Dit moet je weten in een fietsstraat met een auto te gast

Nina Geuskens
12 dec 2023

Op verschillende plekken in Nederland kom je ze tegen: de fietsstraat waar de auto te gast is. Dit zijn speciale straten waar fietsers alle ruimte hebben, maar waar motorvoertuigen ook mogen rijden. Deze straten worden gekenmerkt door de roze kleur van de stenen of het asfalt, waardoor het een groot weg-overkoepelend fietspad lijkt. Deze blog zal dieper ingaan op dit verkeersfenomeen.

Wat betekent “auto te gast” in een fietsstraat?

Een fietsstraat ziet eruit als een uit de kluiten gewassen fietspad met de kenmerkende rozige bestrating. De fietsstraten lopen door woonwijken en winkelstraten heen. Door de inrichting worden auto’s ontmoedigd er te rijden. Hierdoor kan langzaam verkeer als fietsers en voetgangers door deze straten rustig heen reizen. Deze wegen vormen vaak onderdeel van een forensen- of fietsroute. Dit neemt niet weg dat auto’s hier wel met aangepaste snelheden ook mogen rijden. Dus heb je net een auto gehuurd en vind je jezelf ineens op een fietsstraat? Geen zorgen: dit levert geen boete op.

Is er in de fietsstraat een bord met auto te gast?

In Nederland is er niet per se op een fietsstraat een bord met auto te gast te vinden. Dit is ook op juridisch gebied niet nodig. Er worden wel sommige borden gebruikt bij sommige fietsstraten, waarbij niet met de kenmerkende kleur aangegeven kan worden dat het om een fietsstraat hier gaat. De borden geven hier bijvoorbeeld extra informatie, zoals een maximumsnelheid of een inhaalverbod. In België vind je wel in een fietsstraat een bord, dat de start van de fietszone aangeeft. In België mogen fietsers namelijk ook de hele weghelft gebruiken om te fietsen en zijn extra markeringen daarom belangrijker.

fietsstraat auto te gast

Wat zijn in een fietsstraat de regels?

De fietsstraat heeft als doel een veilige verbinding voor fietsers te vormen tussen plek A en B, mede om meer mensen te stimuleren de fiets te pakken in plaats van de auto. Lees hier meer over manieren om milieubewust te rijden. Er zijn een aantal regels bij gebruik van de fietsstraat:

  • De fietsstraat moet onderdeel zijn van een fietsroute.
  • De fietsstraat moet herkenbaar gemaakt worden door roze stenen of asfalt.
  • Eventuele bebording geeft aan dat het een fietsstraat betreft.
  • Fietsers moeten zo veel mogelijk rechts rijden
  • Fietsers mogen met maximaal twee man naast elkaar rijden, mits ze geen andere weggebruikers tot last zijn.
  • Snelheid van motorvoertuigen is aangepast.

Verder gelden er in deze speciale straat de normale verkeersregels. Zo is bijvoorbeeld appen en bellen op de fiets sinds 2019 verboden. Lees hier meer over deze regel. Dit is een algemene verkeersregel in Nederland en die geldt ook gewoon op de speciale fietsstraten.

Fietsstraat maximumsnelheid

Motorvoertuigen kunnen op een fietsstraat te maken krijgen met extra snelheidsbeperkingen, zoals een maximumsnelheid. Over het algemeen geldt al op een fietsstraat een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

Mag in een fietsstraat de auto te gast inhalen?

De inrichting van de fietsstraat laat duidelijk zien dat automobilisten te gast zijn. Daarom moeten zij ook rekening houden met de fietsers. Zo geldt dus ook dat auto’s een fietser alleen mogen inhalen, wanneer dit veilig kan. Anders moet de automobilist netjes achter de fietser aan blijven rijden. Er kan echter in een fietsstraat ook een inhaalverbod gelden, maar dit wordt aangegeven met speciale verkeersborden.

Related Posts

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »

private lease auto overnemen

Kun je de private lease van een auto overnemen?

Een private lease is een flexibele en kosteneffectieve manier om een ​​auto te gebruiken zonder het eigendom ervan te bezitten….

Lees meer »