Meedoen met een 48-uurs Hackathon

Frits Pieper
30 nov 2017

Afgelopen weekend (24-26 november) werd op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen een Hackathon georganiseerd. Het thema was mobiliteit als slimme dienst. Met 85 deelnemers werden teams gevormd die allemaal probeerden in 48 uur een product en een businessplan te maken om mobiliteit in de toekomst makkelijker, slimmer en beter te maken. Als autoverhuurder was dat voor mij natuurlijk geweldig interessant om eens mee te maken.

Vrijdagavond krijgen we 4 pitches te horen van organisaties (CBS, Provincie Limburg, Q-park en Trendsportal) die ons prikkelen om met nieuwe ideeën over mobiliteit te komen. Alle deelnemers moeten teams van 5 tot 6 personen vormen. Elk team heeft tot zondagmiddag 15:00 de tijd om een slim idee om te zetten in een businessplan.

Ideeën genoeg

Dat wordt een lange vrijdagavond. Veel discussiëren over wat voor product wij gaan voorstellen. De meest wilde ideeën komen voorbij.

Vliegende auto´s?

Alle spoorwegen asfalteren?

Binnensteden afsluiten voor alle auto’s?

Mensen uit hun sociaal isolement halen (iedereen zit tegenwoordig op zijn smartphone te turen)?

Beter/ander vervoer voor ouderen of juist voor jongeren?

Eénpersoons auto’s bedenken?

Een app maken die ons adviseert hoe we het beste kunnen reizen?

Moeten we ons als mensen wel blijven vervoeren – binnenkort kunnen we toch gewoon communiceren via VR (virtual reality)?

Als oude vent tussen allemaal jonge mensen voel ik mij weer helemaal jong worden door alle fantastische suggesties. Naarmate het later wordt komen er geregeld coaches binnengewandeld die ons manen om ondertussen wel snel met een idee te komen. Zondagmiddag om 15:00 is de deadline – no stick no pitch. Maar ach, zondagmiddag lijkt nog heel ver weg – we hebben nog alle tijd. Denken we.

PAMM wordt geboren

Ik weet niet meer of het nog vrijdagavond is of al zaterdagochtend, Maar we komen verder.

Wij mensen zijn maar gewoontedieren. We nemen meestal het vervoer dat we altijd nemen. Als je een auto hebt, neem je die natuurlijk. Als je geen auto hebt, ga je met het openbaar vervoer. Maar is dat wel altijd de slimste keus?

Wij gaan een persoonlijk assistent maken die ons gaat helpen om beter te kiezen. Onze smartphone weet al zoveel van ons: hoe onze agenda eruit ziet, wat voor weer het morgen wordt, welke bussen of treinen straks rijden (of juist niet). Onze assistent(e) gaat ons advies geven hoe we slimmer kunnen reizen.

Het wordt geen app – dat is zoooo ouderwets. Nee, we gaan voor een echte PA.

En zo wordt PAMM geboren. Onze personal assistent in mobility management.

Digitaal.

En slim.

Reizen wordt fun, en ook goedkoper en makkelijker.

Camping

Nu is het zeker zaterdagochtend en ik ben best moe. Mijn teamgenoten zijn nog jong en gaan gewoon nog even door.

Op de 6e verdieping is een camping ingericht. Met opgooi tenten. Dat is makkelijk, beter dan weer in elkaar krijgen. En het luchtbed was al opgeblazen. Geweldige service hier!

In slaap vallen valt niet mee. Er spoken allerlei ideeën door mijn hoofd. Hoe gaan we morgen verder?

Bovendien lijkt ergens een airco te haperen – een irritant gerammel houdt mij uit mijn slaap.

Na een paar uurtjes slaap wordt de camping weer wakker. Tijd voor een goed ontbijt. Waar is de rest van mijn team? Kevin is de halve nacht doorgegaan om een mega mindmap voor ons idee PAMM in elkaar te zetten. Quintin heeft uitvoerig de VR-games uitgeprobeerd. Tom en Debby zijn naar huis gegaan, maar zijn ook al vroeg weer present.

Inspiratie

We beginnen de zaterdag met een inspirerende workshop van Arjen van Berkum, Chief Disruption Officer.

Maken wij een product dat mensen willen of een product dat mensen nodig hebben? De meeste problemen in onze maatschappij zijn wil-problemen: ik wil hebben, hebben, hebben. En als we dat zelf niet zien, dan vertelt de reclame ons dat wel. Deze wereld heeft meer behoefte aan producten die mensen nodig hebben. Als je denkt dat je een goed product heb bedacht, probeer dan jouw idee eens te doden als een echte pessimist.

Kijk, dat beurt lekker op om aan je nieuwe product verder te werken… Try to kill your own idea!

Maar waardevol is het wel. In de pauze spreek ik een andere deelnemer die mij vertelt: ik ben halverwege weggegaan bij de workshop – ik blijf liever bij mijn eigen idee. Tsja.

Business plan

Sprint 2 begint. Er moet een businessplan voor ons product komen. Een business plan is tegenwoordig gelukkig geen document van 50 bladzijden meer, maar een schema. Op dit canvas plak je Post-its die antwoord geven op vragen als:

  • wat voor waarde levert je product op voor jouw klant?
  • langs welke kanalen komt jouw product naar je klant?
  • welke partners ga je zoeken voor jouw business?
  • wat zijn je kosten?
  • hoe ga je geld verdienen?

Ons business model canvas wordt in elkaar gezet.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Er moet ook een mock-up komen waarin we laten zien hoe ons idee gaat werken. En er moet een pitch worden voorbereid die zondagmiddag wordt gehouden om de jury te overtuigen hoe geweldig product wij hebben bedacht. En bij de pitch moet natuurlijk een presentatie.

Op aanraden van de coaches die regelmatig bij ons binnenlopen, gaan we de taken verdelen. Anders gaan we de deadline nooit halen.

Vlak voor de deadline

Kevin gaat de mock-up in elkaar zetten, geholpen door Quintin. Ik begin alvast aan de pitch. Die mag niet langer dan 5 minuten duren, en moet de jury gaan overtuigen dat ons idee fantastisch is.

Wat zouden de andere teams bedacht hebben? We hebben jammer genoeg geen tijd voor een beetje spionage. Hoewel, Debby kent een paar mensen uit een ander team, ze gaat eens  buurten. Tom begint alvast aan de presentatie.

Tot laat op zaterdagavond werken we door, en het wordt zomaar zondagochtend. We zijn niet het enige team dat tot zo laat doorwerkt. Sterker nog, het lijkt erop dat wij eerder stoppen dan de rest. Tijd voor een spel, een biertje en wat ontspanning.

Op zondag neemt de spanning echt toe. Om 15:00 moet de stick met de presentatie worden ingeleverd. Maar dat kan pas als de pitch af is. Oja, er is ook nog een workshop over pitchen. Wie gaat daar naartoe? De mock-up moet ook af, want die hoort in de presentatie. Welke huisstijl moet onze PAMM krijgen: rood, groen of blauw? Of is geel mooier?

Ik sta op de camping, boven de skyline van Heerlen, onze pitch te oefenen. Ik krijg een appje van Kevin. Ons team is het eerste met het inleveren van de presentatie. Een goed of een slecht voorteken?

De pitch

Op zondagmiddag presenteren alle teams hun nieuwe toepassing. Pitches van 5 minuten, gevolgd door 5 minuten vragenvuur van de jury. Alles wordt live uitgezonden op de Facebookpagina van Hack4smartservices.

Leuk om te horen welke oplossingen allemaal zijn bedacht. Een carpooldienst voor reizigers in België, Nederland en Duitsland. Een platform waarmee vrachtwagens beter kunnen platoonen (minder brandstofverbruik door vlak achter elkaar te rijden). Een toepassing om sociaal welzijn te vergroten door meer samen te reizen.

Namens team PAMM mag ik over de geboorte van onze digitale assistente pitchen. De pitch gaat best goed, de vragen van de jury zijn lastig. Het valt niet mee om een idee waar je 48 uur mee bezig bent geweest, goed over te brengen en alle vragen daarover te beantwoorden.

Na het overleg van de jury worden de winnaars bekend gemaakt. Emerce schrijft er maandag een bericht over. Jammer, geen prijs voor ons.

Ik heb een geweldig weekend gehad. Veel mensen gesproken, veel ideeën gehoord. Brightlands en mijn teamgenoten Tom, Debby, Kevin en Quintin, bedankt!


Welk idee heb jij over slimme mobiliteit? Rijden we over 20 jaar nog in onze eigen auto’s? Hoe gaat onze infrastructuur veranderen? Schrijf je reactie gerust op! 

Laat een reactie achter





Related Posts

gratis parkeren in Venlo

Waar kun je gratis parkeren in Venlo?

Je hebt besloten om in het weekend een auto te huren in Venlo, waarmee je dan ook de binnenstad gaat bezoeken….

Lees meer »

geen creditcard voor auto huren

Auto huren zonder creditcard? Dit moet je weten

Een auto huren kan een handige optie zijn in Nederland, maar ook bij vakantie in het buitenland. Veel autoverhuurders vragen…

Lees meer »

gratis parkeren in Maastricht

Waar kun je gratis parkeren in Maastricht?

Parkeren in Maastricht is voor veel bezoekers van de stad een doorn in het oog. Of je nu met je…

Lees meer »