Auto gestolen: wat nu?

Frits Pieper
06 jun 2016

Je pakt je autosleutels en je andere spullen en je loopt naar buiten. Maar de plek waar je de auto gisteren parkeerde is leeg. Huh? Waar is mijn auto? Gestolen? Weggesleept?

Aangifte bij de politie

In de meeste gevallen ontdek je pas dat je auto gestolen is als de dief gevlogen is. Doe dan wel meteen aangifte bij de politie. En zorg ervoor dat je je kentekenbewijs bij de hand hebt. In het kentekenregister van de RDW zet de politie een aantekening dat je auto gestolen is. Je hoeft dan niet langer motorrijtuigbelasting en verzekeringspremie te betalen. Ook ben jij niet meer aansprakelijk voor schade die de dief met jouw auto veroorzaakt bij anderen. De politie vraagt bij de aangifte onder meer naar:

  • Merk, type en kenteken
  • Plek waar de auto gestolen is
  • Dagwaarde van de auto
  • Kilometerstand
  • Bijzonderheden van de auto
  • Serienummers e.d. van spullen in de auto (autoradio, telefoon, etc.)

Is je auto in het buitenland gestolen? Doe dan meteen aangifte bij de politie in het buitenland. Met dit proces-verbaal kun je aangifte doen als je weer terug bent in Nederland. Dat is nodig omdat alleen de Nederlandse politie aan de RDW doorgeeft dat je auto gestolen is.

Melden bij je verzekering

Diefstal van je auto is niet altijd gedekt in je autoverzekering. Een WA verzekering dekt alleen de schade die jij met je auto bij iemand anders veroorzaakt, dus geen diefstal. Bij een WA met beperkt casco en volledig casco is een diefstal wel gedekt.

Je moet een diefstal wel altijd melden bij je verzekeraar (ook als je WA verzekerd bent). De verzekeraar kan dan jouw autoverzekering opschorten, dat betekent tijdelijk stopzetten. Je betaalt dan niet voor je autoverzekering voor de periode van diefstal. De verzekeraar kan namelijk jouw kenteken afmelden bij de RDW en je autoverzekering schorsen. Je betaalt dan niet voor je autoverzekering. Als de diefstal wel gedekt is, zal je verzekeraar je vragen om een ingevuld schadeformulier en een bewijs van aangifte bij de politie.

30 dagen vindtijd

Verzekeraars handelen de diefstal van jouw auto niet meteen af. Ze houden namelijk een wachtperiode van 30 dagen aan. Wordt jouw auto binnen deze 30 dagen teruggevonden dan vergoedt de verzekeraar de eventuele schade aan je auto.

Is jouw auto na 30 dagen niet terecht? Dan keert de verzekeraar je het bedrag uit. Wordt je auto na 30 dagen alsnog teruggevonden? Dan krijg je je auto terug, je moet uiteraard wel het schadebedrag aan de verzekeraar terugbetalen.

Vervangende auto

Als diefstal gedekt is in je autoverzekering vergoedt je verzekeraar meestal ook de kosten die je maakt voor een vervangende auto. Dit geldt dan vaak voor een maximale periode van 30 dagen. In de voorwaarden van je verzekering kun je deze informatie terugvinden.

Hoeveel krijg ik terug van de verzekering?

Dat hangt af van de regeling die jouw autoverzekering heeft. Bij een nieuwwaarderegeling (alleen voor nieuwe auto’s) krijg je het bedrag dat jouw auto nu nieuw kost uitgekeerd. Vaak geldt een nieuwwaarderegeling alleen voor het eerste jaar van je verzekering. Een aanschafwaarderegeling vergoedt het aankoopbedrag van een tweedehands.  Als je een gelijkwaardige autoregeling hebt dan krijg je genoeg geld van de verzekeraar terug om een gelijkwaardige auto te kopen.

Heb je geen speciale regeling dan zal de verzekeraar de dagwaarde uitkeren. Dat is de waarde die je auto had op het moment van de diefstal. De dagwaarde kan onder de marktwaarde van je auto liggen, waardoor je met het schadebedrag niet een gelijkwaardige auto kunt aanschaffen.

Laat een reactie achter

Related Posts

nieuwe auto inrijden

Moet je een nieuwe auto inrijden?

Nieuwe auto’s hebben een magische aantrekkingskracht; de glimmende lak, het frisse interieur en de belofte van probleemloos rijplezier. Maar voordat…

Lees meer »

gewicht auto trekken

Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Het is een vraag die menig autobezitter zichzelf stelt: hoeveel mag mijn auto eigenlijk trekken? Of je nu met een…

Lees meer »

beginners auto

De top 15 beste beginners auto’s

Het kiezen van je eerste auto is een spannende, maar soms overweldigende ervaring. Met zoveel opties op de markt kan…

Lees meer »