Wat is bovenhoofdse schade?

Nina Geuskens
15 mrt 2022

Het kan wel eens voorkomen dat er iets gebeurt als je een bestelbus gaat huren waardoor er een vorm van schade ontstaat. Dit is natuurlijk niet fijn als huurder zijnde, maar helaas zitten ongelukjes soms in een kleine hoek. Een vorm van schade die wel eens voorkomt bij bijvoorbeeld onze bussen is bovenhoofdse schade. Omdat schade en de gevolgen daarvan niet altijd even duidelijk zijn, leggen we in deze blog uit wat bovenhoofdse schade is en wat het betekent als er sprake is van deze vorm van schade wanneer je een bus bij ons huurt.

Hoe ziet bovenhoofdse schade eruit?

Bovenhoofdse schade is een vorm van schade die vaak alleen gebeurt bij bussen of andere voertuigen hoger dan 1.90 meter. Deze vorm van schade bevindt zich 75 cm onder de dakrand gemeten van bovenaf. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een aanrijding met een ander voertuig, tunnel of plotseling hoogteverschil. Om bovenhoofdse schade te voorkomen zijn er als huurder en bestuurder een aantal dingen waar je onderweg goed op moet letten. Het is belangrijk dat je altijd voorzichtig en verantwoordelijk rijdt. Denk hierbij aan de juiste snelheid of het niet nemen van bepaalde risico’s. Ook is het handig om de hoogte van het voertuig te weten. Zo kun je op maximale doorrijhoogtes van bijvoorbeeld tunnels, bruggen en viaducten letten. Natuurlijk is het op zulke momenten ook verstandig om assistentie te vragen van bijvoorbeeld je bijrijder.

Andere vormen van schade

Naast bovenhoofdse schade zijn er ook nog andere vormen van schade. Er zijn namelijk ook verschillende schades waar een bestuurder niet veel aan kan doen. Denk hierbij aan brandschade of ruitschade wanneer er een barstje ontstaat, net zoals hagelschade of schade door vandalisme. Ook schade zonder dader, dus schade waar de dader niet bekend is, is een vorm van schade waar een bestuurder niets aan kan doen. Maar welke invloed hebben de verschillende vormen van schade op de verhuurder van de bus of auto? En wanneer is wie aansprakelijk? In het laatste stukje zullen we wat meer vertellen over de aansprakelijk bij schade, en dus ook bij bovenhoofdse schade.

Bovenhoofdse schade bij Adrem Autoverhuur Limburg

Wanneer je bij Adrem Autoverhuur Limburg een vervoersmiddel huurt, ben je als huurder aansprakelijk voor schade tot het overeengekomen eigen risico. Het eigen risico is afhankelijk van wat afgesloten is en in het huurcontract staat. Jij betaalt als huurder de kosten voor de gereden schade met als maximum het afgesproken eigen risico. Dit kan het standaard eigen risico of het afgekocht eigen risico zijn. Deze kosten komen dan bovenop de afgesproken huurprijs. Hiervoor teken je dan ook altijd als je akkoord gaat met het huurcontract.

In de huurprijs zit echter wel een verzekering begrepen. Dit is de zogenaamde WA- verzekering, ofwel de Wet aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt geen schade die toegebracht is door de bestuurder van de auto. Met andere woorden, bovenhoofdse schade wordt niet volledig vergoed. Wel hoef je alleen je eigen risico te betalen. Bij schade door vernietiging of verlies door diefstal of geweldpleging dekt de cascoverzekering de schade wel. Hierbij komt natuurlijk ook een eigen risico kijken. Meer informatie vind je ook bij de algemene voorwaarden en de huurcondities op onze website.

Related Posts

Met een automaat rijden in de sneeuw

Onze tips voor met een automaat rijden in de sneeuw

Met een automaat rijden in de sneeuw gaat net wat anders dan met een schakelwagen. Lees in deze blog hoe…

Lees meer »

Schade huurauto

Wat gebeurt er bij schade huurauto?

Schade huurauto, het zal je maar gebeuren. Het is waarschijnlijk het ergste wat je kan overkomen bij het huren van…

Lees meer »

Auto uit sneeuw krijgen

Met onze handige tips jouw auto uit sneeuw krijgen

Het winterseizoen kan prachtig zijn, met zijn sneeuw bedekte landschappen en het wintersport gevoel. Rijden in de sneeuw kan echter…

Lees meer »