Mag je rijden zonder kentekenbewijs?

Nina Geuskens
06 sep 2024

Het kentekenbewijs is een cruciaal document dat aantoont dat een voertuig officieel geregistreerd is en voldoet aan de wettelijke eisen. Maar wat gebeurt er als je zonder dit bewijs de weg op gaat? Mag je bijvoorbeeld rijden zonder kentekenbewijs? In deze blog geven we antwoord op die vraag.

Wat is het kentekenbewijs?

Het RDW geeft bij ieder kenteken een kentekenbewijs af. Hierop staan gegevens vermeld als het kenteken en de gegevens van het voertuig. Ook vind je hierop de datum dat het kenteken uitgegeven is en de datum waarop het voertuig tenaam is gesteld. Tevens vind je hier of je auto een aanhanger mag trekken. Een kentekenbewijs is een plastic kaartje van creditcard grootte en een tenaamstellingscode. Voor 1 januari 2014 bestond het kentekenbewijs uit een papieren document uit drie delen: het voertuigenbewijs (Deel IA), tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs (Deel II).

Mag je zonder kentekenbewijs rijden?

Wanneer je met je auto op pad gaat, moet je altijd in het bezit zijn van een geldig kentekenbewijs. Heb je hem namelijk niet bij je en word je aangehouden door de politie, dan krijg je een boete van ongeveer €50. Of je nu een pasje hebt als kentekenbewijs of de papieren kentekenkaarten van voor 1 januari 2014, je moet dit kunnen aantonen, wanneer erom gevraagd wordt.

Waar bewaar je kentekenbewijs veilig?

Een kentekenbewijs is dus van belang, maar waar kun je deze veilig bewaren, zodat je hem niet kwijt raakt en altijd bij je hebt? Veel mensen kiezen ervoor om het pasje of de papieren kentekenbewijzen in de auto te bewaren. Dit is echter niet raadzaam, want als je auto gestolen wordt, dan ben je het kentekenbewijs ook meteen kwijt. Zeker de kentekenbewijzen van tegenwoordig, die zo groot zijn als een creditcard, kun je beter in je portemonnee of een pasjeshouder bewaren.

kentekenbewijs auto

Hoelang mag je zonder kentekenbewijs rijden?

Vlak na overschrijven van je auto heb je nog niet meteen je kentekenbewijs op zak. Aangezien de nieuwe kentekencard met de post verstuurd wordt, kan dit ook even duren. In dergelijke gevallen mag je tot twee weken in je auto rijden zonder je kentekenbewijs. Dit geldt wel alleen voor binnenlandse ritjes, want in het buitenland krijg je dan een boete.

Moet je tenaamstellingscode of overschrijvingsbewijs kunnen aantonen?

Bij je kentekenbewijs krijg je altijd een unieke code, beter bekend als de tenaamstellingscode. Deze code hoef je niet constant bij je te dragen. Bij de papieren kentekenbewijzen heb je een overschrijvingsbewijs gekregen. Deze hoef je ook niet bij je te hebben. Zowel het overschrijvingsbewijs als de tenaamstellingscode heb je alleen nodig bij verkoop van je voertuig of bij schorsing, exporteren of sloop.

Mag je zonder kentekenplaat rijden?

Ook zonder kentekenplaat mag je niet de weg op. Rijd je wel zonder kenteken over de weg, dan loop je het risico op een boete. Of je plaat nu gestolen is of dat je hem verloren bent, dat maakt niet uit. Rijd je met een kentekenplaat of zonder kenteken, betaal je een boete van circa €140. Een kenteken moet te allen tijde zichtbaar zijn, waardoor ook beschadigde of slecht leesbare kentekenplaten bestraft worden. Kentekenregistratie vind je tegenwoordig overal, dus kans is groot dat je betrapt wordt, wanneer je het toch een kans wil geven.

Related Posts

nieuwe automerken in Nederland

Nieuwe automerken in Nederland

De automarkt evolueert voortdurend en 2024 brengt een reeks nieuwe automerken op de markt, die klaarstaan om de auto-industrie te…

Lees meer »

vakantiecheck bij je auto

Ga je op vakantie met je auto? Doe de vakantiecheck bij je auto

Als je met je auto op vakantie gaat, dan wil je niet onderweg stilstaan met pech omdat je de onderdelen…

Lees meer »

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »