Auto-onderdelen: ABS

Frits Pieper
01 nov 2017

Elke moderne auto is ermee uitgerust: ABS, of antiblokkeersysteem. Het systeem voorkomt dat de wielen blokkeren tijdens een remactie en verkort in principe de remafstand, terwijl het voertuig bestuurbaar blijft. Al geldt dat niet altijd op erg gladde of natte wegen.

Korte geschiedenis

ABS is een relatief jong concept in auto’s, maar het idee stamt al uit 1908. In 1920 werd het toegepast in de luchtvaart en in de jaren 50 vond het (mechanisch) remsysteem zijn weg naar de automobielindustrie. Eind jaren 60 werd het eerste elektronische ABS-systeem ontwikkeld. Niet voor een auto, maar voor een supersonisch vliegtuig: de Concorde. In de jaren 70 begonnen Amerikaanse autofabrikanten het toe te passen in hun auto’s en in de jaren 80 volgden de Europese fabrikanten. Tegenwoordig is ABS standaard in elke nieuwe auto en binnen de EU zelfs wettelijk verplicht.

Werking ABS

Het ABS-systeem treedt in werking wanneer er te hard wordt geremd. ABS vermindert in feite tijdelijk de remkracht en voorkomt zo dat de wielen blokkeren en de auto doorslipt en onbestuurbaar wordt. Rollende wielen remmen simpel gezegd sneller af dan stilstaande banden op een wegdek.

Het achter elkaar verminderen en weer vergroten van de remkracht door ABS, ervaart de bestuurder als het trillen van het rempedaal. ABS is in feite een manier van pompend remmen. Pompend remmen komt neer op het snel achter elkaar intrappen en weer loslaten van het rempedaal.

Bestuurder en ABS

In feite neemt ABS het remmen van de bestuurder over. Veel bestuurders ervaren dit als onprettig en schrikken er zelfs van als ze hiermee voor het eerst te maken krijgen. Een intuïtieve reactie is om het rempedaal los te laten en opnieuw te remmen, in de hoop dat de remkracht zich herstelt. Dat moet je dus niet doen. Wat je moet doen: is ‘gewoon’ zo krachtig mogelijk blijven remmen en het systeem zijn werk laten doen.


Wat zijn jouw ervaringen met ABS en andere elektronische hulpsystemen? Laat het onze volgers weten in een reactie! Veilig een auto huren in Geleen en omgeving doe je bij Adrem Autoverhuur. 

Laat een reactie achter





Related Posts

kosten auto huren vakantie

Wat kost een auto huren voor je vakantie?

Een auto huren voor je vakantie kan veel voordelen bieden: je hebt de vrijheid om op je eigen tempo te…

Lees meer »

auto valt uit tijdens rijden

Je auto valt uit tijdens rijden: wat moet je doen?

Het is een van de engste situaties waar een bestuurder mee te maken kan krijgen: je rijdt op de weg…

Lees meer »

Rijden zonder kentekenbewijs: mag dat?

Het kentekenbewijs is een cruciaal document dat aantoont dat een voertuig officieel geregistreerd is en voldoet aan de wettelijke eisen….

Lees meer »