De voor- en nadelen van een private lease
Private lease is een term die steeds vaker opduikt in gesprekken over auto’s. Lees hier meer over wat een private lease inhoudt. In dit artikel duiken we dieper in op de voor- en nadelen van een private lease en verkennen we de verschillende aspecten die consumenten in overweging moeten nemen bij het overwegen van deze populaire autoregeling. Een shortlease contract afsluiten? Dat kan via deze link.
Wat houdt private lease in?
Voor we ingaan op wat de voor- en nadelen van een private lease zijn, zullen we eerst kijken naar wat een private lease nu is. Private lease is een autoleaseovereenkomst die specifiek gericht is op particulieren. In plaats van een auto aan te schaffen, kunnen individuen een auto leasen voor een vooraf bepaalde periode, meestal tussen de 24 en 60 maanden. Gedurende deze periode betaalt de leaser een vast maandelijks bedrag voor het gebruik van de auto. Voor het leasen wordt daarom wel een BKR-check uitgevoerd. Lees hier meer over de mogelijkheden van een auto leasen zonder deze controle.
Het onderscheidende kenmerk van private lease is dat het niet gericht is op bedrijven zoals bij een zakelijke lease, maar op particulieren die op zoek zijn naar een flexibele en kostenefficiënte manier om een auto te gebruiken. Een veelgemaakte fout is dat men leasen door elkaar haalt met huren. Leasen is echter niet hetzelfde als een auto huren. Lees hier meer over de verschillen tussen deze begrippen.
Wat zijn voordelen van een private lease?
Als je het hebt over de voor- en nadelen van een private lease, dan is de financiële zekerheid die het biedt een van de aantrekkelijkste aspecten. Maandelijkse betalingen stellen individuen in staat om de kosten van het bezitten van een auto te budgetteren zonder verrast te worden door onverwachte uitgaven. Alle onderhoudskosten zijn vaak inbegrepen in het maandelijkse leasebedrag, waardoor de bestuurder wordt beschermd tegen onverwachte financiële tegenvallers. Bovendien is leasen gemakkelijk. Wanneer het contract afgelopen is, ruil je de auto in waardoor je geen zorgen meer hebt over verkoop van je auto.
Een private lease is daarbij vaker goedkoper dan een auto kopen. Hierdoor heb je geen spaargeld nodig en kun je met een vaste baan gewoon al een auto leasen. Een private lease is daardoor vaak een prima uitkomst voor jongeren die op zoek zijn naar een nieuwe auto. Daarnaast is het een prima optie voor senioren, omdat zij vaak moeilijk geld kunnen lenen om een auto te kopen. Een private lease biedt ook zekerheid. Wordt je auto bijvoorbeeld gestolen of wordt deze total loss verklaard, dan krijg je van de leasemaatschappij een nieuw voertuig. Liever als beginnende bestuurder een auto kopen? Lees dan ook deze blog over de beste auto’s voor beginnende bestuurders.
Wat zijn de nadelen van een private lease?
Een van de grootste nadelen van een private lease, is dat je een contract aangaat voor een bepaalde tijd waaraan je in principe vast zit. Verandert er dus iets in je persoonlijke situatie, dan zit je aan een contract vast die je alleen vroegtijdig kunt beëindigen door hem duur af te kopen. Bovendien is in sommige situaties met een leaseauto rijden niet altijd de goedkoopste optie. Het is bijvoorbeeld erg duur, wanneer je de auto nauwelijks nodig hebt. Niet gereden kilometers krijg je niet vergoed. Andersom werkt dit echter ook. Rijd je te veel kilometers, dan moet je extra kosten betalen per meer gereden kilometer. Dat zijn echter niet de enige nadelen.
Onverwachte kosten mogelijk
Hoewel reparaties en onderhoud onder de leasecontracten vallen, betaal je wel gewoon eigen risico bij schade aan je auto. Het eigen risico kan wel tot €500 bedragen. Dit bedrag betaal je meteen bij schade. Ook het eigen risico kan vaak bij leasecontracten afgekocht worden, maar dan ligt het maandbedrag van je private lease ineens een stuk hoger. Bovendien ben je verplicht om deze schade te laten maken, terwijl je bij je eigen auto zelf besluit of je voor een reparatie gaat.
Je schadevrije jaren worden niet behouden
In veel gevallen worden schadevrije jaren niet behouden bij het leasen van een auto. Schadevrije jaren worden vaak opgebouwd, wanneer je een autoverzekering hebt en gedurende een jaar geen schade claimt. Deze schadevrije jaren resulteren doorgaans in een korting op de premie van je autoverzekering. Bij het leasen van een auto staat de autoverzekering meestal op naam van het leasebedrijf, niet op jouw naam als bestuurder. Hierdoor bouw je geen schadevrije jaren op. Als je later besluit om weer een auto op eigen naam te verzekeren, begin je meestal weer met nul schadevrije jaren.
Private lease beperkt je hypotheek
Wanneer je een private lease contract hebt, heeft dit invloed op de hypotheek wanneer je een nieuw huis gaat kopen. Je maximale leencapaciteit neemt af, omdat de bank het leasebedrag per maand van je maximale maandelijkse woonlasten aftrekt.
Related Posts
Een auto huren voor een maand? Ontdek de mogelijkheden!
By Nina Geuskens |
Een auto huren voor een maand kan een ideale oplossing zijn, wanneer je tijdelijk flexibel vervoer nodig hebt, zonder vast…
Waar kun je gratis parkeren in Venlo?
By Nina Geuskens |
Je hebt besloten om in het weekend een auto te huren in Venlo, waarmee je dan ook de binnenstad gaat bezoeken….
Auto huren zonder creditcard? Dit moet je weten
By Nina Geuskens |
Een auto huren kan een handige optie zijn in Nederland, maar ook bij vakantie in het buitenland. Veel autoverhuurders vragen…