Chat with us, powered by LiveChat
rijbewijs

Rijbewijs kopiëren of scannen. Mag dat bij een auto huren?

Rijbewijs bij auto huren

Als je een auto huurt, vragen de meeste autoverhuurbedrijven om je rijbewijs en paspoort bij het ophalen van de auto mee te nemen. Dat is ook wel logisch: het autoverhuurbedrijf wil natuurlijk weten of je wel bevoegd bent om auto te rijden; daarom moet je laten zien of je wel een geldig rijbewijs hebt, en dat deze bijvoorbeeld niet in beslag is genomen.

Bovendien kun je een bekeuring krijgen tijdens het huren van een auto. Een bekeuring komt meestal pas binnen als de auto al lang weer is ingeleverd. Om aan te tonen dat het verhuurbedrijf niet zelf in de auto reed op het moment van overtreding, worden de gegevens van het rijbewijs gebruikt in het bezwaarschrift tegen de bekeuring.

Kopie of scan van het rijbewijs bij auto huren: niet toegestaan

Veel autoverhuurbedrijven maken een kopie of erger nog: een scan van uw rijbewijs en paspoort. Als redenen worden dan meestal de hierboven genoemde argumenten aangedragen. En het klopt dat het autoverhuurbedrijf gegevens van je rijbewijs en/of paspoort nodig heeft. Maar dat betekent niet dat deze documenten gekopieerd of gescand mogen worden; de gegevens kunnen ook gewoon overgenomen worden. Sterker nog: een autoverhuurbedrijf mag niet eens een kopie maken van je identiteitsdocumenten. Je documenten laten inscannen is nog riskanter: dan heeft heb je helemaal geen zicht meer op waar de bestanden bewaard worden; hopelijk niet op een computer die verbonden is met internet (maar dat is in deze tijd meestal een ijdele hoop).

Er bestaan personen en instellingen die wél om een kopie van uw identiteitsbewijs met burgerservicenummer mogen vragen. Bijvoorbeeld een bank, een notaris en het casino. Op de website mijnprivacy.nl van het College Bescherming Persoonsgegevens staat precies aangegeven welke instellingen dit zijn. Ook vind je op deze website meer informatie over de wettelijke regels over het afgeven van een kopie van uw identiteitsbewijs.

cyber_internet_crimineel312_06Identiteitsfraude

Daarom zou ik heel voorzichtig zijn met het laten kopiëren of scannen van uw identiteitspapieren. Helemaal wanneer onduidelijk is hoe en hoe lang je gegevens bewaard worden. De overheid waarschuwt steeds vaker tegen de risico’s van identiteitsfraudeIdentiteitsfraude is een groeiende vorm van fraude die iedereen kan overkomen. Het brengt grote schade voor de betrokkene met zich mee. De “identiteit” van een persoon is uiterst waardevol. Wie een “identiteit” weet te stelen kan spullen aankopen, een auto leasen, bankrekeningen openen en sluiten, geld lenen, een bedrijf starten, allemaal niet op eigen naam…  De rekening komt uiteindelijk bij de houder van de echte identiteit en dan begint een vaak lange en moeizame weg naar gerechtigheid, eerherstel, financiële compensatie.

Voor de duidelijkheid: ik beweer niet dat autoverhuurbedrijven meewerken aan identiteitsfraude. Maar wanneer niet duidelijk is wat er met je gegevens gebeurt, kunnen deze overal terecht komen, ook in verkeerde handen.

Auto huren zonder kopie of scan van rijbewijs en paspoort

Bij Adrem Autoverhuur kun je gerust zijn: bij het huren van een auto wordt geen kopie of scan gemaakt van uw rijbewijs, paspoort of ID kaart. Wel worden aan het begin van de huur je gegevens (rijbewijsnummer, geboortedatum en -plaats) genoteerd.  Je krijgt je rijbewijs ongekopieerd en ongescand weer terug. Als je hier nog vragen of opmerkingen over hebt, reageer hieronder gerust, of neem contact met ons op.

Bekijk onze tips voor het kiezen van de beste huurauto.

4 Reacties

  1. beij
      • adriaan
  2. eveliene

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.