De beste tips en trucs om autokrassen te verwijderen

Frits Pieper
23 dec 2019

Deuken en krassen op de lak van je auto zijn natuurlijk erg vervelend. Of je nou net een nieuwe auto hebt en dit de allereerste beschadiging is, of dat het gebeurt bij je auto van vijf jaar oud, die je tiptop in orde houdt. Gelukkig is het vaak makkelijk om krassen zelf thuis te verwijderen. Er zijn een aantal onzinproducten in de handel, waar je weinig aan hebt om de kras minder zichtbaar te maken of zelfs helemaal te verwijderen. Vooral voor artikelen uit een budgetwinkel geldt: goedkoop is duurkoop. Maar er zijn ook een aantal beproefde producten om thuis mee aan de slag te gaan, die elke beschadiging met minimale moeite weg kunnen poetsen. Daarbij is het handig om een beetje kennis te hebben van hoe een laag autolak is opgebouwd, en welke soort middelen bij een bepaalde kras voor een nette reparatie kunnen zorgen. Hier lees je de beste tips en trucs om autokrassen te verwijderen.

Hoe komen krassen op je auto

Autolak is opgebouwd uit verschillende lagen, die de bedoeling hebben om het metaal van je auto te beschermen tegen verwering, roest en andere schadelijke invloeden. En natuurlijk zorgt een mooie laklaag er ook voor dat je auto er fantastisch uitziet. De lak van een auto is van hoge kwaliteit, en samengesteld in lagen om tegen de meeste beschadigingen bestand te zijn. Toch is het makkelijk om krassen op je auto op te lopen. Zeker in Nederland, waar de ruimte beperkt is en er dus snel contact met jouw auto plaatsvindt. Krassen kunnen ontstaan als je met je auto te dicht langs een muur of barriere (bijvoorbeeld van een parkeergarage) rijdt. Of door spelende kinderen, onoplettende supermarktbezoekers met een winkelwagentje, en door fietsers die te dicht op je auto langskomen. En dan zijn er ook nog een flink aantal natuurlijke gebeurtenissen die de lak van je auto met geweld kunnen verwijderen. Vallende takken, opspattende steentjes, en er zijn zelfs bepaalde vogels die het om een of andere reden leuk vinden om jouw prachtige schitterende lak met hun scherpe snavel te bewerken. 

Hoe is autolak opgebouwd

Het is belangrijk om te weten hoe autolak is opgebouwd. Zo kun je zelf een diagnose stellen wat voor kras je aan je fiets, pardon, auto hebt hangen. En welk middel in jouw situatie gaat helpen. Je moet weten dat autolak uit meerdere lagen bestaat, die allemaal hun eigen functie hebben. 

  • Op het metaal van de carrosserie wordt eerst een laag grondlak aangebracht. De kleur van deze grondlak is lichtgrijs tot wit. Het doel van de grondlak is om te zorgen dat de bovenliggende laklagen beter hechten aan het metaal van je auto. 
  • Als een grondlaklaag droog is, wordt daar in de fabriek de gewenste tint kleurlak aangebracht. Dit is de lak die de kleur van jouw auto bepaald. Maar het is nog niet de bovenste laag.
  • De kleurlaag wordt overgespoten met een laag blanke lak, die zorgt ervoor dat de kleurlaag gaat schitteren. Deze toplaag is bovendien zo samengesteld dat hij bij uitharding extreem hard wordt. De blanke lak is dus de belangrijkste beschermlaag op je auto. 
A picture containing indoor, food

Description automatically generated

Verschillende soorten autokrassen en de reparatie daarvan

Nu je weet hoe elke laklaag van een auto eruit ziet, kan je per kras bekijken hoe diep de beschadiging is. Daardoor krijg je een aanknopingspunt om een geschikt middel aan te brengen op de beschadiging. 

Diepe krassen

Zie je zilveren metaal in de kras? Dit is een zeer diepe kras die tot op het metaal van je auto komt en alleen door flinke kracht kan worden veroorzaakt. Dit type kras kan jij helaas zelf niet repareren. Ga naar de garage om de auto van een nieuw laklaagje op de kras te laten voorzien. Wacht hier niet te lang mee: lak is niet alleen mooi, maar beschermt het metaal van je carrosserie ook tegen roest. Als het metaal gaat roesten, kan dat voor structurele schade aan de auto zorgen en er bovendien toe leiden dat de lak rond de beschadiging snel verder afgebrokkelt.

