Zelfrijdende auto: wat zijn de voor- en nadelen?

Frits Pieper
03 jul 2015

Wat zijn zelfrijdende auto’s (self driving cars)?

De zelfrijdende auto is een auto zonder bestuurder. Er zit niemand achter het stuur, je rijdt op de snelweg en het is nog veilig ook. Je kunt onbekommerd genieten van de mooie omgeving, terwijl je auto voor je rijdt. De Zuid-Limburgse heuvels zijn op alle mogelijke manieren te bedwingen. Ook zonder je handen aan het stuur. Kun jij je dat voorstellen? Wel, het is al mogelijk, maar nog niet in ons leven geïntegreerd.

‘De techniek staat voor niets’. De technologische vooruitgang opent wegen en nieuwe deuren. De voordelen van zelfrijdende auto’s zijn beslist aanwezig. ‘Self driving‘ is echter nog niet ingeburgerd, omdat er niet alleen voordelen, maar ook nadelen aan kleven. We bespreken de belangrijkste consequenties hieronder.

Voordelen van self driving

Zelfrijdende auto’s hebben niet alleen consequenties op de weg. Het gaat veel verder dan dat. ‘Self driving cars’ beïnvloeden de totale samenleving. Denk bijvoorbeeld ook aan de economie en aan het milieu.

Verkeerstechnische voordelen

Zelfrijdende auto’s’ lijken bij uitstek de oplossing voor het fileprobleem. De auto’s kunnen namelijk dichter op elkaar rijden, wat ruimte bespaart en bovendien veiliger, zuiniger en milieuvriendelijker is.

De nauwkeurigheid in het systeem van de zelfrijdende auto’s maakt het inparkeren van de auto veiliger en eenvoudiger. Ook kunnen de zelfrijdende auto’s dichter op elkaar geparkeerd worden. Daarom kunnen parkeerplaatsen kleiner gemaakt worden en ontstaat er dus meer ruimte voor:

  • fietsers en voetgangers, die daardoor veiliger aan het verkeer kunnen deelnemen
  • meer groen, ter bevordering van het welzijn van de mens.

Met een zelfrijdende auto houd je je automatisch aan de verkeersregels. Snelheidsovertredingen zijn van de baan. De boetes daarvoor dus ook!

Economische voordelen

Het systeem van ‘self driving’ beperkt de kans op verkeersongelukken. Daardoor zijn er minder gewonden en gaan de zorgkosten omlaag. En zo creëren we met ons allen een economische impuls, die lang na zal werken.

Een andere economische impuls ontstaat doordat de mens zich niet langer op de weg hoeft te concentreren. Je hebt in je zelfrijdende auto de tijd om je met andere zaken bezig te houden, dan het rijden. Je kunt bijvoorbeeld werken in de auto, of surfen en shoppen op het web met de WIFI aan boord. De productiviteit kan dus omhoog gaan.

Door de automatische reacties in het systeem van ‘self driving’ neemt bovendien het brandstofverbruik af. Hierdoor hoef je als burger of bedrijf hier minder aan uit te geven en ontstaan persoonlijke economische voordelen.

zelfrijdende auto Google

Google test momenteel al met zelfrijdende auto’s

Overige voordelen

Het beeld in de leefomgeving zal veranderen. Verkeerslichten en verkeersborden zijn immers niet langer nodig, als alles volledig geautomatiseerd is. Deze hulpmiddelen zijn slechts nodig i.v.m. de beperkingen van de mens. Maar bij een auto zonder bestuurder valt deze handicap weg.

De kwaliteit van garages zal groeien. Voor Beun de Haas is minder plaats. De zelfrijdende auto merkt op dat er iets niet in de haak is en plaatst een garage dan op een zwarte lijst. Volledig geautomatiseerd zal de beunhaas dan van de markt verdwijnen.

Zelfrijdende auto’s zijn eenvoudig te delen. Je kunt ze gewoon huren en bij wijze van spreken per minuut of per gereden kilometer betalen. De gegevens hiervoor worden toch al verzameld. Ze moeten alleen gekoppeld worden aan ‘jouw rit’. Kortom, zowel voor het verhuurbedrijf, als voor jezelf wordt het huren van een auto of bus voordeliger.

