Maximum snelheid per half maart 2020 omlaag

Frits Pieper
03 dec 2019

De kogel is al een tijdje door de kerk: we mogen binnenkort overdag nog ‘maar’ 100 km/u rijden op de Nederlandse snelwegen. De snelheidsverlaging gaat effectief half maart 2020 in, zodra alle verkeersborden die de maximumsnelheid aangeven zijn aangepast. 

Dat staat in de Kamerbrief realisatie snelheidsverlaging, die minister Van Nieuwenhuizen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De bebording wordt tussen donderdagavond 12 maart en maandagochtend 16 maart aangepast door Rijkswaterstaat, schrijft de minister. Bij slecht weer worden de werkzaamheden verplaatst naar het lang weekend van 26-30 maart.

Spitsstroken permanent open?

De verlaging van de maximumsnelheid geldt alleen overdag, tussen 6.00 en 19.00 uur. Buiten dat tijdsbestek blijft de bestaande maximumsnelheid van toepassing. Nadat de snelheidsverlaging in werking is getreden en het verkeer heeft kunnen wennen aan de situatie, gaat de minister onderzoeken of het nuttig is om de spitsstroken permanent open te stellen met het oog op de verkeersdoorstroom en –veiligheid.

Veehouders in het gedrang

Het kabinet besloot de maximumsnelheid overdag te verlagen als maatregel om de stikstofuitstoot omlaag te brengen. Dat was weer een reactie op een uitspraak van de Raad van State, die oordeelde dat de Nederlandse aanpak om stikstof terug te dringen in kwetsbare natuurgebieden niet deugde. Dat heeft ook gevolgen voor circa 180 intensieve veehouderijen, die door de uitspraak hun uitbreidingsplannen in het gedrang zien komen.

Bouwwereld haalt opgelucht adem

Door de stikstofuitstoot terug te dringen, kan een groot deel van de circa 18 duizend bouwprojecten die op losse schroeven stonden weer doorgaan, waardoor de bouwsector een miljardenstrop bespaard blijft.


Wat vind jij ervan dat de maximumsnelheid omlaag gaat naar honderd kilometer per uur?

Laat een reactie achter

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »