto op de laatste werkdag van het contract ingeleverd moet hebben. Sommige leasebedrijven komen zelf met een overnamevoorstel, terwijl bij andere zul je zelf tijdig een aanvraag tot overname moeten indienen.

Voor- en nadelen overname private lease

Het overnemen van je leaseauto heeft zo zijn voor- en nadelen. Het grootste voordeel is dat je na zoveel jaar erin gereden te hebben je goed weet wat de plus- en minpunten van de auto zijn. Je weet hoe ermee gereden is en in welke mate er onderhoud aan de wagen heeft plaatsgevonden. Een nadeel kan echter zijn dat er nu geen vast en concreet maandbedrag meer geldt. Wanneer je de leaseauto in eigen bezit krijgt, zijn zaken als wegenbelasting, pechhulp en onderhoud weer voor je eigen rekening.

Let tevens op de koopprijs, die de leasemaatschappij vraagt voor de auto. Op basis van het contract wordt de auto gewaardeerd als een occasion met een leeftijd tussen twaalf en zestig maanden. Zo kun je makkelijk van tevoren prijzen vergelijken, opdat je weet of de dealer je een goed voorstel doet.

auto overnemen na private lease

Kan iemand anders de private lease van je auto overnemen?

Normaal als je tussentijds je lease contract wilt opzeggen, dan kan dat alleen als je een maandelijkse meerprijs ervoor betaalt. Het laten overnemen van een leasecontract kan dan een betere optie zijn. Als het mogelijk is bij je leasebedrijf, zul je waarschijnlijk een aantal administratieve stappen moeten volgen, zoals het invullen van formulieren en het doorlopen van een kredietwaardigheidscontrole, vergelijkbaar met het aanvragen van een nieuw leasecontract. Wanneer iemand anders de auto overneemt, dan hoef jij geen eindafrekening te betalen. Degene die de auto overneemt is hierbij geholpen door een snelle overname en goede auto.

Kosten private lease auto overnemen

De kosten van het overnemen van een private leaseauto kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Sommige leasebedrijven kunnen bijvoorbeeld een overnamevergoeding in rekening brengen als je de lease wilt overnemen. Er kunnen bovendien administratiekosten verbonden zijn aan het proces van de leaseovername. Naast de kosten verbonden aan de overname van de lease zelf, moet je als nieuwe leasehouder ook rekening houden met kosten zoals verzekering en onderhoud van de auto.

Related Posts

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »

gratis parkeren roermond

Goedkoop en gratis parkeren in Roermond

Roermond is een ontzettend leuke stad om te shoppen in de bekende Designer Outlet of het Retailpark. Ook de historische…

Lees meer »