Nederlands langste wegtunnels

Frits Pieper
19 apr 2018

Nederland telt enkele tientallen wegtunnels. De oudste tunnel is de Maastunnel onder de Nieuwe Maas in Rotterdam. Deze tunnel werd in 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog dus, opengesteld.

Met circa één kilometer is de Maastunnel bij lange na niet Nederlands langste wegtunnel. Wat volgt, is de top vijf van langste wegtunnels in ons land, waaronder twee tunnels in ‘ons’ Limburg.

1. Westerscheldetunnel – 7 km

 

De Westerscheldetunnel is circa 7 km lang en telt twee rijstroken in beide richtingen. De tunnel loopt onder de Westerschelde door en verbindt Zuid-Beveland met Terneuzen, op Zeeuws-Vlaanderen, het zuidelijkste deel van de provincie Zeeland. De tunnel werd in 2003 opengesteld en je bent er tol verschuldigd.

2. Gaasperdammertunnel – 3 km

Op gepaste afstand volgt de 3 km lange Gaasperdammertunnel in Amsterdam, onderdeel van de A9, die momenteel wordt gebouwd en in 2020 gereed moet zijn. Als hij af is, is het de langste landtunnel van Nederland.

3. RijnlandRoute-tunnel – 2,5 km

Eveneens in aanleg is de tunnel van de RijnlandRoute, onderdeel van de nieuwe weg van Katwijk naar Leiden. Dit betreft een zogenaamde boortunnel, waarvan de oplevering voor 2022 gepland is.

4. Koning Willem-Alexandertunnel – 2,3 km

De Koning Willem-Alexandertunnel is een gestapelde tunnel met twee lagen. Één voor het plaatselijk verkeer (N2) en één voor het doorgaand verkeer (A2). Dit maakt de tunnel uniek in Europa. De bouwkosten bedroegen een slordige 850 miljoen euro, waarmee het tevens de duurste tunnel van ons land is. Tot de voltooiing van de Gaasperdammertunnel blijft dit ’s lands langste landtunnel.

5. Roertunnel – 2 km

De top vijf wordt afgesloten door de 2 km lange Roertunnel, die tót de opening van de Koning Willem-Alexandertunnel de langste landtunnel van het land was. Deze tunnel is meermaals afgesloten geweest uit veiligheidsoogpunt, wat tot grote files leidde.


Voor sommige mensen is het rijden door een tunnel hun ergste nachtmerrie. Zij lijden aan zogenaamde tunnelvrees, of tunnelangst. Heb jij hier ook last van?

Laat een reactie achter

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »