Ontdek de cataloguswaarde van je auto

Frits Pieper
13 aug 2015

Het berekenen van de waarde van je auto kan op verschillende manieren. Er zijn dan ook meerdere termen in omloop die weleens voor verwarring kunnen zorgen, zoals nieuwwaarde, dagwaarde, aanschafwaarde en cataloguswaarde. In dit artikel beperken ons tot die laatste, de cataloguswaarde.

Wat is cataloguswaarde?

Simpel gezegd is de cataloguswaarde de waarde van je auto op het moment dat die voor het eerst als nieuw te koop wordt gezet. Elke auto heeft een bepaalde beginwaarde als die van de fabriek naar de showroom gaat. Dat is de waarde die je voorbij ziet komen in de reclames: ‘Nu vanaf € 12.995,-!’.

De cataloguswaarde van de auto wordt overigens wel bepaald inclusief alle extra opties die je er nog bij neemt, zoals lederen bekleding, climate control en een elektrisch panorama dak. De accessoires die al standaard op je auto zitten, de zogenaamde ‘accessoires af-fabriek’, zijn al in de waarde verwerkt. Het gaat dus om de opties die je er zelf extra bij neemt om jouw auto uniek te maken. Tel de waarde van de extra opties bij de basiswaarde van de auto en je hebt de cataloguswaarde.

Waar heb je de cataloguswaarde voor nodig?

Er zijn twee instanties die graag willen weten wat de cataloguswaarde van je auto is: de Belastingdienst en de verzekeringsmaatschappij.

Belastingdienst

Een nieuwe auto is over het algemeen veel geld waard. De Belastingdienst ziet jouw auto dan ook als onderdeel van je vermogen. Het is dan ook verstandig om je nieuwe auto op te geven wanneer je je belastingaangifte aan het doen bent.

Heb je een auto van de zaak, dan is de cataloguswaarde de basis voor de bijtelling. Hoe hoger de cataloguswaarde, des te meer bijtelling ga je betalen. Het kan dus zeker voordeliger zijn om een kleinere of goedkopere auto te rijden.

Ook voor een huurauto die zakelijk gebruikt wordt, moet bijtelling worden betaald.  Op elke huurovereenkomst staat daarom de fiscale waarde van de huurauto genoemd.

Verzekeringsmaatschappij

Net als de Belastingdienst gebruiken de verzekeringsmaatschappijen de cataloguswaarde als basis voor de autoverzekering. Ook al koop je een tweedehands auto van 10 jaar oud, dan nog vormt de cataloguswaarde vaak het uitgangspunt voor de berekening van de premie. En ook hier geldt, hoe hoger de cataloguswaarde, des te hoger de premie.

Cataloguswaarde berekenen

Of eigenlijk moet hier staan ‘dagwaarde berekenen’. Dit zijn namelijk twee begrippen die ook vaak voor elkaar worden gebruikt. De dagwaarde is de waarde van de auto zoals die nú is. Met andere woorden, inclusief afschrijvingen. Om de dagwaarde te berekenen gebruik je toch ook weer de cataloguswaarde. Dit is en blijft immers het uitgangspunt van je auto.

Op internet vind je verschillende handige tools om de dagwaarde van je auto te berekenen. Bijvoorbeeld die van de ANWB. Welke factoren zijn van belang voor de berekening?

  • Merk en model van de auto
  • Bouwjaar
  • Brandstof (een dieselmotor is over het algemeen meer waard dan een benzinemotor)
  • Transmissie (is het een handgeschakelde auto of een automaat)
  • Cilinderinhoud (hoe meer cilinderinhoud, des te hoger de waarde van de auto)
  • Huidige kilometerstand (minder kilometers is beter voor de waarde, dan veel gereden kilometers)
  • Ben je de eerste of tweede eigenaar? (eerste eigenaar is altijd beter voor de waarde)
  • Heb je wel eens schade gehad met de auto? (logischerwijs kent een schadevrije auto een hogere waarde)

Ken je cataloguswaarde!

Zoals je ziet, is het altijd goed om te weten wat de cataloguswaarde van je auto is. Op de website van het RDW kan je aan de hand van je kenteken snel zien wat de cataloguswaarde van je auto is.

Wil je meer weten over de berekening van de cataloguswaarde? Laat dan hieronder een reactie achter!

Laat een reactie achter

Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »