Je auto verkopen

Frits Pieper
19 okt 2018

Je wilt je auto verkopen. Maar wist je dat er een boel komt kijken bij het verkopen van je auto? Van het bepalen van de vraagprijs tot het sluiten van de deal en de overdracht van je auto. In dit artikel geven we je adviezen en tips voor elke fase van het verkoopproces. Zo weet je zeker dat je auto snel en tegen de juiste voorwaarden van eigenaar wisselt.

Vraagprijs auto bepalen

Allereerst moet je de waarde van je auto en je vraagprijs gaan bepalen. Online vind je allerlei handige calculators die je kunnen helpen bij het berekenen van de dagwaarde en de inruilwaarde van je auto. Wij adviseren de tool op de website van Bovag. Ook kun je kijken naar de vraagprijs van vergelijkbare auto’s die online worden aangeboden op bijvoorbeeld Marktplaats.

De dagwaarde is een indicatie voor de prijs die je voor je auto kunt vragen bij particuliere verkoop. De inruilwaarde is een benadering van de prijs die een autobedrijf je voor je auto zal bieden.

De richtprijs die je krijgt voorgeschoteld, wordt berekend op basis van het model, de uitvoering, het bouwjaar en de kilometerstand van je auto. Verder zijn ook de onderhoudshistorie en de huidige staat van de auto van invloed op de waarde en de prijs die een koper bereid is te betalen voor je auto.

Tip: zorg dat je met het onderhoudsboekje van je auto kunt aantonen dat de auto goed is onderhouden en zorg voor een nieuwe APK.

Je auto aanbieden

Je kunt je auto inruilen bij de dealer of verkopen aan een autohandelaar of particulier. Aan elke verkoopmethode kleven voor- en nadelen.

Inruilen bij de dealer is snel en gemakkelijk, maar levert je niet de hoofdprijs op. Verkopen aan een handelaar ook niet. Want die wil ook nog wat verdienen aan je auto. Maar een handelaar is wel, eerder dan een particulier, bereid een auto met gebreken van je te kopen. Particuliere verkoop levert je waarschijnlijk het meste geld op, maar kost ook de meeste moeite.

Bij de verkoop aan een particulier komt heel wat kijken. De concurrentie op websites als Autoscout24, AutoTrack en Marktplaats is groot, dus je zult wat moeten doen om op te vallen.

Wees zo volledig mogelijk bij het vermelden van de kenmerken en bijzonderheden (unieke verkoopargumenten) van je auto. Wees ook eerlijk over eventuele minpunten, zoals krasjes in de lak en beschadigingen van het interieur. Probeer deze niet te verbergen. Een geïnteresseerde komt er toch wel achter tijdens de bezichtiging. Behalve dat eerlijkheid het langst duurt, ben je als verkoper wettelijk verplicht om bekende gebreken te vermelden.

Een manier om je auto op te laten vallen, is fotografie. Waarom zou je een stadsauto of terreinwagen niet in zijn ‘natuurlijke’ omgeving fotograferen in plaats van op je oprit? Plaats zoveel mogelijk foto’s van het in- en exterieur van je auto en fotografeer ook onder de motorkap. Maak detailopname’s van eventuele krasjes en beschadigingen. Weersta tot slot de drang om de gemaakte foto’s te retoucheren of er allerlei filters op los te laten.

Tip: kijk eens welke foto’s autofabrikanten plaatsen van hun nieuwe modellen en hoe ze deze aanprijzen. Noem niet alleen de kenmerken, maar vermeld bijvoorbeeld ook de rij-eigenschappen. ‘Pittige driepitter’ klinkt aanlokkelijker dan ‘3 cilinders’.

Proefrit

Als een potentiële koper geïnteresseerd is in je auto, zal hij deze willen komen bekijken en mogelijk ook zelf willen testen tijdens een proefrit.

Geef je auto nog een extra poetsbeurt voor een belangstellende komt kijken. Wil diegene een proefrit maken? Wees je dan bewust van de risico’s die hiermee gepaard gaan. Er kan immers altijd wat misgaan tijdens een proefrit. Denk aan schade door een aanrijding. Wie draait dan op voor de schade? Ga in ieder geval mee bij een proefrit. Laat je een ander rijden? Controleer dan altijd of de bestuurder in het bezit is van een geldig rijbewijs en vul een zogenaamde proefritverklaring in, die je online kunt vinden.

De prijsonderhandelingen

Als iemand na de bezichtiging en proefrit serieuze interesse heeft in je auto, zal hij waarschijnlijk willen onderhandelen over de verkoopprijs, ofwel willen afdingen op je vraagprijs. Meestal ontmoeten koper en verkoper elkaar ergens in het midden van het openingsbod en de originele vraagprijs voor de auto. Als er meerdere belangstellenden zijn, heb je als verkoper een sterkere onderhandelingspositie bij de verkoop van je auto. Ga niet akkoord met het eerste het beste bod en durf ook ‘nee’ te verkopen.

De verkoop en overdracht

Ben je het met de koper eens over de prijs? Dan is een handdruk in principe voldoende om de deal te bezegelen. Zo’n mondelinge koopovereenkomst is rechtsgeldig, maar om misverstanden te voorkomen, is het verstandiger om de verkoop vast te leggen in een schriftelijke koopovereenkomst. Daarin worden alle afspraken tussen koper en verkoper helder vastgelegd.

Als de koop rond is, moet de auto nog formeel overgedragen worden. Dat gebeurt door het kenteken op naam van de koper te zetten (tenaamstelling). Dit overschrijven moet – bij de verkoop aan particulieren althans – gebeuren bij het postkantoor. Bij inruil en verkoop aan een garagebedrijf kan dit vaak ter plekke. Als verkoper kun je met de koper meegaan naar het postkantoor en meteen het vrijwaringbewijs in ontvangst nemen.

Met het vrijwaringsbewijs ben je als verkoper gevrijwaard van alle verantwoordelijkheid voor je oude auto. Vanaf nu moet de nieuwe eigenaar zorgen voor een geldige apk, autoverzekering en het betalen van de wegenbelasting.


Heb je nog vragen over de verkoop van je auto? Wij beantwoorden ze graag! Mogelijk zijn we zélf geïnteresseerd in het kopen van jouw auto. Neem daarvoor contact met ons op.

Laat een reactie achter





Related Posts

gratis parkeren in Venlo

Waar kun je gratis parkeren in Venlo?

Je hebt besloten om in het weekend een auto te huren in Venlo, waarmee je dan ook de binnenstad gaat bezoeken….

Lees meer »

geen creditcard voor auto huren

Auto huren zonder creditcard? Dit moet je weten

Een auto huren kan een handige optie zijn in Nederland, maar ook bij vakantie in het buitenland. Veel autoverhuurders vragen…

Lees meer »

gratis parkeren in Maastricht

Waar kun je gratis parkeren in Maastricht?

Parkeren in Maastricht is voor veel bezoekers van de stad een doorn in het oog. Of je nu met je…

Lees meer »