Is de kras wit of lichtgrijs van kleur? Dit is een diepe kras: de kras loopt tot op de grondlaklaag. Je zult waarschijnlijk even goed en onder meerdere hoeken moeten kijken voordat je het wit van deze laag ziet – een vergrootglas kan je daarbij helpen. De doe-het-zelf oplossing voor een diepe kras tot op de grondlaklaag is een lakstift. Met deze lakstift kan je met een kwastje de weggekraste kleurlak bijwerken. Je kiest hiervoor een kleurlak met de juiste tint. De kleurtint van je laklaag kan je vinden als een kleurnummer, dat vaak in de deuropening van je auto op een sticker geprint staat. Zo zorg je ervoor dat je exact de juiste kleur lak gebruikt, en de kras zo onzichtbaar mogelijk wordt. 

Breng de lak volgens voorschrift voorzichtig aan met het kwastje. Of, als het om een erg smalle kras gaat, met een tandenstoker, een speld of de snede van een stukje papier. Hoe voorzichtiger je zo’n nieuwe laag kleurlak op de kras aanbrengt, hoe minder zichtbaar die wordt.

Als de nieuwe kleurlak gedroogd is dan kan je daar boven een zogenaamde krasvuller bovenop gebruiken. Deze middelen vullen de blanke laklaag op, die immers ook is weg gekrast, en zorgen ervoor dat de kleurlaklaag weer beschermd is. Als alternatief kan je een scratch remover gebruiken, die de lak rond de kras voorzichtig polijst en de dieper gelegen kras minder zichtbaar maakt. Door één van deze twee behandelingsmethoden te gebruiken krijg je het beste resultaat, en kan je er zelf voor zorgen dat de kras met het blote oog niet meer zichtbaar is.

Ondiepe krassen

Zit er wél een kras op je auto, maar zie je daarin geen witte laag? Dan is de lak beschadigd tot op de kleurlak. Je hoeft hiervoor geen lakstift te gebruiken, maar je kunt wel de kras opvullen en praktisch onzichtbaar maken met behulp van een krasvuller. Ook een scratch remover helpt je om de scherpe randen van de kras af te halen, en de opening dus egaler te maken. Als je dit voorzichtig doet, dan heb je een goede kans dat de kras na behandeling eigenlijk niet meer te zien is. 

Is er sprake van een hele ondiepe kras die je alleen onder bepaalde hoeken ziet? Dit is een lichte kras waarbij alleen de blanke lak is weggesleten, en vaak nog niet eens in zijn geheel. Dit zijn krassen die vooral optreden op auto-onderdelen die intensief gebruikt worden. Bijvoorbeeld door sleutels die langs de deuropening of de sleutelgat van de achterklep glijden. En op de voorkant en op de motorkap, waartegen bij het rijden vaak rondvliegende objecten afketsen. Je kunt deze krassen op meerdere manieren behandelen. Als de kras diep genoeg is, kan je er krasvuller voor gebruiken. Ook is het een prima optie om een scratch remover te gebruiken, die de kras egaliseert, zodat hij niet meer opvalt ten opzichte van de lak er rond.

Laat een reactie achter





Related Posts

gratis parkeren in Venlo

Waar kun je gratis parkeren in Venlo?

Je hebt besloten om in het weekend een auto te huren in Venlo, waarmee je dan ook de binnenstad gaat bezoeken….

Lees meer »

geen creditcard voor auto huren

Auto huren zonder creditcard? Dit moet je weten

Een auto huren kan een handige optie zijn in Nederland, maar ook bij vakantie in het buitenland. Veel autoverhuurders vragen…

Lees meer »

gratis parkeren in Maastricht

Waar kun je gratis parkeren in Maastricht?

Parkeren in Maastricht is voor veel bezoekers van de stad een doorn in het oog. Of je nu met je…

Lees meer »