Straks geen rijbewijs meer nodig om auto te rijden?

Frits Pieper
24 nov 2016

Onlangs werd bekend dat zelfrijdende auto’s binnenkort zonder bestuurder de weg op mogen. Nu is het nog verplicht dat iemand de handen aan het stuur heeft. Kijk dus niet vreemd op als je binnenkort een auto ziet langsrijden zonder iemand op de chauffeursstoel.

In de Verenigde Staten kwam vorig jaar nog een man om het leven toen hij crashte met zijn (deels) zelfrijdende Tesla Model S, die op de automatische piloot stond. Ook in Nederland was er onlangs een fataal ongeluk met een Tesla, maar dat was – volgens de fabrikant althans – te wijten aan de chauffeur zelf, die veel te hard reed. De auto pilot stond in dit geval uit.

Experimenteel

Het zal nog wel even duren voor er meer auto’s zónder dan mét bestuurder rondrijden, want de volledig zelfrijdende auto heeft nog een experimenteel karakter. Zo reden er begin dit jaar, weliswaar nog mét iemand achter het stuur, al circa vijftig zelfrijdende auto’s over de A2 van Amsterdam naar Beesd en terug. ‘Gewoon’ tussen het overige verkeer. En dat ging prima. Een test in Friesland met een zelfrijdend busje was minder succesvol en dwong enkele fietsers de berm in.

Geen rijbewijs meer nodig?

De technologie die ervoor zorgt dat auto’s zelf kunnen rijden, wordt steeds intelligenter. Wat betekent dit voor de toekomst?
Heb je straks geen rijbewijs meer nodig om auto te kunnen ‘rijden’?
Worden rijscholen daarmee overbodig?
Rijden auto’s straks kop aan staart als treincoupés achter elkaar op de weg?

Zo’n vaart zal het wel niet lopen. Nu kun je in ieder geval nog niet blind vertrouwen op de systemen die een auto zelf laten rijden en dien je zelf de handen aan het stuur en de voet boven de rem te houden. De technologie is in feite een stok achter de deur die zorgt voor extra zekerheid en veiligheid.

Minder ongelukken

De zelfrijdende auto moet in eerste instantie dus zorgen voor meer veiligheid en minder ongelukken op de weg. De oorzaak van de meeste ongelukken is immers menselijk falen. Even niet opletten en te laat remmen, en ‘boem’. Mocht het systeem van de zelfrijdende auto falen, kun je altijd nog zelf ingrijpen. Je hebt dus geen excuus om de rit naar je werk te gebruiken om alvast je e-mails te beantwoorden.

‘Slimme’ technologie

Zelfrijdende auto’s kunnen straks naar alle waarschijnlijkheid communiceren met elkaar, met verkeerslichten en met je navigatiesysteem. Denk aan het Internet of Things. Automatisch remmen, stoppen voor rood, je route aanpassen bij verkeershinder: allemaal zaken die behalve voor meer veiligheid voor een vlottere doorstroom zorgen.

Wij kunnen eigenlijk maar één nadeel bedenken dat aan de zelfrijdende auto kleeft. We vinden het zo leuk om zelf te rijden! De overheid, voor wie verkeersboetes een belangrijke inkomstenbron zijn, en schadeverzekeraars zullen de zelfrijdende auto wellicht met wat minder enthousiasme begroeten …


Wat vind jij van zelfrijdende auto’s? Zullen ze voor meer veiligheid op de weg of zijn ze een bron van nieuwe problemen? Laat het ons weten in een reactie! Toch liever een ‘gewone’ auto huren in Limburg? Dat kan bij Adrem! 

2 reacties

  1. toon op 31 juli 2017 om 14:24

    Ach ja, ik had me er ook al in verdiept, of je uberhaupt dan nog een rijbewijs nodig hebt als de auto vol automatisch rijd, maar zoals altijd in dit kikkerlandje, met de hoge belasting tarieven, en anders vinden ze er wel weer wat op, zorgt de overheid er wel voor dat het geld in het laadje brengt, neem nu de klinker tax???? hoe komen ze erop!!!!!!!!!!!!! en zo zal het ook wel weer gaan met de hyper moderne auto, ok de overige intanties de snelheids overtredingen, en andere boetes, die zijn dan ook niet meer aan de orde, maar let op mijn woorden, ze vinden er wel wat op, en weet je ze laten qua de tax, (belasting) een hoop liggen, neem duitsland?? vignet, Tol, belgie Tol (nu nog allen vrachtwagens, maar binnenkort ook de luxe auto,s) frankrijk Tol, italie Tol, oostenrijk Tol, zwitserland tol, en hier een doorstroom land??? vracht verkeer, maar ook toerisme naar het zuiden, GEEN TOL, ach ja onze overheid denkt, die domme nederlanders betalen het toch wel. hoezo geen verstand van economie????? nee dan onze minister president??? als je het niet bevalt moet je moven???? ongelooflijk ik schaam me dat ik Nederlander ben.

  2. Mirna.paganelli. op 19 januari 2024 om 18:24

    Lijkt me wel ideaal voor mensen die niet zo mobiel zijn.
    Dat moet geen vergeten groep zijn.

Laat een reactie achter

Related Posts

Auto Wrappen

Auto wrappen: de voor- en nadelen

Auto wrappen is een proces waarbij een speciale vinylfolie wordt gebruikt om de buitenkant van een auto te bedekken. Deze…

Lees meer »

Auto band

Een autoband verwisselen in 10 stappen

Het kan iedereen overkomen na een onschuldige botsing met een stoeprand, versleten schokdempers of simpelweg oud materiaal; een lekke autoband….

Lees meer »

parkeren weert

Goedkoop en gratis parkeren in Weert

Waar kun je parkeren in Weert? Heb jij een dagje shoppen gepland met vrienden in Weert? Dan is het handig…

Lees meer »