De bestuurder van de huurauto is niet de huurder; mag dat?

Frits Pieper
24 feb 2023

Het huren van een auto of busje kan in sommige situaties handig zijn om goederen of personen op een gemakkelijke wijze te vervoeren. Alle redenen waarom je jouw voertuig huurt bij Adrem Limburg, lees je hier. Bij het huren van een voertuig moet je echter wel rekening houden met de regels en voorschriften die van toepassing zijn op de huurovereenkomst. Een van de vragen die zich kan voordoen bij het huren van een auto is: mag de hoofdbestuurder van de huurauto iemand anders zijn dan de huurder? Deze blog zal hierop dieper ingaan.

Wie mag in een huurauto rijden?

Personen vanaf 18 jaar, die in het bezit zijn van een geldig rijbewijs voor het vervoermiddel dat men huurt, mogen in een huurauto rijden. Meestal is dat het rijbewijs B. In sommige gevallen is een rijbewijs BE vereist, zoals wanneer je bepaalde aanhangers nodig hebt. In de meeste gevallen moet de persoon die de huurovereenkomst ondertekent ook de hoofdbestuurder van de huurauto zijn. Dit betekent dat als je een auto huurt, je zelf moet rijden in het voertuig en verantwoordelijk bent voor het naleven van de verkeersregels en het in goede staat houden van de auto. Het is echter niet ongebruikelijk dat de huurder ervoor kiest om een extra bestuurder aan de huurovereenkomst toe te voegen. Als je bijvoorbeeld lange afstanden moet rijden, is een tweede bestuurder wel zo handig. In dit geval moet je wel rekening houden met een aantal zaken. Wil je meer tips over het rijden met een tweede bestuurder? Lees het in deze blog.

bestuurder

Mag een extra bestuurder in de huurauto rijden?

Er is slechts een hoofdbestuurder per voertuig mogelijk, maar er kunnen meestal tot wel drie extra bestuurders toegevoegd worden. De hoofdbestuurder is meestal degene die het huurcontract ondertekent en wie wettelijk gezien verantwoordelijk wordt gehouden voor de huurauto. Wie als extra bestuurders mogen dienst doen, hangt af van het autoverhuurbedrijf. Meestal gelden voor de extra bestuurders echter dezelfde eisen als bij de hoofdbestuurder.

Is in huurauto extra bestuurder verzekerd?

Wanneer jij de extra bestuurder laat rijden en er gebeurt wat, draag jij als huurder altijd de verantwoordelijkheid. Dus bij een eventuele boete komt deze op jouw naam, ongeacht wie er op dat moment achter het stuur zat. Als de extra bestuurder bij het huren van de auto wordt toegevoegd aan de huurovereenkomst, dan is deze doorgaans gedekt onder dezelfde verzekering als de huurder en de hoofdbestuurder. Dit betekent dat als er schade of letsel ontstaat tijdens de huurperiode, de verzekering van het verhuurbedrijf de kosten zal dekken tot het bedrag dat in de polis is vastgelegd. Het is echter belangrijk om de voorwaarden van het verhuurbedrijf te controleren, voordat je de auto huurt en voordat je een extra bestuurder aanwijst. Sommige verzekeringen kunnen bijvoorbeeld een eigen risico hebben dat hoger is voor extra bestuurders dan voor de huurder of hoofdbestuurder. Andere verzekeringen kunnen beperkingen hebben op het aantal extra bestuurders dat aan de huurovereenkomst kan worden toegevoegd. Wil je meer weten over hoe de verzekering bij een huurauto geregeld is? Lees het in dit artikel.

bestuurder

Extra bestuurder huurauto; waarom betalen?

Bij veel autoverhuurbedrijven voeg je een extra bestuurder toe voor een dagelijks vast bedrag. Zo is een extra bestuurder ook verzekerd tijdens het rijden. Bij Adrem Autoverhuur rekenen wij geen extra kosten hiervoor. Wel moeten eventuele extra bestuurders een geldig identiteitsbewijs en rijbewijs kunnen aantonen bij het tekenen van de huurovereenkomst. Dit vanuit verzekeringsoogpunt. Via Adrem Autoverhuur ben je verzekerd tegen schade, aansprakelijkheid, vernieling en diefstal. Deze verzekering wordt afgesloten bij iedere (ver)huurtransactie. Kijk op de website voor de voorwaarden.

Wanneer een extra bestuurder toevoegen?

Per autoverhuurbedrijf kan het verschillen, wanneer en hoe je een extra bestuurder aan het contract moet toevoegen. Soms kun je online een extra bestuurder al toevoegen, maar veelal moet de extra bestuurder ook mee komen naar het tekenen van het huurcontract. Ook zij moeten namelijk een geldig legitimatiebewijs en een geldig rijbewijs kunnen aantonen. De namen en gegevens van de extra bestuurders worden op het huurcontract vervolgens vermeld.

1 reactie

  1. AC t Hoen op 17 mei 2023 om 08:49

    Mag de bijrijder alleen in de huurauto rijden ?

Laat een reactie achter





Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »