Verkeersboete in het buitenland
Verkeersovertreding begaan in het buitenland? Dan is de kans heel groot dat je bij aanhouding door de politie direct bekeurd wordt. Soms moet je ook gelijk betalen. Word je geflitst? Dan krijg je de bekeuring thuisgestuurd. Maar ook dan kom je niet onder betaling uit.
Aangehouden
Als je wordt aangehouden en je bekeuring direct contant afrekent, moet je weten dat het betalen van je boete neerkomt op het erkennen van schuld. Je kunt dan geen bezwaar meer maken. Het kan ook zo zijn dat je een waarborgsom, meestal gelijk aan de boete, moet betalen. Vraag om een betalingsbevestiging als je in beroep wilt gaan. Mogelijk hoef je de bekeuring niet direct te betalen. Je hebt dan nog de mogelijkheid om in beroep te gaan. Merk op dat vaak geldt hoe vlugger je betaalt, des te lager het boetebedrag is.
Geflitst
Als je bent geflitst en niet wordt aangehouden, wordt de bekeuring naar je huisadres gestuurd. Buitenlandse instanties kunnen volgens de Europese wetgeving aan de hand van je kenteken achter je naam en adres komen.
Na een tijdje nog geen boete ontvangen? Prijs je nog niet rijk, want hier kunnen soms maanden overheen gaan. Op de bekeuring die je thuis ontvangt, staat binnen welke termijn je de boete moet betalen. Ook hier geldt dat vlug betalen vaak goedkoper is. Natuurlijk kun je ook nog in beroep gaan tegen de bekeuring.
Niet zelf gereden?
Krijg je een boete uit het buitenland op je mat en heb je niet zelf gereden, bijvoorbeeld omdat je je auto hebt uitgeleend? Dan kun je vaak onder de boete uitkomen als je kunt aantonen dat iemand anders de bestuurder was. In veel landen geldt namelijk dat de bestuurder en niet de kentekenhouder verantwoordelijk is, zoals in Nederland het geval is. Bij Duitsland ;etten ze bijvoorbeeld op de bestuurder in plaats van de eigenaar. Lees hier meer over verkeersboetes in Duitsland.
Denk niet dat je een boete uit het buitenland die je thuis krijgt gestuurd niet hoeft te betalen. De boete kan in Nederland ‘gewoon’ worden geïnd door het CJIB. Als je niet betaalt, beland je bovendien in het buitenlandse opsporingsregister en kun je bij de grens of bij een verkeerscontrole staande worden gehouden. Je zult dan gelijk moeten betalen.
Rijverbod of -ontzegging
Bij bepaalde overtredingen heb je kans dat je naast een boete ook een rijverbod krijgt opgelegd. Dit geldt alleen in het land waar je het verbod opgelegd hebt gekregen.
Een rijverbod is wat anders dan een ontzegging van de rijbevoegdheid, of rijontzegging. Die wordt opgelegd bij zwaardere overtredingen. Bij een rijontzegging dient je je rijbewijs in te leveren. Je rijbewijs wordt dan – meteen of op het moment dat de rijontzegging is opgeheven – opgestuurd naar de RDW, die het opstuurt naar je gemeente. Merk op dat zolang je niet in het bezit bent van een geldig rijbewijs, je ook in Nederland niet mag rijden!
Bezwaar maken
Ben je van mening dat je boete niet terecht is? Dan kun je bezwaar maken. In het bezwaarschrift moet je beargumenteren waarom je vindt dat de boete niet terecht is. Bijvoorbeeld omdat het kenteken onjuist is of dat je niet ter plaatse was. Dat moet je natuurlijk wel kunnen staven met bewijs. Als je in het gelijk wordt gesteld, vervalt de boete. Wordt je bezwaar verworpen, dan kun je nog in (hoger) beroep gaan.
Heb jij al eens een boete gekregen in of uit het buitenland? Ben je toen aangehouden of heb je de boete thuis ontvangen? Heb je gelijk betaald of ben je in beroep gegaan?
Related Posts
Wat zijn de kosten van elektrisch laden?
By Nina Geuskens |
Er worden steeds meer elektrische en hybride auto’s gereden, waardoor er steeds meer behoefte is aan oplaadmogelijkheden. Je elektrische auto…
Een auto huren voor een maand? Ontdek de mogelijkheden!
By Nina Geuskens |
Een auto huren voor een maand kan een ideale oplossing zijn, wanneer je tijdelijk flexibel vervoer nodig hebt, zonder vast…
Waar kun je gratis parkeren in Venlo?
By Nina Geuskens |
Je hebt besloten om in het weekend een auto te huren in Venlo, waarmee je dan ook de binnenstad gaat bezoeken….