Meerijden: een vergelijking van websites voor autodelen

Frits Pieper
04 jun 2015

Wat zijn de verschillende mogelijkheden voor meerijden en autodelen?

De laatste jaren zijn er verschillende initiatieven gestart waarbij mensen met een eigen auto anderen laten meerijden om zo de kosten van het reizen met de auto te delen. In dit artikel bespreken we de verschillende websites die het autodelen aanbieden, waarbij het meerijden met iemand anders wordt mogelijk gemaakt. We bespreken de voor- en nadelen van Blablacar, Uber, samenrijden.nl, hitchhikers.org en meerijden.nu.

Wat houdt het autodelen in?

Je kunt gebruik maken van de meerijdservice of -dienst door via een website contact te leggen met een auto-eigenaar die dezelfde route rijdt, als waar jij naartoe wilt. Op deze manier kunnen houders van een eigen auto de reiskosten delen met één of meerdere extra passagiers.

Voordelen van meerijden

Wanneer je niet direct iemand kent die bereid is om zulke diensten aan te bieden kan je terecht op het internet. Er bestaan namelijk een heleboel websites waar je een lift of een deelauto kan vinden.

Het voordeel van meerijden is niet alleen de verdeling van de kosten. Tegelijkertijd is het ook beter voor het klimaat. Hoe meer er gedeeld wordt, hoe minder auto’s er rondrijden. Hierdoor daalt de totale CO2-uitstoot van auto’s.

Meerijden en het delen van je auto heeft ook een sociaal aspect: je komt met nieuwe mensen in contact. Bij het rijden van lange afstanden is het bovendien altijd veilig wanneer er twee of meerdere personen in de auto zitten die extra opletten op de weg en in kunnen grijpen wanneer de bestuurder buiten westen raakt.

De verschillende websites voor autodelen

De meest bekende diensten en services voor het meerijden met anderen zijn BlaBlaCar, Uber, samenrijden.nl, hitchhikers.org, en meerijden.nu. Per website bespreken we de voor- en nadelen van de betreffende meerijdservice.

BlaBlaCar

BlaBlaCar is een Frans bedrijf dat autobestuurders in contact kan brengen met mensen die graag zouden willen meerijden. Het is tot nu toe actief in twaalf Europese landen. Het principe van deze dienst is dat de kosten van de rit worden gedeeld. Deze kostprijs wordt op voorhand bepaald.

Wanneer je een bepaalde rit wilt maken dien je op te geven waar je naartoe wil. Vervolgens kan je het aanbod en de gevraagde ritprijzen gaan vergelijken zodat je kan kiezen wat voor jou het beste is.

Nog een leuke feature bij deze website is dat je kan nagaan hoe spraakzaaautodelen met blablacarm een chauffeur is aan de hand van het aantal “Bla” op zijn profiel. Zo kan je een beetje zelf bepalen hoe je rit zal verlopen. Er is ook een optie die je via mail verwittigt wanneer er een rit naar een bepaalde bestemming wordt geplaatst.

Autobestuurders kunnen zelf een profiel aanmaken op BlaBlaCar, ritten plaatsen en zelf de prijs van de ritten bepalen. BlaBlaCar berekent automatisch een standaard kilometertarief en geeft vervolgens aan of de vooropgestelde ritprijs nu hoger of lager is. Dat is zeker een voordeel want zo wordt het vragen van (te) hoge prijzen ontmoedigd.

Uber

Uber is oorspronkelijk opgericht in de Verenigde Staten en is actief in wereldsteden als Amsterdam, Rotterdam, Brussel, Miami, Londen, etc. Het is te vergelijken met een taxibedrijf waar je 24 uur per dag kan beschikken over een auto met chauffeur. Deze service werkt met een app die aangeeft waar de dichtstbijzijnde chauffeur zich bevindt.meerijden met uber

De app is werkzaam in 58 verschillende landen. Er wordt gereden in onopvallende auto’s en betalen kan achteraf via een creditcard of via Paypal. Bovendien krijg je via de app op voorhand ook een schatting van de ritprijs.

Uber biedt niet alleen diensten met professionele taxichauffeurs, er zijn ook privé amateurchauffeurs in dienst die rijden tegen gereduceerde tarieven: UberPOP. Deze vorm van meerijden is in Nederland verboden, maar nog wel actief. Dit is dan misschien toch niet zo’n aangename of eerlijke manier van meerijden.

Samenrijden.nl

Samenrijden.nl is een online platform van de ANWB waar zowel bestuurders als meerijders met elkaar in contact kunnen staan. Vraag en aanbod komen hier mooi samen. Handig is het feit dat deze site gekoppeld is aan Facebook of LinkedIn. De visie van samenrijden.nl bestaat er dan ook in dat samen rijden leuk gemaakt kan worden door gebruik te maken van de kracht van sociale media.

Voordelen van samenrijden.nl

De koppeling aan zo’n sociaal netwerk biedt als voordeel dat zowel de bestuurder als de meerijder zich een idee kunnen vormen van de persoon waarmee een rit gedeeld zal worden. En dat maakt het vragen en/of aanbieden van een rit een heel stuk interessanter!

Een ander voordeel van deze koppeling met bestaande social media-profielen is dat op samenrijden.nl overzichtelijk wordt weergegeven hoeveel stappen de persoon in kwestie van jou verwijderd is. Het belangrijkste aspect is misschien nog het feit dat je op die manier kan zien welke kennissen en vrienden van je een connectie hebben met de aanbieder. Zo zal je je meteen al heel wat veiliger voelen vooraleer je bij deze “vreemde” in de auto stapt.

De belangrijkste gemene deler bij het delen van de auto is de gemeenschappelijke bestemming. Dit zorgt namelijk voor een match tussen de aanbieder en de meerijder. Zonder een gemeenschappelijke bestemming zal er namelijk nooit sprake zijn van een match. Het gebruik van Google Maps maakt het zoeken op een bestemming een stuk gemakkelijker. Daarnaast wordt er ook een koppeling gemaakt met de handige routeplanner die terug te vinden is op de website van de ANWB.

Nadelen van samenrijden.nl

Een nadeel van samenrijden.nl is dat afspraken over het meerijden (zoals de vergoeding) volledig worden overgelaten aan de gebruikers. Je krijgt vooraf dus ook geen prijsindicatie.

Op de homepagina kan je ofwel een rit zoeken ofwel eentje aanbieden. Je dient er slechts een paar dingen in te vullen: vertrekplaats, aankomstplaats, datum en uur. Van tevoren meer informatie inwinnen is niet mogelijk.

Hitchhikers.org

De internationale site voor lifters, Hitchhikers.org, geeft autobestuurders de mogelijkheid aan te geven dat ze nog beschikken over een vrije plaats in hun wagen. Het gaat hier echter om lange ritten binnen Europa, hiervoor wordt meestal geen vergoeding gevraagd.liften langs de weg

Op de homepagina kan je ofwel een lift zoeken ofwel een rit aanbieden. Ritten aanbieden kan leuk zijn als je op zoek bent naar gezelligheid of een leuke babbel. Dit kan dan al dan niet gebeuren tegen een (kleine) vergoeding. Er wordt ook aangeraden om heen- en terugreizen te boeken als twee aparte reizen.

Het is mogelijk om in contact te komen met de aanbieder van de rit om verdere afspraken te maken. Op de website worden verder niet veel gegevens gedeeld.

De site is jammer genoeg wel verouderd en dus niet helemaal up to date. Het is niet meer dan een simpele opsomming van aangeboden liften. Hier stonden maar enkele ritten opgesomd. De site ziet er ook helemaal niet fraai of enigszins professioneel uit. Verder beschikt Hitchhikers.org ook niet over een systeem om de verschillende aanbieders te controleren of te voorzien van enige feedback. Alles is dus volledig op eigen risico! Dit is toch wel een nadeel want het roept vragen op over de betrouwbaarheid van de aanbieders.

Meerijden.nu

Meerijden.nu omvat wereldwijd alle vraag en aanbod voor het vervoeren van personen en eventuele bagage. Het vormt als het ware een invulling voor reizen, liften, carpoolen en woon-werk verkeer.

Je kan er zelf ritten aanbieden. Maar je kan ook op zoek gaan naar ritten en gebruik maken van het alertsysteem wanneer er een rit beschikbaar is. Wanneer je een rit hebt gehad kun je de chauffeur ook beoordelen. Zo kunnen andere meerijders een globaal beeld krijgen van deze chauffeur.

Je kan ook een account maken op de site. Zo kan je je ritten bijhouden of berichten ontvangen als er een gevraagde rit beschikbaar is. Over het algemeen is deze site vrij eenvoudig en monotoon. Het ziet er maar weinig professioneel uit.

Conclusie: welke website voor autodelen komt het beste uit de bus?

De drie meest betrouwbare en professionele aanbieders op het vlak van autodelen zijn BlaBlaCar, Uber en samenrijden.nl. Deze sites zien er professioneel uit en zijn gemakkelijk in gebruik. Je vindt er onmiddellijk één of meerdere ritten waaruit je kunt kiezen.

Een zeer interactieve service is ongetwijfeld BlaBlaCar. De functie om een bestuurder te beoordelen op zijn spraakzaamheid geeft een extra leuke toets aan het zoeken van ritten. Wanneer je graag babbelt kan je dus op zoek gaan naar een bestuurder die daar ook van houdt.

Maar de meest interactieve dienst is Uber, omdat deze gebruik maakt van een app die wereldwijd te gebruiken is. Op die manier kun je op elk willekeurig moment zien waar de dichtstbijzijnde chauffeur zich bevindt. Bovendien zijn de tarieven een heel stuk lager dan wanneer je diezelfde rit zou doen met een gewone taxi.


Wil je reageren op bovenstaand artikel? Plaats hieronder je reactie!

 

Laat een reactie achter





Related Posts

kosten auto huren vakantie

Wat kost een auto huren voor je vakantie?

Een auto huren voor je vakantie kan veel voordelen bieden: je hebt de vrijheid om op je eigen tempo te…

Lees meer »

auto valt uit tijdens rijden

Je auto valt uit tijdens rijden: wat moet je doen?

Het is een van de engste situaties waar een bestuurder mee te maken kan krijgen: je rijdt op de weg…

Lees meer »

Rijden zonder kentekenbewijs: mag dat?

Het kentekenbewijs is een cruciaal document dat aantoont dat een voertuig officieel geregistreerd is en voldoet aan de wettelijke eisen….

Lees meer »