’10 voor 2’ niet meer van deze tijd

Frits Pieper
05 jul 2019

Tijdens je rijlessen heeft je rij-instructeur je waarschijnlijk geleerd het stuur vast te houden in de tien-voor-tweepositie, een verwijzing naar de tijdsaanduiding op een analoge klok. Die visie is inmiddels achterhaald. 

Met je handen in deze positie is je voertuigcontrole niet optimaal. In het geval van een ongeluk neemt de kans op verwondingen toe met je handen op ’10 voor 2’. Dat laatste komt vooral door de airbag, waarmee elke moderne auto is uitgerust. Wie bij de tijd wil zijn, houdt zijn handen daarom liever in de kwart-voor-driepositie. Door je handen zo ver mogelijk uit elkaar te plaatsen, wat je met deze positie doet, heb je maximale voertuigcontrole.

Handje aan het stuur

Je ziet ook veel mensen met slechts één hand aan het stuur. Vooral bestuurders van handgeschakelde auto’s hebben hun rechterhand vaak voortdurend op de versnellingspook. Dit is een ronduit gevaarlijke gewoonte. Je zou je hand eigenlijk alleen van het stuur moeten halen om te schakelen. Sommige mensen zie je ook wel eens rijden met beide handen boven op of helemaal onder aan het stuur. Dit is mogelijk nog gevaarlijker dan rijden met één hand, omdat je zo minimale controle hebt. Een andere gevaarlijke gewoonte is het plaatsen van je handen op de naaf of spaken van het stuurwiel. Deze ‘luie’ manier van rijden mag dan wel comfortabel zijn, maar vertraagt je reactietijden wanneer je moet anticiperen op een onverwachte situatie.

Kwart voor drie

Voor maximale voertuigcontrole en veiligheid positioneer je je handen dus op ‘kwart voor drie’, wat helemaal niet zulke grote verandering is ten opzichte van wat je tijdens je rijlessen hebt geleerd. Zo rijd je, zeker in moderne auto’s met betrekkelijk kleine stuurwielen, stuurbekrachtiging en airbags, het veiligst.


Is jouw handpositie op het stuur nog van deze tijd? Of rijd jij nog met je handen op ’10 voor 2’? Zo ja, ga je dat veranderen na het lezen van dit artikel? Een auto huren in de regio Urmond kan bij Adrem Autoverhuur!

1 reactie

  1. Poepchinees op 6 januari 2023 om 01:00

    Kwart voor drie kan niet, daar zit nu net het middenstuk van het stuur!

Laat een reactie achter

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »