Met de auto naar Frankrijk – zaken om op te letten
Frankrijk is onder Nederlanders de populairste bestemming voor hun zomervakantie. Niet gek, want Frankrijk is natuurlijk redelijk dicht bij huis en biedt voor elk wat wils. Van actieve wandel- of fietsvakantie tot stedentrip of lekker luieren aan het strand.
Ongeacht je bestemming is het goed om op een paar dingen te letten als je met de auto of camper naar Frankrijk reist of ter plekke een auto wilt huren.
Geen 21? Dan (meestal) geen huurauto …
Hoewel je in Frankrijk vanaf je achttiende een motorvoertuig mag besturen, kun je in de meeste gevallen alleen een auto huren als je ten minste 21 jaar oud bent én ten minste één jaar in het bezit bent van een rijbewijs. Sommige autoverhuurbedrijven hanteren zelfs een hogere leeftijdsgrens. Andere verhuren je graag een auto als je 18 bent, maar door de hoge verzekeringspremie betaal je dan een exorbitant hoge huurprijs.
Als je in Frankrijk een auto gaat huren, moet je – net als in Nederland – een aantal zaken kunnen overleggen. Ten eerste natuurlijk een (geldig) rijbewijs plús een ander identiteitsbewijs, zoals je identiteitskaart of paspoort. Ook heb je een geldige creditcard nodig om een auto te kunnen huren.
Gerust op weg
Als je op pad gaat met je (huur)auto, moet je natuurlijk altijd je rijbewijs, verzekeringsbewijs (groene kaart) en het kentekenbewijs meenemen. Daarnaast verlangen de Franse autoriteiten dat je een gevarendriehoek, (fluorescerend) veiligheidsvest en reservelampjes bij je hebt in de auto.
Reservelampjes zijn strikt genomen niet verplicht, maar je moet een kapot lampje wel ter plekke kunnen vervangen, wat het de facto tot een verplichting maakt. Aan de andere kant is het weer wel verplicht een alcoholtest in je auto te hebben. Maar vreemd genoeg staat op nalatigheid in dit geval geen boete – vreemde jongens, die Fransen! Zo verlangen ze ook dat als je een bril draagt, je een reservebril in de auto hebt liggen. Maar als je dus een bril nodig hebt maar er geen draagt, kraait hier geen haan naar.
Verkeersregels
In Frankrijk gelden andere verkeersregels dan in Nederland, al zijn veel regels hetzelfde. Zo dien je ook in Frankrijk ‘gewoon’ je autogordel te dragen (voorin én achterin) en is het verboden om je telefoon in je hand te houden.
Bij het naderen van een kruising geeft een verkeersbord met een dikke verticale streep en dunne horizontale strepen aan dat je voorrang hebt, terwijl een bord met diagonale lijnen betekent dat je verkeer van rechts voorrang moet verlenen.
Sinds 1 juli vorig jaar heeft Frankrijk de snelheidslimieten op bepaalde wegen verlaagd. Op de zogenaamde routes nationales en routes départementales – tweerichtingswegen zonder middenafscheiding – mag je sindsdien nog maar 80 km/u. rijden in plaats van 90 km/u.
Op wegen met gescheiden rijbanen en twee rijstroken mag je in een gewone personenauto of lichte camper 110 km/u. rijden en 100 km/u. bij neerslag of als je minder dan 3 jaar je rijbewijs hebt. Met een caravan achter je auto mag je op deze wegen slechts 80 km/u. rijden.
Op snelwegen mag je in je personenauto of lichte camper 130 km/u. rijden of 110 km/u. bij neerslag of als je beginnend bestuurder bent. Houd ook in de gaten dat op de ‘snelle’ linkerrijstrook van snelwegen een minimumsnelheid van 80 km/u. geldt.
In Frankrijk kun je je maar beter aan de maximumsnelheid houden. Ten eerste natuurlijk voor je eigen en andermans veiligheid. Maar ook vanwege de vele flitspalen op de Franse wegen. In Frankrijk is het gebruik én bezit van alle apparatuur die flitspalen signaleert verboden – dus ook op je navigatiesysteem!
Tolwegen
Frankrijk kent tolwegen, met verschillende tarieven voor verschillende voertuigen. Auto’s, busjes en campers vallen normaliter in categorie 1. Een auto met caravan in categorie 2. Is je camper of bus hoger dan 3 meter of zwaarder dan 3500 kg? Dan val je in categorie 3. Bij alle tolpoorten kun je met je creditcard betalen en bij de meeste ook met contant geld. Met een zogenaamde tolbadge kun je zó overal doorrijden en wordt de tol automatisch verrekend.
Ben jij al vaker met de auto of camper in Frankrijk op vakantie geweest? Misschien heb je nog tips over rijden in Frankrijk die je met onze volgers wilt delen!
Related Posts
Waar kun je gratis parkeren in Venlo?
By Nina Geuskens |
Je hebt besloten om in het weekend een auto te huren in Venlo, waarmee je dan ook de binnenstad gaat bezoeken….
Auto huren zonder creditcard? Dit moet je weten
By Nina Geuskens |
Een auto huren kan een handige optie zijn in Nederland, maar ook bij vakantie in het buitenland. Veel autoverhuurders vragen…
Waar kun je gratis parkeren in Maastricht?
By Frits Pieper |
Parkeren in Maastricht is voor veel bezoekers van de stad een doorn in het oog. Of je nu met je…