Wat is bovenhoofdse schade?

Nina Geuskens
15 mrt 2022

Het kan wel eens voorkomen dat er iets gebeurt als je een bestelbus gaat huren waardoor er een vorm van schade ontstaat. Dit is natuurlijk niet fijn als huurder zijnde, maar helaas zitten ongelukjes soms in een kleine hoek. Een vorm van schade die wel eens voorkomt bij bijvoorbeeld onze bussen is bovenhoofdse schade. Omdat schade en de gevolgen daarvan niet altijd even duidelijk zijn, leggen we in deze blog uit wat bovenhoofdse schade is en wat het betekent als er sprake is van deze vorm van schade wanneer je een bus bij ons huurt.

Hoe ziet bovenhoofdse schade eruit?

Bovenhoofdse schade is een vorm van schade die vaak alleen gebeurt bij bussen of andere voertuigen hoger dan 1.90 meter. Deze vorm van schade bevindt zich 75 cm onder de dakrand gemeten van bovenaf. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een aanrijding met een ander voertuig, tunnel of plotseling hoogteverschil. Om bovenhoofdse schade te voorkomen zijn er als huurder en bestuurder een aantal dingen waar je onderweg goed op moet letten.

Het is belangrijk dat je altijd voorzichtig en verantwoordelijk rijdt. Denk hierbij aan de juiste snelheid of het niet nemen van bepaalde risico’s. Ook is het handig om de hoogte van het voertuig te weten. Zo kun je op maximale doorrijhoogtes van bijvoorbeeld tunnels, bruggen en viaducten letten. Natuurlijk is het op zulke momenten ook verstandig om assistentie te vragen van bijvoorbeeld je bijrijder.

Bij het meegeven van een bestelbus waarschuwen wij voor bovenhoofdse schades. In de bus zit etiketten met de hoogte van de bus. Als je onder een brug of tunnel rijdt, staat altijd de hoogte aangegeven. Let er daarom op of je met de gehuurde bus wel odner die brug door past.

Andere vormen van schade

Naast bovenhoofdse schade zijn er ook nog andere vormen van schade. Er zijn verschillende schades waar een bestuurder niet veel aan kan doen. Denk hierbij aan brandschade of ruitschade wanneer er een barstje ontstaat, net zoals hagelschade of schade door vandalisme. Ook schade zonder dader, dus schade waar de dader niet bekend is, is een vorm van schade waar een bestuurder niets aan kan doen. Maar welke invloed hebben de verschillende vormen van schade op de verhuurder van de bus of auto? En wanneer is wie aansprakelijk? In het laatste stukje zullen we wat meer vertellen over de aansprakelijk bij schade, en dus ook bij bovenhoofdse schade.

Bovenhoofdse schade bij Adrem Autoverhuur Limburg

Wanneer je bij Adrem Autoverhuur Limburg een vervoersmiddel huurt, ben je als huurder aansprakelijk voor schade tot het overeengekomen eigen risico. Het eigen risico is afhankelijk van wat afgesloten is en in het huurcontract staat. Jij betaalt als huurder de kosten voor de gereden schade met als maximum het afgesproken eigen risico. Dit kan het standaard eigen risico of het afgekocht eigen risico zijn. Deze kosten komen dan bovenop de afgesproken huurprijs. Hiervoor teken je dan ook altijd als je akkoord gaat met het huurcontract.

Naast de huurprijs betaal je ook verzekering. Dit is de zogenaamde WA- verzekering, ofwel de Wet aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt geen schade die toegebracht is door de bestuurder van de auto. Met andere woorden, bovenhoofdse schade wordt niet vergoed. Meer informatie vind je ook bij de algemene voorwaarden en de huurcondities op onze website.

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »