Wat is duurder: een kind of een auto?

Frits Pieper
24 mrt 2023

‘Zou je nog een kind willen?’

‘Weet je wat dat kost? € 120.000 tot ze 18 zijn! Daar kun je een vette Tesla voor kopen.’

‘Jij altijd met je geld. Kun jij over niks anders praten?’

‘Ja hoor, dat kan ik best. Doe mij maar een extra auto. Daar hebben we meer aan.’

 

Een kind is duurder dan een auto. Dat zegt het NIBUD. Maar is dat wel zo? Laten we het eens naast elkaar zetten.

 

Wat moet je allemaal voor een kind kopen?

  1. Brandstof. Ja, daar moet je goed over nadenken. Borstbrandstof is goedkoper dan flesbrandstof. Na een jaar moeten er ook toevoegingen bij. Het is wel een voordeel dat een kind van twee echt bijna niks lust. Als je dat gewoon zo laat, dan vallen de brandstofkosten enorm mee.
  2. Verzekering. Die kosten vallen ook wel mee. De ziektekostenverzekering is gratis. Als je kind geen enorme sloper van andermans spullen is, is de WA verzekering echt een schijntje.
  3. Wegenbelasting. Belasting? Je krijgt zelfs geld terug van de belasting. Tenminste, als je je kind naar de kinderopvang brengt.
  4. Onderhoud. Dat gaat je echt geld kosten. In het begin valt het onderhoud reuze mee, net als bij een nieuwe auto. Kinderen  hebben eerst toch niet in de gaten wanneer ze jarig zijn. Als ze ouder worden, gaat het onderhoud echt in de papieren lopen. Kleding, cadeaus, speelgoed, fietsje, telefoon, tablet, voetbal, muziek, spelcomputer, laptop, uitgaan, schoolboeken, bril, beugel, zakgeld, abonnementen, sportschool. Een eindeloze lijst. Zelfs de facturen van je Mercedes garage vallen eigenlijk in het niet vergeleken bij deze post.
  5. Financiering. Die heb je eigenlijk nauwelijks nodig. OK, voordat het kind er is, kost dat enige inspanning voor een man. Voor een vrouw beduidend meer. Maar als het kind er eenmaal is hoeft er verder weinig gefinancierd te worden. Sterker nog, je krijgt op een moment zelfs kinderbijslag.
  6. Parkeerkosten. Want een kinderkamer kost, hangt ervan af wat je er aan uit wil geven. Een matrasje op de grond of een super-deluxe hoogslaper met glijbaan? Dat mag jij zelf weten. Realiseer je wel dat een hoogslaper ooit weer weg moet. Op Marktplaats of naar het milieupark. En je kind haalt dat bed niet uit elkaar, dat mag jij als ouder doen. 

 

Dus afgezien van de onderhoudskosten, vallen alle andere kosten voor een kind best mee. En als je meer kinderen hebt, nemen de kosten per kind zelfs af. Dat kun je van extra auto’s niet zeggen. Daar weet ik alles van.

 

En wat kost een auto?

  1. Voeding. Borstvoeding of flesvoeding? Voor auto’s zijn er zelfs nog meer keuzes. Benzine, diesel, lpg, elektriciteit, hybride, waterstof. Wanneer je eenmaal hebt gekozen voor een bepaald soort voeding, dan is dat niet vrijblijvend. Een auto vertikt het echt om verder te leven als jij denkt: laat ik vandaag eens iets anders tanken dan vorige week. Dat is pas kostbaar. Bij kinderen is dat een stuk makkelijker. Daar kun je van alles in stoppen: pizza, frieten, pannenkoeken, pasta.
  2. Luiers. Wegwerp of wasbaar? Baby’s hebben soms een smerige uitstoot, maar auto’s kunnen er ook wat van. Ja, ook jouw Polestar. Die heeft misschien geen uitlaat, maar de steenkool- of gas centrale waar de stroom voor jouw Polestar wordt opgewekt, heeft wel een uitlaat. Daar is een spuitluier van je baby niks bij.
  3. Kleding. Tsja, dat is een kwestie van smaak. Ik vind het persoonlijk een idioot modeverschijnsel dat iedereen tegenwoordig een SUV wil. Dikke bakken. En mij verbieden om aan fat shaming te doen. Mijn mening? SUV’s verplichten om alleen nog op de rechterbaan van de snelweg te laten rijden, tussen de vrachtwagens. Die bestuurders vinden grote auto’s toch mooi? Nou dan.
  4. Opvang. Jammer dat je geen auto-opvang-toeslag krijgt. Hoewel onze Belastingdienst dat waarschijnlijk toch niet kan afhandelen. De opvangkosten voor parkeren kunnen wel oplopen in steden, helemaal als je principieel tegen parkeerkaartjes kopen bent. Weken nadat je ergens even tien minuten parkeerde, krijg je een bon thuisgestuurd. Meestal honderdtwaalf keer zo veel als het kaartje op straat had gekost. Daar sta je dan met je principes.
  5. Gezondheidszorg. Als je elke dag twee keer je tanden poetst, houd je een goed gebit. Geldt dat ook voor auto’s? Ik las ooit een artikel over een taxi in Genève. Die taxi reed 600.000 km zonder een garage te hebben gezien. Toen gaf de motor het op. Alleen de olie was steeds bijgevuld. Ik zou het niet gokken om hetzelfde te doen met jouw auto. Autodealers zijn onverbiddelijk als je niet op tijd langs bent gekomen voor een onderhoudsbeurt. Geen onderhoud? Geen garantie.
  6. Hobby’s. Net als met kinderen mag je van geluk spreken als je auto niet veel hobby’s heeft. Ik heb een auto gehad die heel lang z’n adem in kon houden. Soms zo lang, dat hij niks meer deed. Dat was niet handig. Een andere auto van mij was echt een gezelligheids beest. Hij hield wel van een slokje. Ik stond erg vaak bij de benzinepomp.

 

Dus: kinderen zijn overduidelijk stukken goedkoper dan auto’s.

 

Weet je wat nog goedkoper is?

Geen auto kopen, maar een auto huren.

Dat kan hier.

 

Frits Pieper

Adrem Autoverhuur

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »