Appen (en bellen) op de fiets sinds 1 juli verboden

Frits Pieper
10 aug 2019

Het zal je vast niet zijn ontgaan. Sinds 1 juli mag je op de fiets – net als in de auto – je telefoon niet meer in de hand hebben. Doe je dat toch, dan bega je een overtreding, die je op een bekeuring van 95 euro kan komen te staan. De bekeuring voor automobilisten is trouwens 240 euro. Deze regels zijn ook van toepassing op de zogenaamde fietsstraten in Nederland. Lees hier meer over in deze blog

Verbod geldt voor álle elektronische apparaten

Het verbod geldt niet alleen voor je smartphone, maar voor elk (mobiel) elektronisch apparaat. Onder ‘mobiel elektronisch apparaat’ wordt ieder elektronisch apparaat verstaan dat je in één hand kunt houden en met dezelfde of je andere hand kunt bedienen. In de praktijk hebben we het naast je smartphone dan ook over onder andere mp3-spelers zoals de iPod en tablets.

Handheld en handsfree

Het verbod geldt voor handheld appen, bellen enzovoorts. Je smartphone of navigatiesysteem bijvoorbeeld mag je wél handsfree bedienen. Van ‘handsfree’ is sprake als het toestel zich in een houder bevindt. Je mag onder het fietsen dus wel ‘gewoon’ je fietscomputer bedienen. En met een houder op je fietsstuur, mag je dus ook je smartphone gebruiken. Maar als dit leidt tot gevaarlijk weggedrag, heb je misschien een ‘artikel 5’ aan je broek hangen. En da’s een duurdere grap dan de bekeuring die op handheld appen of bellen staat.

Als je niet rijdt en bijvoorbeeld stilstaat voor een stoplicht, mag ‘handheld’ wél, ook al neem je dan feitelijk wel deel aan het verkeer.

Ons standpunt

Ik ben zelf snel geneigd om mijn gedrag hoger, beter en alerter in te schatten dan de werkelijkheid. Dat geldt voor vermoeidheid, snelheid en gebruik van een telefoon in het verkeer.

Je hoeft maar een paar filmpjes over reactievermogen te bekijken om te concluderen dat dat geen verstandig standpunt is. En als ik zelf beter geen telefoon kan gebruiken in het verkeer, hoop ik dat mijn medeweggebruikers dat ook niet doen.


Hoe sta jij tegenover het gebruik van mobiele apparaten in het verkeer? Laat het ons weten in een reactie! Huur veilig een auto in de regio Sittard bij Adrem Autoverhuur!

Laat een reactie achter





Related Posts

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »

Blauwe aut0

Wat is een hatchback?

Hatchbacks zijn een veel voorkomend gezicht op de wegen over de hele wereld. Waarschijnlijk heb je er onbewust al vele…

Lees meer »

Nijlpaard

Mag een nijlpaard mee in een huurauto?

‘Waarom vraag je dat?’   ‘Gewoon, omdat ik nieuwsgierig ben.’   ‘Denk je dat dat past: een nijlpaard in een…

Lees meer »