Brandstof besparen: handige tips!

Frits Pieper
26 jun 2017

Plusminus 1,65 euro kost een liter Euro 95 op dit moment. En een liter diesel bijna 1,30 euro. De brandstofprijzen zijn wel eens lager geweest de afgelopen jaren. Hoe kun je – buiten zo voordelig mogelijk tanken – toch besparen op je brandstof? Nou, eenvoudig. Door te letten op je verbruik en een zuinige rijstijl te hanteren. 

Tip 1: pak de fiets

Je auto verbruikt het minst als je hem ‘gewoon’ laat staan. Vooral korte ritjes, op een koude motor, zijn killing voor je brandstofverbruik. Ga dan ook liever te voet of met de fiets naar de plaatselijke supermarkt.

Tip 2: rij relaxed

Sommige mensen racen van stoplicht naar stoplicht. Beter is het rustig op te trekken en gedoseerd gas te geven. Kijk ook vooruit. Zie je dat je over honderd meter toch stil komt te staan? Haal je voet dan alvast van het gas en laat je auto uitrollen.

Tip 3: schakel op tijd

Schakel in een benzineauto tussen de 2000 en 2500 toeren een versnelling hoger (bij dieselmotoren al iets eerder). 50 kilometer per uur ‘cruisen’ doe je tegenwoordig in de vierde versnelling. En bij 80 km/u. heb je ‘m als het goed is al in z’n vijf staan. Zo kun je veel brandstof besparen. Moet je even vlot doortrekken, bijvoorbeeld bij de overgang van de bebouwde naar de onbebouwde kom? Schakel dan even een versnelling terug.

Tip 4: zet je motor uit in de file en vóór het stoplicht

Als je langere tijd stilstaat, is het al snel de moeite waarde je motor uit te schakelen. Bijvoorbeeld in de file, voor een spoorwegovergang of ‘traag’ stoplicht waarvan je weet dat je er minstens een halve minuut stilstaat.

Veel van onze huurauto’s hebben een automatisch start-stop systeem. Hierbij schakelt de motor zichzelf uit als je stil staat, en start direct weer zodra je de koppeling intrapt. Om dit systeem te gebruiken, moet de auto stilstaan. Je zet de versnelling in de vrij en laat de koppeling los.

Tip 5: let op je auto

Ook de bandenspanning en het gewicht van je auto zijn van invloed op je brandstofverbruik. Zorg er daarom voor dat je bandenspanning op orde is en beperk waar mogelijk (laad)gewicht. Merk ook op dat dakkoffers en fietsdragers slecht zijn voor de aerodynamica van je auto en je brandstofverbruik omhoog stuwen.


Zuinig rijden is goed voor je portemonnee, je banden, de onderhoudskosten en natuurlijk het milieu. Hoe bespaar jij op je brandstofkosten? Laat het onze volgers weten in een reactie! Auto huren in Born en omgeving bij Adrem? Probeer dan ook zuinig te rijden! 

Laat een reactie achter

Related Posts

gratis parkeren geleen

Waar kun je gratis parkeren in Geleen?

Ben jij regelmatig te vinden in de gemeente Sittard-Geleen? Bijvoorbeeld omdat je in Sittard werkt of omdat je het leuk…

Lees meer »

Auto Wrappen

Auto wrappen: de voor- en nadelen

Auto wrappen is een proces waarbij een speciale vinylfolie wordt gebruikt om de buitenkant van een auto te bedekken. Deze…

Lees meer »

Auto band

Een autoband verwisselen in 10 stappen

Het kan iedereen overkomen na een onschuldige botsing met een stoeprand, versleten schokdempers of simpelweg oud materiaal; een lekke autoband….

Lees meer »