Wanneer komen er auto’s op waterstof?

Frits Pieper
14 jul 2018

Hybride en volledig elektrische auto’s zijn aan een stevige opmars bezig. Rijden we in 2030, als er geen benzine- en dieselauto’s meer mogen worden verkocht, allemaal elektrisch? Dat valt te bezien. Want er is nog een ‘alternatieve’ energiebron voor de auto: waterstof.

Experts denken dat op termijn de elektrische auto het onderspit moet delven tegen de waterstofauto, of brandstofcelauto. Ook waterstofauto’s rijden op stroom, alleen wordt die niet geleverd door een accu, maar door een brandstofcel. In die cel wordt water omgezet in elektriciteit, die de elektromotor voedt.

Rendement

Een waterstofauto hoef je, anders dan een elektrische auto, niet op te laden. Net als benzine en diesel, kun je waterstof ‘gewoon’ tanken. Op een liter waterstof kom je bovendien wel twee keer zo ver als op een liter benzine of diesel. Al maakt dat voor het milieu niets uit, want waterstof is een honderd procent duurzame en schone brandstof. Het enige wat de auto uitstoot, is waterstofdamp.

Geschiedenis waterstofauto

Als prototype bestaat de waterstofauto al sinds de jaren negentig. In 2007 werd de eerste waterstofauto in productie genomen: de Honda FCX Clarity, die overigens alleen in de VS beschikbaar was. Tot op dit moment zijn er zeven waterstofauto’s op de markt gekomen. In Nederland rijden er al enkele modellen van Toyota en Hyundai rond. Audi, BMW en Lexus zullen rond 2020 hun waterstofauto presenteren. Honda en Mercedes waarschijnlijk nog eerder. Terwijl deze merken concreet bezig zijn met de ontwikkeling van een waterstofauto, doen vrijwel alle grote automerken onderzoek naar de technologie.

16 waterstoftankstations erbij in 2018

Hoewel Nederland voorloopt op het gebied van elektrische auto’s, lopen we achter wat betreft waterstofauto’s. Maar daar komt snel verandering in, want nog dit jaar moeten er in Nederland zestien waterstoftankstations komen. Het afschaffen van benzine- en dieselauto’s in 2030 zal de ontwikkeling van de waterstofauto alleen maar verder stimuleren. Rond die tijd zal de waterstofauto wel net zo ‘gewoon’ zijn als de elektrische auto.

Bij Adrem voorlopig nog geen waterstof als je een auto gaat huren in de regio Geleen

4 reacties

 1. Van der Steen Hubert op 4 oktober 2019 om 01:27

  In 2018 werd er door mercedes een uitgebreide reportage
  gemaakt over de GLC F-cell.
  De wagen zou enkel via leasing te bekomen zijn.
  Wat zijn de huidige vooruitzichten in Belgie?
  mvg Vd Steen Hubert

  • Frits Pieper op 4 oktober 2019 om 08:16

   Beste Hubert,
   Op egear.be kun je informatie vinden over waterstofauto’s in België: https://www.egear.be/waterstofauto/

  • nerd op 11 april 2020 om 10:21

   auto stoot niet ‘ waterstofdamp’ uit maar, waterdamp. waterstof reageert met de zuurstof uit lucht en vormt water.

 2. henk op 15 november 2021 om 22:02

  ik ook

Laat een reactie achter

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »