Betaalbaar elektrisch rijden dankzij de Sono Sion

Frits Pieper
17 dec 2019

In ons vorig blogartikel besteedden we aandacht aan vijf betaalbare elektrische auto’s. Deze voertuigen hadden gemeen dat ze in 2020 op de markt komen en elk een aanschafprijs van beneden de 25.000 euro hebben. 

Een auto die ook komend jaar uitkomt, maar net boven deze grens valt, is de Sono Sion. Die naam doet misschien exotisch aan, maar het is toch echt een volbloed Duitser. Als er geen belletje gaat rinkelen bij het horen van deze naam, is dat niet gek. De Sion is namelijk de eerste auto van de start-up Sono Motors. 

‘Solar-powered’ voertuig

De eerste Sono Sion rolt naar verwachting in de tweede helft van 2020 van de band. Je kunt ‘m nu trouwens al bestellen. Bijzonder aan deze auto is niet zozeer de actieradius van 225 km, maar dat de batterij mede wordt gevoed door zonnepanelen. Die panelen beslaan 7,5 m2 en zijn niet alleen op het dak en de motorkap, maar rondom de hele auto aangebracht. Door de auto volgend jaar op de markt te brengen, verslaat de Sono Sion de Lightyear One, die ook is uitgerust met zonnepanelen, maar pas medio 2021 verschijnt.

Winst zonnepanelen beperkt

Hoewel innovatief, vergroten de zonnepanelen de actieradius van de auto niet enorm. Onder ideale omstandigheden brengen de panelen je 34 km verder, maar op een gemiddelde dag is de winst slechts 10 kilometer.

Made in Sweden

De Sono Sion is al zowat zeven jaar in de maak. Halverwege 2018 werd het benodigde aantal pre-orders van 5000 stuks bereikt, waarop werd besloten de auto in productie te nemen. Dat gaat dus in de loop van 2020 gebeuren. De auto zal worden geproduceerd in Zweden, in de voormalige SAAB-fabriek. In totaal zijn er al 10.000 stuks besteld en de fabrikant rekent op een afzet van 260.000 stuks in acht jaar.

Koop, huur of lease je batterijpakket

De kans dat je (eind) volgend jaar een Sono Sion ziet rondrijden op de Nederlandse wegen, is aanzienlijk. De fabrikant ziet in Nederland namelijk een belangrijke afzetmarkt en heeft bovendien gekozen voor een slimme prijsstrategie. De ‘kale’ auto, zonder batterijpakket, kost 16.000. Het batterijpakket kun je voor een extra 9.500 euro aanschaffen, waarmee de aanschafprijs van de Sono Sion op 25.500 euro komt. Maar je kunt de energiebron ook huren of leasen, waardoor de aanschaf een stuk minder pijn in de portemonnee doet.

Wolf in schaapskleren

De prestaties van de Sono Sion zijn ook niet misselijk. Dankzij een vermogen van 163 pk en de direct beschikbare koppel van 290 Nm sprint deze bepaald niet snel ogende vijfzitter in negen seconden van 0 tot 100. Ter vergelijking: de Volkswagen e-Golf doet er dik een halve tel langer over.


Zie jij jezelf wel rondrijden in de Sono Sion? Of beperk je je voorlopig tot zonnepanelen op het dak van je huis?

Laat een reactie achter

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »