Zó heet kan het ’s zomers worden in je auto

Frits Pieper
02 aug 2019

In de vierde week van juli 2019 werden we geconfronteerd met temperaturen van boven de 40 graden Celsius. In die temperaturen verandert een geparkeerde auto al snel in een broeikas. Bij een buitentemperatuur van 30 graden loopt de temperatuur in je wagen al op tot boven de 50 graden.

Bij extreme buitentemperaturen van rond de 40 graden kan het in je auto zelfs dik 75 graden worden. Dat is bijna net zo heet als in een sauna! Maar zelfs als het buiten slechts 20 graden is, kan het op een zonnige dag na verloop van tijd al behoorlijk warm worden in je auto. Reden genoeg om veiligheidsmaatregelen te treffen als je op pad gaat. Zeker als je met kinderen en huisdieren reist.

Broeikas

Veel mensen realiseren zich niet hoe snel een auto kan opwarmen en dat het daarvoor buiten niet eens zo warm hoeft te zijn. De UV-straling van de zon warmt de lucht in je auto op. De ramen van je auto laten wél zonnestralen naar binnen, maar praktisch géén warmte naar buiten. Omdat er in je auto geen sprake is van luchtcirculatie, verandert je auto zo effectief in een broeikas.

Tragische gevolgen

De afgelopen tijd verschenen er vrijwel wekelijks berichten in de media over honden die door omstanders of de politie werden bevrijd uit snikhete auto’s. Ook het verhaal over de vader die zijn tweeling in de auto vergat en zijn kinderen na zijn werkdag levenloos aantrof zal je niet zijn ontgaan. Wat we kunnen leren van verhalen als deze, is dat we niet onachtzaam mogen zijn en de hitte niet moeten onderschatten.

Bescherm je bezittingen …

Naast personen en huisdieren lopen ook de persoonlijke bezittingen in je auto gevaar bij extreme temperaturen. Je lippenbalsem begint al te smelten bij 25 graden. Bij 30 graden veranderen kauwgum en snoep in een plakkerige brij. Elektronica zoals je laptop, tablet of smartphone kun je beter niet te lang blootstellen aan temperaturen boven de 35 graden. Dat achtergelaten flesje water in je auto fungeert als vergrootglas en zorgt voor brandgevaar. Spuitbussen zoals deodorant of haarlak kunnen zelfs exploderen vanaf 50 graden. 

… En je interieur

Direct zonlicht kan bovendien het interieur van je auto beschadigen. Vooral je dashboard vangt veel zonlicht op. Omdat een dashboard vaak zwart is en zwart alle invallende straling absorbeert, kan te veel blootstelling aan zonlicht ervoor zorgen dat je dashboard op den duur verweert of scheurtjes gaat vertonen. Om dat te voorkomen, kun je het beste een reflecterend scherm op je dashboard of voorruit plaatsen.

Wees gewaarschuwd

Als je huisdieren, kinderen en je persoonlijke bezittingen wilt beschermen, volstaat het niet om je auto in de schaduw te parkeren en een raampje open te draaien. Dieren en kinderen zouden onder geen enkele omstandigheden moeten worden achtergelaten in een hete auto. De temperatuur loopt waarschijnlijk sneller op dan je denkt en de hittetolerantie van met name jonge kinderen en honden is erg laag. Een hond kan al binnen een kwartier bevangen worden door de hitte en zelfs komen te overlijden. Laat verder geen elektronica, spuitbussen en flesjes water achter in je auto. Sluit tot slot je auto altijd af, ook op de oprit, zodat spelende kinderen zichzelf niet kunnen opsluiten in de auto.


Wist je dat in sommige Amerikaanse staten het strafbaar is een kind uit een hete auto te bevrijden (je dient in zulk geval onmiddellijk de politie in te schakelen), maar je wel een raam mag intikken om een hond of ander dier uit zijn benarde positie te redden? Bizar, toch?!

Laat een reactie achter





Related Posts

kosten auto huren vakantie

Wat kost een auto huren voor je vakantie?

Een auto huren voor je vakantie kan veel voordelen bieden: je hebt de vrijheid om op je eigen tempo te…

Lees meer »

auto valt uit tijdens rijden

Je auto valt uit tijdens rijden: wat moet je doen?

Het is een van de engste situaties waar een bestuurder mee te maken kan krijgen: je rijdt op de weg…

Lees meer »

Rijden zonder kentekenbewijs: mag dat?

Het kentekenbewijs is een cruciaal document dat aantoont dat een voertuig officieel geregistreerd is en voldoet aan de wettelijke eisen….

Lees meer »