Alles over autoverlichting

Frits Pieper
15 nov 2017

Rijden met stadslicht, je mistlicht ontsteken in de regen … Welke verschillende soorten autoverlichting heb je nu eigenlijk allemaal? Wat zijn de regels op dit gebied? En hoe hoog de boetes? Wij werpen licht in de duisternis. Geen overbodige luxe, nu de dagen beginnen te korten.

Soorten verlichting

Dimlicht

Bij dimlichten denk je misschien aan gedimde lichten (stadslicht), maar het is in feite de naam voor de standaardverlichting in het donker en bij belemmerd zicht. Bijvoorbeeld door dichte mist of hevige regen of sneeuwval. Het rijden met defecte verlichting kan je op een boete komen te staan van 90 (binnen bebouwde kom) tot 140 euro (buiten bebouwde kom).

Stadslicht

De naam ‘stadslicht’ stamt uit een vervlogen tijd dat de verlichting alleen binnen de bebouwde kom werd gevoerd. Tegenwoordig zou de term ‘parkeerlicht’ beter zijn, omdat de verlichting alleen nog bedoeld is voor het beter zichtbaar maken van een geparkeerd voertuig in het donker of bij slecht zicht. Bij het parkeren op de rijbaan of buiten de bebouwde kom is dat zelfs verplicht. In principe mag je de verlichting al rijdend ook overdag voeren, bij helder zicht, voor een betere zichtbaarheid. Al kun je dan misschien beter je dimlichten aan doen.

Grootlicht

Waar dimlicht alleen het gebied recht vóór en rechts van de auto (de berm) verlicht, zorgt grootlicht voor een veel bredere en grotere lichtbundel. Grootlicht is feller dan dimlicht, verblindt tegenliggers (en via de spiegels ook mensen die vóór je rijden). Deze soort verlichting mag daarom alleen ’s nachts worden gevoerd als er niemand anders in de buurt is. Bij hevige sneeuw en dichte mist werkt het voeren van grootlicht averechts, omdat het licht wordt teruggekaatst en een ‘muur’ opwerpt. Grootlicht wordt ten onrechte ook wel gebruikt als ‘communicatiemiddel’. Bijvoorbeeld om medeweggebruikers te wijzen op defecte verlichting of op hun weggedrag. Dat seinen kan je op een prent van 90 euro komen te staan…

Dagrijverlichting

Op jongere auto’s (vanaf 2011) is dagrijverlichting verplicht. Dagrijverlichting, vaak in vorm van ledverlichting rondom de koplampen, is bedoeld voor een betere zichtbaarheid overdag. Bij slecht zicht overdag en in tunnels moet je ‘gewoon’ je dimlicht inschakelen. Ledverlichting die is aangebracht als sierverlichting is verboden en kan je een boete opleveren van 140 euro.

Mistlicht

Mistlampen zorgen voor een beter zicht bij mist, terwijl het mistachterlicht je beter zichtbaar maakt voor achteropkomend verkeer. Je mag je mistachterlicht alleen inschakelen als het zicht minder is dan vijftig meter door mist of sneeuw. Bij hevige regenval mag je het mistachterlicht niet gebruiken. Het onterecht voeren van mistlicht kan je een boete opleveren van 140 euro.

Bochtverlichting

Bochtverlichting brandt aan één kant van de auto wanneer er een bocht (dus ook rotonde) wordt genomen. Deze soort verlichting is bedoeld om de binnenkant van de bocht beter zichtbaar te maken.


Heb jij vragen over autoverlichting en de regels op dat gebied? Laat ze achter in een reactie en onze medewerker en rijschoolhouder Ersan beantwoordt ze graag voor je! Auto huren in de regio Sittard met veilige lichten? Dat doe je uiteraard bij Adrem Autoverhuur. 

Laat een reactie achter





Related Posts

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »

gratis parkeren roermond

Goedkoop en gratis parkeren in Roermond

Roermond is een ontzettend leuke stad om te shoppen in de bekende Designer Outlet of het Retailpark. Ook de historische…

Lees meer »

gratis parkeren geleen

Waar kun je gratis parkeren in Geleen?

Ben jij regelmatig te vinden in de gemeente Sittard-Geleen? Bijvoorbeeld omdat je in Sittard werkt of omdat je het leuk…

Lees meer »