Tips bij een schadeformulier invullen na een aanrijding

Nina Geuskens
24 dec 2024

Wanneer je een aanrijding krijgt, wil je de ontstane schade van je autoverzekering vergoed krijgen, zeker wanneer het jouw schuld niet was. Hiervoor heeft je verzekeraar een ingevuld Europees schadeformulier nodig. Dit formulier laat de verzekeraar zien wie schuldig was en wat de schade is. Het is dus van belang dat je je schadeformulier op de juiste manier invult. Hoe moet je een schadeformulier echter invullen? Op die vraag zal dit artikel antwoord geven, waarbij we ook een aantal handige tips meegeven bij het invullen van het schadeformulier.

Wat is het Europees schadeformulier?

Het Europees schadeformulier zorgt ervoor dat je na een aanrijding schade kunt doorgeven aan je verzekeraar. Men noemt dit formulier ook wel het aanrijdingsformulier en het wordt door heel Europa ingezet. De verzekeraar bepaalt aan de hand van het aanrijdingsformulier wie de schuldige is van het auto-ongeluk en welke schade vergoed wordt. Een autoschadeformulier dient daarom altijd zo goed en volledig mogelijk ingevuld te worden.

Hoe moet je een schadeformulier invullen?

Wat moet er nu gebeuren, nadat je een aanrijding hebt gehad? Hoe vul je het Europees autoschadeformulier nu in? Met de tegenpartij vul je het formulier in. Je hoeft je alleen te houden aan de veertien vragen aan de voorkant van het blad. De achterzijde kun je thuis invullen. Je vult de gegevens in van beide bestuurders, de verzekeraars en de voertuigen. Een belangrijk onderdeel vormen de toedracht en de situatieschets. Vul de voorkant zo goed en volledig mogelijk in. Wie het ongeluk ook veroorzaakt heeft, beide partijen moeten een ingevuld formulier opsturen naar de verzekeraar.

Gebruik je het formulier van je verzekeraar, dan zit er aan de achterkant van het formulier een doordruk, waardoor alle ingevulde gegevens hier ook meteen goed genoteerd zijn. Dit onderdeel kun je als kopie bewaren, wanneer je het officiële formulier opgestuurd hebt. Heb je geen doordruk, maak dan foto’s van het ingevulde document.

Tips bij het invullen van het schadeformulier

Wanneer je een aanrijding hebt gehad, dan ben je vaak geschrokken en gestrest. Begin daarom altijd met het zoeken naar een rustige plek, waar je het formulier pas invult. Niet alleen is dit vele malen veiliger, maar ook kun je op een rustige plek beter nadenken over het antwoord op de vragen van het aanrijdingsformulier. Andere tips die we je kunnen meegeven zijn:

  • Maak foto’s van de schade aan jouw auto en die van de tegenpartij.
  • Vul het schadeformulier meteen na de aanrijding in.
  • Maak ook foto’s van de verkeerssituatie en kentekens, wanneer dit veilig kan.
  • Verzamel ook gegevens van eventuele getuigen, die het ongeluk hebben zien gebeuren.
  • Noteer letsel.
  • Schrijf ook andere materiële schade op, zoals schade aan bomen of wegbewijzering.
  • Teken het ongeluk uit in een situatieschets.
  • Let op of bij de toedracht, vraag 12, alle kruisjes zijn ingevuld.
  • Vul alle vragen in.
  • Onderteken het formulier alleen, als je het eens bent met de toedracht van de aanrijding.
  • Zorg er ook voor dat de tegenpartij tekent.
  • Maak kopieën of foto’s van het ingevulde aanrijdingsformulier.
  • Bel 112, wanneer je je niet veilig voelt.
  • Stuur je autoschadeformulier zo snel mogelijk op naar je verzekeraar.

materiële schade auto

Waar vind je een nieuw schadeformulier?

Hoe kom je nu aan een schadeformulier? Zodra je een autoverzekering hebt afgesloten, krijg je een aanrijdingsformulier via de post of in je mail van je verzekeraar. Bewaar dit formulier altijd in je auto, zodat je direct na de aanrijding het formulier kunt invullen. Heb je dit formulier niet meer? Dan kun je die altijd opvragen bij je autoverzekeraar. Vaak is dit document ook te downloaden op de site van je verzekeraar.

Kun je online een schadeformulier invullen?

Een schadeformulier voor je auto kun je ook online invullen bij je verzekeraar, waarna je het formulier meteen kunt uploaden bij de schadevermelding. Online je schade vermelden gebeurt ook via de app of website van Mobielschademelden. Online invullen heeft als voordeel dat het vaak eenvoudiger en sneller gaat en Mobielschademelden zorgt ervoor dat alles doorgezonden wordt naar je verzekeraar. Het is wel belangrijk dat jullie ook hierbij allebei digitaal jullie handtekening zetten voor de rechtsgeldigheid. Let wel er goed op dat online schade vermelden niet kan in het buitenland met een huurauto met buitenlands kenteken. Ook bij een kettingbotsing kun je geen online schadeformulier invullen.

Wat moet je doen als de tegenpartij het schadeformulier niet wilt invullen?

Wanneer de tegenpartij het Europees schadeformulier niet wilt invullen of hij rijdt door na het ongeluk, dan moet je zelf zo veel mogelijk gegevens verzamelen. Maak foto’s van de schade en van de locatie van de aanrijding. Noteer het kenteken of vraag getuigen of zij dit gezien hebben. Schrijf ook het merk auto en het model op. Schrijf ook de gegevens op van de getuigen. Meld dan ook het ongeluk en de weigering van de tegenpartij op de site van de politie of bel de politie. De politie kan je helpen de schuldige partij aan te wijzen en met het verzamelen van de informatie die je voor je verzekering nodig hebt. Neem ook al met je verzekeraar telefonisch contact op om de situatie uit te leggen.

Related Posts

kosten elektrisch laden

Wat zijn de kosten van elektrisch laden?

Er worden steeds meer elektrische en hybride auto’s gereden, waardoor er steeds meer behoefte is aan oplaadmogelijkheden. Je elektrische auto…

Lees meer »

auto huren voor een maand

Een auto huren voor een maand? Ontdek de mogelijkheden!

Een auto huren voor een maand kan een ideale oplossing zijn, wanneer je tijdelijk flexibel vervoer nodig hebt, zonder vast…

Lees meer »

gratis parkeren in Venlo

Waar kun je gratis parkeren in Venlo?

Je hebt besloten om in het weekend een auto te huren in Venlo, waarmee je dan ook de binnenstad gaat bezoeken….

Lees meer »