Uitgerust op weg

Frits Pieper
25 jul 2019

De gevaren van autorijden terwijl je moe bent worden nog wel eens onderschat. Dat terwijl vermoeid rijden hetzelfde effect heeft als rijden met een paar glaasjes op. Als je vermoeid bent, neemt je reactievermogen af. En een auto-ongeluk is in een fractie van een seconde gebeurd.

De meeste mensen stappen – gelukkig – niet meer achter het stuur als ze een glaasje ophebben. Maar diezelfde mensen stappen vaak wél zonder na te denken achter het stuur als ze slaperig of vermoeid zijn. Vermoeidheid treedt vaak op tijdens lange, nachtelijke ritten. Er zijn weinig anderen op de weg en je wordt minder alert door het gebrek aan prikkels. 

Wij hebben wat zaken voor je op een rijtje gezet om te voorkomen dat je suf wordt achter het stuur, zodat je veilig op je bestemming arriveert.

Denk vooruit

Vroeg vertrekken naar je vakantiebestemming om de drukte voor te zijn? Een goed plan. Maar ga je dan ook wat eerder naar bed? Goed uitgerust op weg gaan is belangrijk om niet tijdens je trip vermoeid te raken. Houd ook rekening met je natuurlijke slaap-waakritme en vermijd nachtelijke ritjes als het kan. Stop vaak genoeg onderweg om even een pauze te nemen. Een kwartier rust op twee uur rijden is een goede richtlijn. Vermijd grote maaltijden. Eet in plaats daarvan liever wat kleinere maaltijden en vermijd dat ene ‘onschuldige’ alcoholische drankje bij de maaltijd.

Herken de signalen

We geven niet graag toe dat we moe zijn. Als we die ingelaste pauze overslaan, zijn we bovendien eerder op onze bestemming! Toch zijn er enkele signalen die je niet moet negeren, hoe dicht je ook bij je bestemming bent. Als je moeite hebt je op de weg te concentreren, snel afgeleid bent, begint te gapen of zelfs begint te slingeren, is het de hoogste tijd je voertuig aan de kant te zetten voor een pauze of ‘powernap’. 

Symptomen bestrijden

Bij lichte vermoeidheid zijn er enkele dingen die je kunt doen om toch alert te blijven. Zet de verwarming lager, zet de airco aan of draai een raam open. Neem een kop koffie en een druivensuikertje. Zet de muziek wat harder of luister naar het nieuws. Maar blijf alert op bovenstaande signalen!

Rijd niet alleen

De laatste en mogelijk waardevolste tip is om niet alleen te rijden. Er is niets wat je zo alert houdt als een goed gesprek. Bovendien herkent een ander de signalen die wijzen op vermoeidheid vóór jou. Het handigst is het natuurlijk als je passagier ook in het bezit is van een rijbewijs en het stuur van je kan overnemen als je moe bent.


Hoe ga jij om met vermoeidheid achter het stuur? Neem je een ‘verplichte’ pauze, of knal je koste wat kost in één keer door naar je vakantieadres? Veilig een auto huren in de regio Born kan bij Adrem Autoverhuur!

Laat een reactie achter

Related Posts

Auto uit sneeuw krijgen

Met onze handige tips jouw auto uit sneeuw krijgen

Het winterseizoen kan prachtig zijn, met zijn sneeuw bedekte landschappen en het wintersport gevoel. Rijden in de sneeuw kan echter…

Lees meer »

Baby

Wat is duurder: een kind of een auto?

‘Zou je nog een kind willen?’ ‘Weet je wat dat kost? € 120.000 tot ze 18 zijn! Daar kun je…

Lees meer »

Afkoop eigen risico huurauto

Is de afkoop eigen risico huurauto mogelijk?

Een auto huren is vandaag de dag snel en eenvoudig te realiseren. Je huurt bijvoorbeeld een auto voor je vakantie…

Lees meer »