Verschillende banden voor en achter, kan dat?

Nina Geuskens
08 jul 2022

Banden zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Welke band je op de auto hebt liggen, is afhankelijk van het seizoen maar bijvoorbeeld ook van voorkeur. Zo zweert de een bij all-season banden, terwijl de ander juist ieder jaar de zomer- en winterbanden monteert. Maar hoe zit het met verschillende banden onder één voertuig? In deze blog geven we antwoord op de vraag: verschillende banden voor en achter, kan dat?

Banden op het wielas

Volgens de wet mogen er twee verschillende wielen op één wielas worden gemonteerd, maar er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo moeten de banden van hetzelfde type zijn (radiaal of diagonaal) en dezelfde maataanduiding hebben. Ook moet de bandenspanning hetzelfde zijn. Het is dus zeker mogelijk om verschillende banden voor en achter te monteren, maar het is wel belangrijk om deze regels in acht te nemen. Wanneer je dit niet doet, kan dit gevaarlijk zijn voor jezelf en voor het voertuig. Er kunnen namelijk verschillende problemen optreden als er niet aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Let op! Rijdt jouw voertuig met permanente vierwielaandrijving (4×4)? Dan is het noodzakelijk om vier identieke banden te gebruiken. Laat deze banden ook altijd allemaal tegelijk vervangen. Als je dit niet doet, kunnen de prestaties drastisch verminderen en treedt er vroegtijdige slijtage op. Dit is natuurlijk hartstikke zonde!

Verschillende merken banden voor en achter

Hierboven hebben we benoemd dat het in principe legaal is om verschillende banden te gebruiken op hetzelfde wielas. Er wordt aangeraden om identieke banden met een homogeen slijtniveau op de wielen te monteren zodat er een gelijkwaardige grip op de twee assen is. Zolang er aan de voorwaarden wordt voldaan, is het ook mogelijk om verschillende merken banden voor en achter te monteren. Als jij dit bijvoorbeeld mooier vindt bij het design van de auto, dan kan dit gerust.

Voor en achter verschillende banden

Let bij het monteren van verschillende banden voor en achter dus op de voorwaarden. Als autoverhuurbedrijf onderhouden we onze banden natuurlijk regelmatig, zodat we optimale veiligheid kunnen garanderen. We zorgen er dus altijd voor dat er goede banden onder onze voertuigen liggen en checken geregeld de bandenspanning. Wil jij een auto of busje huren bij Adrem? Bekijk onze website voor het volledige aanbod. Bij vragen of opmerkingen kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Onze ervaren medewerkers staan iedere dag vol enthousiasme voor je klaar. Wij helpen je graag aan een geschikt voertuig! Meer weten over bijvoorbeeld een versleten of kapotte distributieriem herkennen, car sharing of tips voor het rijden met een aanhanger? Je leest er alles over op onze website!

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »