Een occasion kopen: 5 dingen om op te letten

Frits Pieper
24 okt 2018

Je gaat een tweedehands auto kopen van een autobedrijf of particulier. Een gebruikte auto is voordeliger in aanschaf dan een soortgelijke nieuwe auto en het aanbod is enorm. Maar er zijn ook enkele dingen waar je op moet letten bij het kopen van een occasion.

Wij hebben een aantal adviezen en tips voor het aanschaffen van een gebruikte auto voor je op een rijtje gezet.

Proefrit

Natuurlijk wil je een testritje maken in de auto die je op het oog hebt. Niet alle verkopers zijn bereid daaraan mee te werken. Want wie draait op voor de schade als er iets misgaat tijdens de proefrit? Misverstanden daarover kun je voorkómen door het invullen van een proefritformulier. Je kunt dan zelf achter het stuur kruipen en de verkoper kan met een gerust hart plaatsnemen op de passagiersstoel.

Kilometerstand, onderhoudshistorie en schadeverleden

Een proefrit vertelt je veel, maar niet alles over de huidige staat van een auto. Ga daarom altijd na of de kilometerstand klopt. Meer informatie over het controleren van de tellerstand vind je hier.

Check ook de onderhoudsinterval en onderhoudshistorie. Heeft de auto regelmatig zijn onderhoudsbeurten gehad? En sta je, gezien de onderhoudshistorie, voor dure reparaties, zoals het vervangen van de distributieriem of koppeling?

Kijk tot slot ook naar een eventueel schadeverleden. Dat kun je doen door een schaderapport op te vragen, al sluit je daar een verborgen schadeverleden niet mee uit.

Aankoopkeuring

Heeft de auto waar je je oog op hebt laten vallen een recente apk? Dat is mooi. Maar een apk-keuring geeft maar beperkt inzicht in de technische staat van een auto en is vooral gericht op veiligheid en milieu. Een aankoopkeuring is een veel uitgebreidere keuring en geeft je een veel beter beeld van de algemene staat van de auto. Naast de huidige staat van de auto wordt er ook gekeken naar de onderhoudshistorie, schadeverleden en kilometerhistorie. Ook wordt er een proefrit gemaakt.

Verkoopprijs

Op basis van het kenteken kun je online eenvoudig de dagwaarde berekenen van de auto waarin je geïnteresseerd bent. Op basis van de dagwaarde kun je inschatten of de prijs die de verkoper voor de auto vraagt reëel is. Al kunnen de dagwaarde en de marktwaarde wel verschillen.

De dagwaarde gaat uit van merk, type, uitvoering, opties, bouwjaar en tellerstand, terwijl de marktwaarde een kwestie is van vraag en aanbod. Eventueel kun je de auto laten taxeren door een expert. Dan weet je wat de auto écht waard is.

De koop en overdracht

Hoewel een handdruk in principe voldoende is om de koop te bezegelen, kun je beter een koopovereenkomst laten opstellen. Dat schept duidelijkheid voor de verkoper, maar zeker voor jou als koper. Voorbeelden van koopovereenkomsten zijn gemakkelijk op internet te vinden.

Om de auto te laten overschrijven op jouw naam, moet je als koper naar een kentekenloket of postkantoor. Autobedrijven hebben meestal een eigen kentekenloket. Na het overschrijven krijg je het eerste deel van de tenaamstellingscode. Het tweede deel en de kentekencard worden naar je opgestuurd. Voor de verkoper krijg je een vrijwaringsbewijs. Die kan daarmee aantonen dat het kenteken niet meer op zijn naam staat.

Laat een reactie achter

Related Posts

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »