Vliegende auto geen sciencefiction meer

Frits Pieper
20 feb 2017

Ken je de film The Fifth Element (1997)? De film speelt zich af in de 23e eeuw en het lot van de Aarde ligt in handen van Korben Dallas, gespeeld door Bruce Willis. Als je de film hebt gezien, herinner je je vast nog wel dat Dallas zich verplaatst in een vliegende taxi.

Wat blijkt nu? We hoeven waarschijnlijk niet eens tweehonderd jaar te wachten voor de vliegende auto een feit is. Sterker nog, vliegtuigbouwer Airbus wil nog dit jaar een vliegende auto gaan testen! Moeten we straks collectief ons rijbewijs inruilen voor een vliegbrevet?

airbus flying carZo’n vaart zal het wel niet lopen, maar volgens CEO Tom Enders van Airbus is de vliegende auto een haalbaar concept en zeker geen publiciteitsstunt. Hij ziet het als een oplossing voor de fileproblematiek in met name grote steden. Blijkt de pas geopende A2-tunnel in Maastricht straks helemaal voor niks te zijn geweest!

Het prototype dat Airbus eind dit jaar hoopt te demonstreren, zal een one-seater zijn, die net als een helikopter verticaal kan opstijgen en landen. Als het aan de fabrikant ligt, is de vliegende auto over vier jaar marktklaar. Ja, dat lees je goed: vier jaar!

Airbus is niet de enige die plannen heeft voor een vliegende auto. Het Amerikaanse Terrafugia werkt aan een ‘roadable aircraft’. Hun eerste model The Transition kun je nu al via internet reserveren!

Ook de puisant rijke Larry Page, medeoprichter van Google, werkt onder de naam Zee aan een vliegende auto. Page zou Airbus zelfs al één stap voor zijn, want twee prototypen zouden zelfs al testvluchten hebben gemaakt.

Hieronder een filmpje over 4 auto’s die nu al vliegen:

Ik las vorige week een bericht dat in Dubai de komende zomer voor het eerst éénpersoons drones als taxi zullen worden ingezet. Je kunt het bericht hier lezen.

Nog een bericht van afgelopen week: het Nederlandse bedrijf PAL-V kondigt een productieversie van hun eerste vliegende auto aan. Je kunt de eerste bestelling al reserveren…

Wie er ook als eerste mee op de markt komt, een (betaalbare) vliegende auto zou vergaande consequenties hebben voor de manier waarop we reizen en voor ons stedelijk landschap. Hoe navigeer je? Of ‘rijdt’ een vliegende auto volledig autonoom? Vragen, vragen en nog eens vragen. De toekomst zal het uitwijzen.

Update december 2017: ik las dit artikel over vliegende auto’s die op dit moment  actueel zijn: Are flying cars coming to the skies?


Wat denk jij: is het realistisch om te denken dat we over vier jaar de eerste vliegende auto’s in ons straatbeeld zien? En zie jij jezelf wel vliegen in zo’n voertuig, of blijf je liever met beide benen op de grond? Wil je een auto huren in de regio Stein, gewoon op de weg? Dat kan bij Adrem! 

Laat een reactie achter

Related Posts

Auto uit sneeuw krijgen

Met onze handige tips jouw auto uit sneeuw krijgen

Het winterseizoen kan prachtig zijn, met zijn sneeuw bedekte landschappen en het wintersport gevoel. Rijden in de sneeuw kan echter…

Lees meer »

Baby

Wat is duurder: een kind of een auto?

‘Zou je nog een kind willen?’ ‘Weet je wat dat kost? € 120.000 tot ze 18 zijn! Daar kun je…

Lees meer »

Afkoop eigen risico huurauto

Is de afkoop eigen risico huurauto mogelijk?

Een auto huren is vandaag de dag snel en eenvoudig te realiseren. Je huurt bijvoorbeeld een auto voor je vakantie…

Lees meer »