Tot welke leeftijd heb je een autostoel nodig?
Het is ontzettend belangrijk voor de veiligheid van je kind dat je hem of haar op de juiste manier vervoert in je auto. Je kind kan je veilig vervoeren middels een kinderautostoel. Tot welke leeftijd heb je nu zo’n autostoel nodig? Het gaat in Nederland niet zozeer om de leeftijd, maar om de lengte van je kind. Tot een lengte van 135 centimeter moet je kind namelijk plaatsnemen in een autostoeltje of een zitverhoger. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de regelgeving omtrent de autostoel, waarbij we kijken tot welke leeftijd, lengte en gewicht een kinderzitje nodig is.
Tot welke leeftijd is een autostoel nodig?
Tot welke leeftijd moet je kind nu in een autostoel blijven zitten? In Nederland wordt er niet gelet op tot welke leeftijd de autostoel verplicht is. Er wordt gekeken naar de lengte van je kind. Kinderen kleiner dan 1.35 meter moeten in een kinderzitje geplaatst worden. Afhankelijk van het gewicht en de lengte moet je kiezen voor een babystoeltje, kinderstoeltje of zitverhoger. Is je kind al langer dan 1.35 meter, dan mogen ze zonder kinderzitje op de achterbank plaatsnemen. Ze moeten dan wel een autogordel om doen. Op die manier kun je jouw kinderen veilig vervoeren op jullie volgende familie-uitje door Zuid-Limburg, vakantie of road trip.
Wanneer is een kinderautostoel niet verplicht?
Er is een uitzondering op deze regel. In veel auto’s passen drie kinderstoeltjes niet en kun je maar twee autostoeltjes bevestigen. Heb je een derde kind dat kleiner is dan 1.35 meter, dan mag dit kind plaatsnemen op de achterbank tussen de twee autostoeltjes in. Dit geldt voor een kind vanaf drie jaar en alleen wanneer het kind wel een gordel om kan doen. In incidentele gevallen mag een kind vanaf drie jaar vervoerd worden met alleen een gordel, wanneer ze vervoerd worden door iemand anders dan de ouders. Dit geldt wel alleen voor kleine afstanden, bijvoorbeeld ophalen van school of vervoer naar een kinderfeestje. Bovendien moet het kind op de achterbank zitten. Wanneer iemand anders je kind regelmatig rondrijdt, dan is geen sprake meer van een incidentele gebeurtenis en gelden de gewone regels gewoon.
Welke autostoel is nodig tot welke leeftijd?
De i-Size norm omvat de regelgeving omtrent autozitjes en deze regel is pas actief sinds 2013. Een aantal kernpunten van deze regelgeving zijn:
- Een kindje tot vijftien maanden oud moet tegen de rijrichting in vervoerd worden.
- De autostoelen worden ingedeeld op basis van lengte en niet meer op basis van het gewicht.
- Autostoelen met ISOFIX-bevestigingspunten mogen alleen nog maar gebruikt worden.
Op basis van deze punten moet een baby tot vijftien maanden en tot 83 centimeter groot achterwaarts vervoerd worden en mag deze in een autostoel zitten van autostoel groep 0/0+ (0-13 kg volgens de oude norm). Vanaf 15 maanden en met een lengte tussen 60 en 105 centimeter mag je kind ook met de rijrichting mee vervoerd worden. Dit was volgens de oude norm autostoelgroep 1 voor een gewicht tussen de negen en achttien kilogram. Vanaf 3 tot 12 jaar oud en met een lengte tussen de 105 en 135 centimeter mag je kind voorwaarts vervoerd worden. Dit was voorheen de autostoel groep 2 en 3 met een gewicht tussen 15 en 36 kilo.
Wanneer zijn zitverhogers verplicht?
Een zitverhoger is wel een kinderzitje, maar verschilt van de normale autostoel. Een zitverhoger zet je kind namelijk vast met de gordel uit de auto, waar een autostoeltje een eigen gordelsysteem heeft om je kind vast te houden. Zitverhogers kun je kopen zonder rugleuning of met rugleuning. Of je een zitverhoger mag gebruiken, is eveneens niet afhankelijk van de leeftijd. De lengte en het gewicht van je kind bepaalt of een zitverhoger gebruikt mag worden. Kinderen met een gewicht zwaarder dan 22 kilogram en een lengte langer dan 1.25 meter mogen op een zitverhoger plaatsnemen. Ook een zitverhoger is verder verplicht voor kinderen die kleiner zijn dan 1.35 meter, dus van 1.25 tot 1.35 meter moet een kindje zitten op de zitverhoger.
Hoe moet je een kind in de auto vervoeren?
In de i-Size norm wordt besloten dat kinderen tot 15 maanden achterwaarts vervoerd moeten worden. Waarom is dit? In het geval van een auto-ongeluk is dit vele malen veiliger. Bij een frontale botsing voorkomt het vervoer tegen de rijrichting in dat de nek van je kind flinke G-krachten te verwerken krijgt. Deze krachten worden nu door het hele lichaam opgevangen, wat de kans op ernstig letsel aanzienlijk verkleint. Als je een veilig autostoeltje gebruikt, dan mag je jouw kindje zowel achterin als voorin de auto vervoeren. Voor de veiligheid maakt dit minder uit. Let wel op dat je de airbag deactiveert op de bijrijdersstoel. De klap die de airbag veroorzaakt bij een ongeluk kan je kindje flink verwonden.
Hoe zit het met autogordels?
Over het algemeen kun je stellen dat je geen personen mag vervoeren, als je geen autogordels hebt. Bovendien heeft iedereen zijn eigen autoriem om, waardoor er niet meer mensen vervoerd mogen worden dan er gordels zijn. Twee kinderen in een autogordel is ook niet toegestaan. Iedereen heeft ook zijn eigen zitplaats in de auto. Niemand mag dus bij een ander op schoot zitten.
1 reactie
Laat een reactie achter
Related Posts
Hoeveel liter olie gaat er in jouw auto?
By Nina Geuskens |
Hoeveel liter olie gaat er in een auto? Dit is een vraag die veel automobilisten zichzelf stellen, vooral tijdens het…
Tips bij een schadeformulier invullen na een aanrijding
By Nina Geuskens |
Wanneer je een aanrijding krijgt, wil je de ontstane schade van je autoverzekering vergoed krijgen, zeker wanneer het jouw schuld…
Wat zijn de kosten van elektrisch laden?
By Nina Geuskens |
Er worden steeds meer elektrische en hybride auto’s gereden, waardoor er steeds meer behoefte is aan oplaadmogelijkheden. Je elektrische auto…
Ik heb een vraag: er staat in het artikel dat een derde kind vanaf 3 jaar tussen de autostoeltjes op een zitverhoger mag plaats nemen. Later in het artikel staat dat je kind 125cm moet zijn. Een gemiddeld kind van 3 jaar is geen 125 cm, dus het is mij nu niet geheel duidelijk of mijn kind van 3 jaar op een zitverhoger mag. De derde is onderweg, en mijn andere 2 kinderen zijn 3 en 2 jaar, vandaag de vraag.