Nadelen van self driving

Toch zijn er ook genoeg negatieve consequenties waar je van tevoren niet snel aan denkt bij zelfrijdende auto’s.

Afname van inkomsten voor de overheid

De overheid zal over andere inkomstenstromen na moeten denken. Verkeersboetes en accijns op de brandstof vallen weg uit de overheidsbegroting. Op elektriciteit moet de belastingdruk toenemen.

Beveiliging van het self driving systeem

zelfrijdende auto test circuit

Testparcours van Google

Zelfrijdende auto’s zijn afhankelijk van digitale gegevens in de cloud. Wanneer iemand erin slaagt deze data te onderscheppen en te wijzigen, kan het verkeer in een enorme chaos veranderen. Beveiliging van het systeem en data protectie zijn dus essentieel. Een frequente APK van het beveiligingssysteem is noodzakelijk. Je zit immers niet te wachten op de hacker, die er met je auto vandoor gaat.

Rijscholen zullen verdwijnen

Voor rijschoolhouders is de opkomst van ‘self driving cars’ funest. Voor een auto zonder bestuurder heb je geen rijbewijs meer nodig en dus ook geen rijles. Kan men in deze branche omschakelen? Is er een dienst te vinden, die aansluit op het nieuwe rijden?

Conclusie: voor- en nadelen van zelfrijdende auto’s

We zetten tenslotte de hier genoemde selectie van de voor- en nadelen van de zelfrijdende auto’s nog even op een rijtje.

De voordelen:

  • geen files meer
  • meer ruimte om te leven
  • toename verkeersveiligheid
  • minder zorgkosten
  • economische impulsen
  • zuiniger
  • schonere leefomgeving
  • betere garages
  • auto eenvoudiger delen.

De nadelen:

  • minder inkomsten voor de overheid
  • gevaren van hackers
  • geen rijscholen meer nodig.

Wat denk jij? Worden zelfrijdende auto’s de toekomst? Plaats je reactie hieronder!

8 reacties

  1. Jordi op 10 juli 2015 om 18:08

    Goed artikel. Kleine aanvulling op het artikel: zelfrijdende auto’s hoeven niet foutloos te rijden. Ze mogen best ongelukken maken, zolang het er maar minder zijn dan mensen doen.

  2. Frits op 21 juli 2015 om 10:42

    Ik kwam vandaag een aardig ingezonden artikel tegen: http://www.volkskrant.nl/opinie/we-zijn-bijna-verlost-van-brokkenpiloten~a4103894/

    • Jan de Hond op 1 maart 2016 om 17:32

      Tuurlijk moeten de zelfrijdende auto’s foutloos rijden. Als er een ongeluk is, wie is er dan verantwoordelijk? Ik weet het antwoord al: jij, Jordi.. je moet de bak in.

      • Thijs de Kat op 7 november 2018 om 08:49

        Ik ben het zeker met Jan de Hond eens, als er een ongeluk gebeurt wie zou er dan de schuldige zijn? Je kunt immers de auto niet de schuld geven.

  3. Pipo op 10 januari 2017 om 14:46

    Super website!!

  4. Thijs Hagendijk op 7 november 2018 om 08:45

    Zeer goed artikel, ik ben het dan ook met Jan de hond eens. Het gaat namelijk om levens van mensen en zonder een verantwoordelijk persoon kan er ook niemand bestraft worden.

  5. Mirjam de kater op 17 januari 2019 om 11:35

    Zeer goed artikel ik ben het eens met jan de hond

  6. linn op 11 april 2019 om 11:49

    meer na delen!

Laat een reactie achter





Related Posts

gratis parkeren in Venlo

Waar kun je gratis parkeren in Venlo?

Je hebt besloten om in het weekend een auto te huren in Venlo, waarmee je dan ook de binnenstad gaat bezoeken….

Lees meer »

geen creditcard voor auto huren

Auto huren zonder creditcard? Dit moet je weten

Een auto huren kan een handige optie zijn in Nederland, maar ook bij vakantie in het buitenland. Veel autoverhuurders vragen…

Lees meer »

gratis parkeren in Maastricht

Waar kun je gratis parkeren in Maastricht?

Parkeren in Maastricht is voor veel bezoekers van de stad een doorn in het oog. Of je nu met je…

Lees meer »