Gebruik je richtingaanwijzer (correct)!

Frits Pieper
03 jul 2017

Geen richting aangeven staat al jaren in de top 10 van verkeersergernissen. Je richtingaanwijzers, of knipperlichten, zijn het enige middel dat je hebt om met je medeweggebruikers te communiceren. Gebruik ze dan ook correct.

Zijdelingse verplaatsing

Je richtingaanwijzers gebruik je in principe bij elke zijdelingse verplaatsing: bij het wegrijden, afslaan, verlaten van een rotonde, inhalen, in- en uitvoegen en wisselen van rijstrook. Je geeft ermee aan wat je gaat doen of wilt gaan doen. Zo weten anderen wat je van plan bent. Bij alle zijdelingse verplaatsingen kijk je eerst in je spiegels (binnen/buiten) én over je schouder vanwege de dode hoek. Vergeet ook vooral niet te kijken wat er vóór je gebeurt.

Handel direct

Veel bestuurders gebruiken hun richtingaanwijzers in feite verkeerd. Ze geven éérst richting aan en gaan daarna pas kijken of ze de voorgenomen handeling veilig kunnen uitvoeren. De omgekeerde wereld. Het is zaak direct te handelen na het richting aangeven. Behalve als je bijvoorbeeld wilt invoegen in een file. Dan kun je je richtingaanwijzer gebruiken als vriendelijk verzoek om je ertussen te laten. Eis ‘jouw’ plekje echter niet op en wacht tot iemand je ertussen laat.

Inhalen

Bij het inhalen, ofwel wisselen van rijstrook, geef je niet alleen richting naar links, maar ook naar rechts als je weer teruggaat naar de rechterbaan. Veel oudere automobilisten ‘vergeten’ dit nog wel eens, omdat dit vroeger niet verplicht was.

Uitvoegen

Bij het verlaten van de autosnelweg geef je tijdig richting aan. Mijn rij-instructeur heeft mij geleerd richting aan te geven iets voorbij het voorlaatste bord dat een afrit aankondigt, ongeveer 300 m voor de afrit. Laat je richtingaanwijzer aanstaan tót het witte puntstuk. Dit is vooral belangrijk bij gecombineerde in-/uitvoegstroken.

Rotonde

Er bestaan (nog steeds) veel misverstanden over het correcte gebruik van de richtingaanwijzer op een klassieke rotonde. Bij het naderen van de rotonde geef je richting aan. Neem je de derde afslag? Geef dan richting aan naar links. Óp de rotonde zet je de richtingaanwijzer uit. Bij het verlaten van de rotonde geef je andermaal richting aan, naar rechts uiteraard.

Wil je meer weten over het correcte gebruik van je richtingaanwijzers? Raadpleeg dan artikel 55 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (Rvv).


Zo, nu is jouw kennis weer helemaal opgefrist! Heb jij wat geleerd van deze blogpost? Zo ja, wat precies? Laat het ons weten in een reactie! Auto huren in de regio Stein van Adrem? Gebruik je knipperlicht! 

2 reacties

  1. h.m.hoogendoorn op 12 augustus 2018 om 08:29

    In deze blogpost kan ik mijn helemaal vinden betreft richting aangeven.

    het is naar mijn mening droevig gesteld met richting aangeven het lijken net duveltjes uit een doos.
    ze voegen ineens uit vaak kan je het wel aan zien komen en ben je alert.

    haal ik een aantal auto’s hou ik de eerste in de gaten dat hij hem er ineens voorgooit.
    soms denk ik wel eens ben je eigenlijk wel bevoegd om auto te rijden.
    bij rotondes kijk ik echt strak naar de auto die zie nadere soms helpt en geven ze als nog richting aan er zijn ook harken die het niet doen.
    beroepsmatig zit ik niet op de weg, deze ervaring is alleen als weggebruiker

  2. Wim op 5 mei 2019 om 11:16

    Als je bij een rotonde linksaf wilt, is het niet verplicht richting aan te geven, sterker, het is ongewenst. Daar zijn minstens 2 redenen voor.

    – Er wordt (hopelijk) al genoeg geknipperd
    – Bij de 2e afslag knippert u nog steeds naar links, en de andere weggebruikers weten niet waar u heen gaat, ze weten immers ook niet waar u de rotonde op gegaan bent.

    Als niemand naar links knippert, is alles veel overzichtelijker.

Laat een reactie achter





Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »