Airco onderhouden

Frits Pieper
24 apr 2018

De airconditioninginstallatie in je auto is niet onderhoudsvrij. Hoewel groot onderhoud maar om de vijf jaar nodig is, is het verstandig de airconditioning één keer per jaar te laten controleren en elke twee jaar te laten bijvullen.

Het belangrijkste is om het koelmiddel regelmatig bij te vullen. Zonder koudemiddel gaat je airco uiteindelijk zelfs stuk. Aan het repareren of vervangen van een kapotte airco hangt een flink prijskaartje. Hoe minder koelmiddel, des te slechter je airconditioning werkt. Je verbruikt bovendien meer brandstof. Naast het aanvullen van het koudemiddel is het ook belangrijk om geregeld de interieurfilters te laten vervangen. Bijvoorbeeld bij elke grote beurt.

Servicebeurt

Je kunt ook vóór de zomer je airco laten checken of een servicebeurt laten uitvoeren in de garage. Een servicebeurt kost rond de 100 euro. Daarvoor wordt je airco naast geïnspecteerd ook nog eens bijgevuld.

Airco ook bij koud of nat weer

Wist je dat het onderhoud aan je airco onafhankelijk is van het gebruik ervan? Voor een goed werkende airconditioning doe je er goed aan de airco ook bij koud of nat weer af en toe aan te zetten en het koelmiddel te laten circuleren. Dat is goed voor de compressor en voorkomt lekkages. Bovendien voorkomt de airco bij vochtige omstandigheden beslagen ramen.

Problemen herkennen

Een vieze lucht in je auto duidt op de aanwezigheid van bacteriën of schimmels in je aircosysteem. Je moet je airco dan laten reinigen voor een paar tientjes, al had je dit met preventief onderhoud kunnen voorkómen.

Als de airco slecht koelt, wijst dit waarschijnlijk op te weinig koelvloeistof. Bijvullen verhelpt het probleem. Als je airco het echter helemaal niet meer doet, heb je een groter probleem. Waarschijnlijk moet de compressor vervangen worden en moet het hele systeem worden doorgespoeld. Dat ‘grapje’ kan aardig in de papieren lopen.


Laat jij het airconditioningsysteem van je auto geregeld nakijken en bijvullen? Met een auto huren in de regio Brunssum ben je ervan verzekerd dat de airco naar behoren werkt! 

Laat een reactie achter

Related Posts

Afkoop eigen risico huurauto

Is de afkoop eigen risico huurauto mogelijk?

Een auto huren is vandaag de dag snel en eenvoudig te realiseren. Je huurt bijvoorbeeld een auto voor je vakantie…

Lees meer »

Kun je in de sneeuw rijden zonder winterbanden in het buitenland?

Binnen Nederland is het niet verplicht om in de winter met winterbanden te rijden. Vanwege de veiligheid wordt het wel…

Lees meer »

Burenruzie

Burenruzie

Ik ben fan van de rijdende rechter. En dan vooral van burenruzies.   Daarom vandaag een lijst met 15 tips…

Lees meer »